Ο γύρος του ασφαλιστικού κόσμου σε 65 μέρες με το IFAAcademy

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΕΛΕΔΑΚΗ, Ιδρυτή του IFAAcademy

Ο Παναγιώτης Λελεδάκης, ιδρυτής του IFAAcademy, μιλά για το απίστευτο ταξίδι του σε 21 χώρες του κόσμου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2023. Η εκκίνηση γι’ αυτό το ταξίδι, βέβαια, έγινε πολύ νωρίτερα, το 2014, τότε που γεννήθηκε η ιδέα και το όνειρο… Ένα όνειρο που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί, όμως, γιατί εμπλουτίζεται συνεχώς με επιμέρους στόχους και σχεδιασμούς. Ο λόγος στον κ. Π. Λελεδάκη, σε πρώτο πρόσωπο:

Ήταν 5 Σεπτέμβρη του 2014 όταν γεννήθηκε το όνομα IFAAcademy – International Financial Architects. Το όραμα του Insurtech start-up οργανισμού ήταν η αναβάθμιση της ασφαλιστικής συμβουλευτικής σε επιστημονικό επίπεδο, η καινοτομία, η χρήση επιστημών όπως risk management, behavioral economics, neuroscience, αλλά και η χρήση προηγμένης τεχνολογίας, όπως Virtual Reality & Artificial Intelligence.

Ονομάστηκε «International»… με ένα “τρελό” όνειρο: να συνεισφέρει στην αναβάθμιση του ασφαλιστικού θεσμού, ίσως και παγκοσμίως! Όμως, πώς; Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, χωρίς ούτε μια γνωριμία εκτός Ελλάδος, στα τέλη του 2014;

Με πολύ πάθος, πίστη, αντοχή σε απίστευτες δυσκολίες, ανεξάντλητη επιμονή και υπομονή, με πιθανή «άγνοια κινδύνου» και μια “δόση” τρέλας, ο οργανισμός αναπτύχθηκε εντός Ελλάδος και Κύπρου τα πρώτα τρία χρόνια. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι επαφές εκτός Ελλάδος.

Με όπλο τη γνώση και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και με αρκετό υγιές θράσος, παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες λύσεις του IFAAcademy σε μεγάλους οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της αλλοδαπής.

Το 2022, τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής προσπάθειας κορυφώθηκαν, με επακόλουθο να προσκληθώ ως κεντρικός ομιλητής, για να μοιραστώ τα ευρήματα της έρευνας σε καινοτομία, επιστήμη και νέες τεχνολογίες στην ασφάλιση, σε πάνω από 21 χώρες του κόσμου και στα μεγαλύτερα stages της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, προσκλήθηκα να μιλήσω στην κεντρική σκηνή του παγκόσμιου συνεδρίου του MDRT στη Βοστώνη, μπροστά σε 5 χιλιάδες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από όλο τον κόσμο, στο αντίστοιχο συνέδριο στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, αλλά και στο main platform του παγκόσμιου συνεδρίου Τop of The Table του MDRT στη Santa Barbara της Καλιφόρνια, που φιλοξενεί τους κορυφαίους ασφαλιστικούς συμβούλους παγκοσμίως. Επίσης, στην κεντρική σκηνή του οργανισμού GAMA Global, στο συνέδριο για όλη τη Λατινική Αμερική, σε κορυφαίους managers, σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας και καινοτομίας στην ανάπτυξη, στελέχωση και εκπαίδευση παλαιών και νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις που έλαβα από ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμούς, χρειάστηκε να ταξιδέψω non stop 65 μέρες, από 22 Αυγούστου έως και τέλος Οκτώβρη 2022: σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Φιλαδέλφεια και Χαβάη της Αμερικής. στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στη Σιγκαπούρη, στη Μανίλα των Φιλιππίνων, σε τρεις πόλεις του Βιετνάμ (Χανόι, Χο τσι Μινκ και Ντα Νάνγκ), στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. σε 3 πόλεις της Ινδίας (Νέο Δελχί, Βομβάη και Τσενάι), στη Λατινική Αμερική, στο Μεξικό, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σε Γουατεμάλα, Παναμά και Κολομβία, και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ενός τέτοιου ταξιδιού ήταν πολύ μεγάλες: εξάντληση από πολύωρες και πολλές φορές ολονύκτιες πτήσεις, ομιλίες με ελάχιστο ύπνο, προσαρμογή σε διαφορετικά time zones και αποπροσανατολισμός, διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, και πολλά πολλά ακόμα… Παρόλα αυτά, ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Διαπίστωσα ότι, σε όλο τον κόσμο, ο θεσμός μας αντιμετωπίζει σχεδόν τις ίδιες προκλήσεις και ένιωσα περηφάνια, που μια μικρή ελληνική start up μπορεί πλέον να εξάγει τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην τεχνογνωσία αυτή, συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το πρώτο παγκοσμίως ΑΙ λογισμικό ανάλυσης αναγκών – διαχείρισης ασφαλίσιμων κινδύνων με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και AI CRM feature, που παρουσίασε πρόσφατα το IFAΑcademy. Το λογισμικό αυτό υποστηρίζεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγεί στο professional diploma – Insurable Risk Management Architect, στο οποίο φέτος θα συμμετέχουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, προερχόμενοι από 20 και πλέον χώρες του κόσμου.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και το ρίσκο μεγάλο προς ένα ακόμα μεγαλεπήβολο όραμα: οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να αναβαθμιστούν από πωλητές ασφαλιστικών προϊόντων, όπως τους αντιμετωπίζει η κοινωνία, σε Insurable Risk Managers. σε διαχειριστές ασφαλίσιμων κινδύνων, δηλαδή, με χρήση καινοτομίας, επιστήμης και κορυφαίας τεχνολογίας, που θα είναι αποτελεσματικοί στο να εκπαιδεύσουν τον πολίτη και επιχειρηματία στην αναγκαιότητα της διαχείρισης κινδύνων και της ασφάλισης.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο κλάδος θα χρειαστεί να προσελκύσει ταλαντούχους νέους συνεργάτες και να αλλάξει την εικόνα της καριέρας μας στα μάτια τους, καθώς σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, το 85% – 90% των γενεών των millennials και Gen Z πιστεύουν ότι είμαστε ένα «παλιάς εποχής» επάγγελμα, χωρίς επιστήμη, καινοτομία, τεχνολογία και, κυρίως, χωρίς προστιθέμενη αξία! Χρειάζεται, λοιπόν, να αποκτήσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και ο θεσμός το κύρος που τους αξίζει!

Εμείς, στο IFAAcademy, δεν κουραζόμαστε ποτέ να ευχαριστούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, σε Κύπρο και Ελλάδα, που πρώτοι πίστεψαν και υποστήριξαν το όραμά μας, και συνεχίζουν να το κάνουν. Χάρις σε αυτούς και σε όσους προστέθηκαν στην πορεία, η ομάδα των στελεχών του IFAacademy σταδιακά κάνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα.

Το σύνθημά μας είναι “Adapt & Fly”! Πρέπει να προσαρμοστούμε ταχύτατα σε μια εποχή που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ειδικά τώρα, που η τεχνολογία ΑΙ δόθηκε στο ευρύ κοινό μέσω εφαρμογών όπως το Chat GPT της Open AI και πολλά άλλα.

Ο γύρος του ασφαλιστικού κόσμου σε 65 μέρες με το IFAAcademy

Όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε για Ελλάδα και Κύπρο το IFAAcademy, στις 22 Μαρτίου, μαζί με πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα για τις ευκαιρίες στην ασφαλιστική αγορά του 2023. Παρουσιάστηκαν, επίσης, μερικά περίεργα ή αξιοσημείωτα περιστατικά, από όσα βίωσα ή είδα ότι ισχύουν σε ασφαλιστικές αγορές όλου του κόσμου, όπως ενδεικτικά:

  • Το απίστευτα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο της Αυστραλίας, που η δική μας IDD φαντάζει… βόλτα στο πάρκο!
  • Σε κάποιες χώρες, δεν υπάρχει ακόμα υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου, σε κάποιες άλλες, όπως π.χ. στο Μεξικό, είναι ασφαλισμένο MONO το 30% των αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής που το ποσοστό είναι από 5% – 20%.
  • Στην Ινδονησία, το 70% των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι part timers.
  • Στη Βραζιλία, βρήκα το πρώτο συμβόλαιο (ονομάζεται “Samba Dancer Insurance”) που καλύπτει χορευτές Σάμπα, οι οποίοι μπορεί να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού.
  • Στο τέλος της ομιλίας μου στο Μεξικό, ένας νέος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής μου ζήτησε να «τον κλωτσήσω»! Θεωρείται κίνηση που φέρνει καλή τύχη!
  • Στο Μεξικό έτυχε να βρεθώ τις ημέρες που συνέβη ο μεγάλος σεισμός! Στο Νέο Δελχί, βίωσα τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν την πόλη, με αποτέλεσμα να διαταχθεί «κόκκινος συναγερμός», και παραλίγο να “πνιγούμε” στο uber που με πήγαινε σε μια συνάντηση. Στο Σύδνεϋ, βρέθηκα σε τυφώνα και παραλίγο να ακυρωθεί η πτήση για Σιγκαπούρη. Στη Φρανκφούρτη, βίωσα τη χειρότερη προσγείωση! Το αεροπλάνο χτύπησε με τόση δύναμη, που παραμόρφωσε τους πίσω τροχούς –τρομακτική εμπειρία!
  • Από την Ταϊλάνδη για την Ινδία μου είχαν πει ότι βγάζεις visa on arrival και όταν έφτασα στο αεροδρόμιο έμαθα ότι τελικά χρειαζόμουν visa. Αποτέλεσμα, να κοιμηθώ ένα βράδυ στο αεροδρόμιο, σε ένα περίεργο χαμηλοτάβανο box που νοικιάζουν, και να ζήσω για ένα 24ωρο στο αεροδρόμιο, όπως στην ταινία “Terminal” με τον Τομ Χανκς!

Αυτά και πολλά πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα περιστατικά, βίωσα στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Αναμφίβολα, ήταν μια απίστευτη εμπειρία ζωής η γνωριμία με τόσες κουλτούρες. Έκανα άπειρους νέους φίλους σε όλο τον κόσμο και είμαι απίστευτα ευγνώμων!

Συνεχίζουμε, λοιπόν, πιστοί στο σύνθημά μας: #AdaptAndFLy! Συνεχίζουμε όλοι μαζί δυνατά, για μια ακόμα πιο αναβαθμισμένη αγορά, με ανυποχώρητη αισιοδοξία και ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή!

Δείτε εδώ κάποια στιγμιότυπα από το ταξίδι:


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροEurolife FFH: Νέος Chief Product Manager ο κ. Μπάμπης Αναστασιάδης
Επόμενο άρθροΚορυφαία Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών