Οι Ειδήσεις

Ο Γ. Πλακιωτάκης υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με τη Διεθνή Ένωση των P&I Clubs

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου στο Λονδίνο το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη Διεθνή Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών (P&I Clubs), για λογαριασμό της οποίας υπέγραψε ο CEO, κ. Nick Shaw.

Τα 13 μεγαλύτερα P & I Clubs, από τα οποία απαρτίζεται η Διεθνής Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών (International Group of P&I Clubs), καλύπτουν ασφαλιστικά το 90% της παγκόσμιας χωρητικότητας ποντοπόρων πλοίων.

Το Μνημόνιο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο Τύπου, προβλέπει διαδικασίες για τη συντονισμένη ανταπόκριση σε μεγάλα ναυτικά ατυχήματα, ειδικότερα δε αυτών που περιλαμβάνουν πραγματικές ή ενδεχόμενες επιχειρήσεις ανέλκυσης ή απομάκρυνσης ναυαγίων ή περιβαλλοντική ζημία.

Το Μνημόνιο δεν επιδιώκει τη δημιουργία νομικά δεσμευτικών υποχρεώσεων ή την υποκατάσταση υφισταμένων διεθνών, περιφερειακών ή τοπικών συμφωνιών στον τομέα διαχείρισης ναυτικών ατυχημάτων, παρά μόνο την εγκαθίδρυση ενός συνεργατικού πλαισίου μεταξύ του Group of P & I Clubs και του ΥΝΑΝΠ για τη βέλτιστη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η Διεθνής Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών έχει υπογράψει αντίστοιχα Μνημόνια με μεγάλα παράκτια κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή και άλλα, με την παράλληλη εκπόνηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το οποίο προβλέπεται και στο Μνημόνιο με την Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.  Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα με τη Διεθνή Ένωση των P&I Clubs εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών του Υπουργείου με τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς φορείς παγκοσμίως. O ρόλος και η εμπειρογνωμοσύνη των ασφαλιστών σε μεγάλα περιστατικά στη θάλασσα είναι καταλυτικός. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εκ των προτέρων διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με την Ένωση που εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα P&I Clubs, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη ανταπόκριση σε τέτοια συμβάντα. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη Διεθνή Ένωση των P&I Clubs για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ναυτιλία και οι ναυτικοί λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, όπου επίσης οι ασφαλιστές κλήθηκαν να συνδράμουν την κατά το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία του ναυτιλιακού εμπορίου και ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ευθύνη αυτή, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες των κρατών, των διεθνών οργανισμών και της βιομηχανίας».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας