O ΣΑΔΧ ενημερώνει αυτοκινητιστές και ασφαλισμένους

943
SADX

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (ΣΑΔΧ), με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενημερώνει τους πολίτες για σημαντικές εξελίξεις, όσον αφορά τη χρήση και την ασφάλιση των οχημάτων.

Στο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμαμτέας του ΣΑΔΧ, κ.κ. Δημήτρης Σκιτζής και Ιωάννης Κατσούλης, γίνεται αναφορά στη City Insurance, την τήρηση μέτρων ασφαλείας στα οδικά δίκτυα (ένα θέμα που απασχολεί έντονα την περιφέρεια Κρήτης), την ενεργοποίηση της πλατφόρμας “Μy Auto” και “Audit Car” και την έκδοση ανεξάρτητης άδειας κυκλοφορίας για τρέιλερ και τροχόσπιτα.

1. Ανάκληση λειτουργίας City Insurance

Στις 18/09/2021 έγινε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας City Insurance. Όσοι έχουν ασφαλιστήριο αυτοκινήτου σε αυτή την εταιρεία, θα πρέπει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία ανάκλησης, να συνάψουν νέο συμβόλαιο σε άλλη ασφαλιστική. Μετά τη λήξη του διαστήματος αυτού, βάσει νόμου το όχημα χαρακτηρίζεται ανασφάλιστο. Επισημαίνεται ότι τα ασφάλιστρα που αναλογούν μέχρι τη λήξη του ασφαλιστηρίου στη City Insurance δεν επιστρέφονται στον ασφαλισμένο, ούτε καλύπτονται ζημιές που έχουν προκύψει στο ασφαλισμένο όχημα, εάν και εφόσον είναι ασφαλισμένο έναντι πυρός, κλοπής, θραύσης κρυστάλλων, ιδίων ζημιών κλπ, από την ημερομηνία ανάκλησης και μετά. Εάν εντός 30 ημερών προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαίτιο το ασφαλισμένο στην City Insurance όχημα, το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει τον αναίτιο οδηγό ποσοστιαία βάσει κλίμακας και με ανώτατο όριο τις 100.000€ για το σύνολο των οικονομικής και μη φύσεως ζημιών των δικαιούχων.

2. Τήρηση μέτρων ασφαλείας στα οδικά δίκτυα

Εφιστούμε την προσοχή στους οδηγούς για την τήρηση των μέτρων οδικής και υγειονομικής ασφάλειας, κυρίως στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στην κίνηση των οχημάτων εν γένει. Η Τροχαία επιτηρεί με κάμερες, περιπολικά και drones το εθνικό δίκτυο και βεβαιώνονται πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ, μη χρήση ζωνών ασφαλείας ακόμη και μη χρήση μάσκας προστασίας.  Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας προβλέπεται μόνο όταν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγος ή συμβιών με τον/την οδηγό και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

3. Ενεργοποίηση πλατφόρμας “Μy Auto” και “Audit Car”

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα My Auto και Audit Car, μέσω των οποίων τόσο οι ιδιοκτήτες οχημάτων όσο και οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το σύνολο των οχημάτων. Ενδεικτικά θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για το αν ένα όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας και αν είναι ασφαλισμένο. Επίσης θα υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, την τυχόν θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία και την τυχόν ένταξη του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι προφανές ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητες έχουν όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και να ασφαλίσουν όσα οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα.  Δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία ενεργοποίησης αυτών των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αλλά μετά τον έλεγχο θα βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες.

Επισημαίνεται ότι:

  1. δεν επιτρέπεται να ασφαλιστεί όχημα με ημερομηνία έναρξης προγενέστερης του ελέγχου και
  2. βάσει νόμου απαγορεύεται να ασφαλιστεί όχημα στο οποίο έχει βεβαιωθεί πρόστιμο για ανασφάλιστο, πριν την εξόφληση του προστίμου.

4. Έκδοση ανεξάρτητης άδειας κυκλοφορίας για τρέιλερ και τροχόσπιτα

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εφαρμόσει την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι τα τρέιλερ, οι μπαγκαζιέρες και τα τροχόσπιτα θα πρέπει να αποκτήσουν δικές τους πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Δεν γνωρίζουμε αν η απόφαση αυτή θα αρχίσει να υλοποιείται από 18 Οκτωβρίου, όπως είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου. Οι ιδιοκτήτες όμως αυτών των ρυμουλκούμενων θα πρέπει να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, ώστε να είναι έτοιμοι για την έκδοση των νέων αδειών. Λόγω της αυτόνομης άδειας κυκλοφορίας τα παραπάνω οχήματα θα μπορούν να ρυμουλκούνται από όλα τα αυτοκίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές και όχι μόνο από ένα συγκεκριμένο όχημα. Εννοείται ότι μετά την εφαρμογή της απόφασης θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των ελκόμενων οχημάτων, με διαδικασία για την οποία θα σας ενημερώσει ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΑσφάλιση κατοικιδίων από την Ευρώπη Ασφαλιστική και την Wise Daedalus
Επόμενο άρθροInteramerican: «Digitalized Company of the Decade» στα BITE 2021