Άρθρα

Ο Μανώλης Ανδρόνικος για τη LIMRA

Ο Μανώλης Ανδρόνικος υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία για τον θεσμό των Ασφαλειών Ζωής στην Ελλάδα.

Σαρξ εκ της σαρκός, ασφαλιστής Ζωής, ανήλθε όλες τις βαθμίδες του Agency και αξιώθηκε να διευθύνει τις πωλήσεις της ΝΝ.

Χάρις σε αυτόν και τον Τάκη Καραλή που τον εμπιστεύθηκε, οι Ολλανδοί, και έτσι, άγγιξαν την κορυφή τη δεκαετία του 1990.

Ο Μανώλης Ανδρόνικος έφυγε νωρίς, αλλά η σπορά που άφησε στις καρδιές όλων όσων τον γνώρισαν, εξακολουθεί να καρπίζει…!

Αξίζει να διαβάσετε αποσπάσματα από το Βιβλίο του «Το δικό μου στοίχημα» για τη Limra και το έργο της στην Ελλάδα.

 

«Η LIMRA (LifeInsuranceMarketingResearchAssociation) είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός στον κόσμο, με έδρα τις Η.Π.Α. Στόχος της είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των εταιρειών μελών της μέσα από εκπαίδευση, έρευνες κι ανταγωνιστικές πληροφορίες που προσφέρει στον τομέα του Marketing.

Ιδρύθηκε το 1916 κι αριθμεί περίπου χίλια μέλη σε όλο τον κόσμο, που είναι εταιρείες προερχόμενες, κυρίως, από τον χώρο των Ασφαλειών Ζωής και των Οικονομικών Υπηρεσιών. Παρέχει πληροφορίες για τα μέλη της μέσω internet, προσφέροντας πρόσβαση στα εκτενή αρχεία της, και αναλύσεις ανά περιοχή για θέματα διανομής, δικτύων, προϊόντων, αγοράς και καταναλωτή. Μεγάλος πλούτος γνώσεων για τους νέους Managers, αλλά και για τους Ασφαλιστές, οι οποίοι πρέπει να ψάχνονται συνέχεια, αν θέλουν να διαπρέψουν στη νέα εποχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε η LimraEurope, με έδρα το Λονδίνο, που σήμερα αριθμεί περίπου τριακόσια μέλη.

Το 1984, ιδρύθηκε η Ελληκοκυπριακή Επιτροπή Limra, για να προσφέρει από κοντά τις υπηρεσίες της στις τριάντα και πλέον εταιρείες-μέλη από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρώτος Πρόεδρός της υπήρξε, τιμής ένεκεν, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μια κι ήταν αυτός που πίεσε τα πράγματα για να έρθει η Limra στην Ελλάδα κι έβαλε τον …«θεμέλιο λίθο».

Κάθε χρόνο, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» του Ναυπλίου, διοργανώνονταν εβδομαδιαία σεμινάρια Management, από τα οποία πέρασε σχεδόν όλη η ελληνική κι η κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Καθίσαμε στα θρανία και μάθαμε –και τι δεν μάθαμε. Άφησε εποχή η περίοδος εκείνη. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου, γινόταν εορταστική εκδήλωση, κάτι σαν βραδιά των αποφοίτων, στην οποία ο AlecMerifield, Πρόεδρος της Limra Ευρώπης, έδινε μεγάλη επισημότητα. Συμμετείχαν δε σ’ αυτήν όλοι οι απόφοιτοι AgencyManagers, οι Διευθυντές Πωλήσεων από Αθήνα και Κύπρο, οι Γενικοί Διευθυντές των εταιρειών-μελών, οι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού τύπου, οι εκπαιδευτές από την Αμερική και την Αγγλία, οι μεταφράστριες Αγάπη Πασπαράκη, Ελένη Κοτσαμάνη και Γιάννα Πάνζαρη κι ο Διευθυντής του ξενοδοχείου με τη γυναίκα του.

Πριν την επίσημη δεξίωση, είχαμε την ώρα του welcomedrink, στην πιο μεγάλη και ωραία αίθουσα του ξενοδοχείου, σε ένα ήσυχο, ήρεμο περιβάλλον με πιάνο και τζάκια αναμμένα. Εκεί, ερχόμασταν πιο κοντά μεταξύ μας και γνωριζόμασταν καλύτερα, τόσο οι Managers, όσο και τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών από Ελλάδα και Κύπρο. Ενώ, λοιπόν, στην αγορά ήμασταν ανταγωνιστές, εκεί γινόμασταν μια μεγάλη παρέα, από την οποία δεν έλειπαν οι χαρές, οι πλάκες, οι έρωτες, ακόμα και τα …παντρολογήματα. Στη συνέχεια, ακολουθούσε η μεγάλη δεξίωση, με γλέντι τρικούβερτο, που κρατούσε μέχρι το πρωί. Υπήρχε ορχήστρα, κι ο χορός, το τραγούδι και οι παρακινητικές ομιλίες, μας ανέβαζαν όλους πολύ.

Το 1988, έγινε στον Αστέρα Βουλιαγμένης το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Limra, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήμουν στην οργανωτική επιτροπή, κι είχα ήδη γίνει φίλος με τον AlecMerifield. Κατάφερα, θυμάμαι, και τον έπεισα ότι θα έπρεπε να κάνουμε βασικές αλλαγές στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Limra, ώστε ν’ ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα, όπως επίσης να μεταφράσουμε στα Ελληνικά αρκετά βιβλία της, που θα βοηθούσαν τους Ασφαλιστές και τους Managers να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Merifield, έξυπνος κι αποφασιστικός, «έπιασε τον τράγο από τα κέρατα». Δημιούργησε αμέσως υποεπιτροπή, που θα ασχολείτο με τα θάματα αυτά, στην οποία μ’ έβαλε επικεφαλής. Ήταν μεγάλη επιτυχία αυτό, γιατί οι Αμερικανοί, παλιότερα, δεν άλλαζαν ούτε ένα κόμμα. Δουλέψαμε σκληρά για δύο περίπου χρόνια. Το έργο που κάναμε, βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του Κλάδου Ζωής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Βγήκαν οι πρώτοι δυνατοί επαγγελματίες Managers και σιγά-σιγά άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι οι πρώτοι δυνατοί Ασφαλιστές, πραγματικοί επαγγελματίες. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι πωλήσεις Ασφαλειών Ζωής ανέβηκαν κατακόρυφα. Το έργο της Limra έπιανε τόπο στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 1992, μετά από εισήγηση του Γιώργου Καπουράνη, Προέδρου της Metrolife, θεσμοθετήθηκε να γίνονται κάθε δύο χρόνια Συνέδρια, στα οποία, βάσει πολύ υψηλών στόχων, θα συμμετείχαν οι κορυφαίοι Ασφαλιστές Ζωής, των συνεργαζόμενων με τη Limra Ασφαλιστικών Εταιρειών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Από τότε φούντωσε η παραγωγή, αφού 600-700 κορυφαίοι Έλληνες και Κύπριοι Ασφαλιστές έδιναν το παρών με τους πολύ υψηλούς παραγωγικούς τους στόχους. Μια νέα κουλτούρα, μια νέα εποχή (…)».

Στη φωτ. ο Μανώλης Ανδρόνικος (κέντρο) με τον Alec Merifield, Πρόεδρο Ευρώπης Limra, και τον Δημήτρη Κοντομηνά. Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Limra, Μόντε Κάρλο, 1992.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας