Διαμεσολαβούντες

Ο ΣΑΔΧ ενημερώνει…

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών και προστασίας των ασφαλισμένων, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων  (ΣΑΔΧ), εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου με χρήσιμες πληροφορίες για τους ασφαλισμένους –και όχι μόνο– οδηγούς:

Θέμα: «Πιστοποίηση ασφάλισης οχήματος – Προστασία ασφαλισμένου»

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (Σ.Α.Δ.Χ.) στο πλαίσιο της ενημέρωσης – προστασίας των ασφαλισμένων, επιθυμεί να κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

  • Τέθηκε από την 1η Μαΐου 2015 σε ισχύ η εφαρμογή του Επικουρικού Κεφαλαίου, μέσω της οποίας κάθε κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να εξακριβώσει αν το ασφαλιστήριο του οχήματός του είναι σε ισχύ και σε ποια ασφαλιστική εταιρεία είναι ασφαλισμένος.
    Πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hic.gr στο διαδίκτυο και ακολούθως τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη στα αντίστοιχα πεδία, εμφανίζονται στοιχεία για τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και την εταιρεία που έχει ασφαλίσει το αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο και επιπλέον μπορείτε να διορθώσετε τυχόν λανθασμένα στοιχεία, απευθυνόμενοι είτε στον ασφαλιστή σας είτε στην ασφαλιστική σας εταιρεία.
  • Ο Νόμος 4141 του 2013 προβλέπει ότι κάθε όχημα το οποίο φέρει πινακίδες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανεξάρτητα εάν κινείται ή όχι. Δεδομένου ότι το ανασφάλιστο όχημα μπορεί να εντοπισθεί είτε από επιτόπιο αστυνομικό έλεγχο, είτε από διασταύρωση της βάσης δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. με τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, συνιστούμε άμεση ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων. Είναι λάθος η σκέψη ότι επειδή το αυτοκίνητό μου είναι παρκαρισμένο ή κινείται πολύ λίγο δεν οφείλω να το ασφαλίσω. Η οδήγηση και πολύ περισσότερο η εμπλοκή ανασφάλιστου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, εκτός της ψυχικής αναστάτωσης που δημιουργεί στον κάτοχό του εφόσον τραυματίσει συνάνθρωπό του, επιφέρει και βαριά πρόστιμα.
  • Η μόνη έγκυρη πιστοποίηση ασφάλισης είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο φέρει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του οχήματος, ημερομηνία έναρξης και λήξης. Βεβαίωση ασφάλισης με τα στοιχεία του ασφαλιστή ή χειρόγραφες σημειώσεις πάνω στο ασφαλιστήριο δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές. Σε περίπτωση που ο ασφαλιστής σας δώσει απόδειξη πληρωμής για την ασφαλιστική κάλυψη, θα πρέπει εντός 5 εργάσιμων ημερών να σας σταλεί το συμβόλαιο.
  • Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μεταφορά του οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος, ανεξάρτητα του ποιος φταίει και ανεξάρτητα αν υπάρχει η κάλυψη της οδικής βοήθειας. Ελέγξτε την κάλυψη με τον ασφαλιστή σας ούτως ώστε να αποφύγετε άσκοπη χρέωση, σε περίπτωση που επιληφθεί η τροχαία για την απομάκρυνση ακινητοποιημένου οχήματος από τον τόπο του τροχαίου.
  • Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν υλικές ζημίες στο όχημά σας, σε περίπτωση εμπλοκής σας σε τροχαίο με υπαιτιότητα ανασφάλιστου οδηγού. Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας για το αν καλύπτεστε και σιγουρευτείτε ότι στο δελτίο συμβάντων θα αναγράφεται ότι το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο και όχι αγνώστου εταιρείας. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται η σήμανση στο σημείο του ατυχήματος και η κατά δήλωση των εμπλεκόμενων οδηγών περιγραφή των συνθηκών του ατυχήματος. Αποφεύγετε έτσι άσκοπη ταλαιπωρία κατά τη διαδικασία της αποζημίωσης.
  • Σας θυμίζουμε ότι ο ασφαλιστής σας υπάρχει για να σας παρέχει υπεύθυνη πληροφόρηση κατά τη σύναψη της ασφάλισης αλλά και κατά τη διαδικασία της αποζημίωσης. Εμπιστευτείτε τον και θυμηθείτε ότι η ασφάλεια είναι υπηρεσία που αγοράζεται όχι όταν όλα πηγαίνουν καλά αλλά για τη στιγμή της ανάγκης. Στο νομό Χανίων μπορείτε να λάβετε επιπλέον ενημέρωση και να επιλέξετε ασφαλιστή – μέλος του συλλόγου ασφαλιστών Χανίων μέσα από την ιστοσελίδα http://www.sadx.gr/

            Με τιμή,

Για το ΔΣ του ΣΑΔΧ

Δημήτρης Σκιτζής                                                          Δημήτρης Μουντάκης

     Πρόεδρος                                                                   Γενικός Γραμματέας

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας