Εταιρείες

O Διοικητής της ΤτΕ χαιρετίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».

Tι συμφωνήθηκε

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου, η Alpha Services and Holdings, 100% μητρική της Alpha Bank, και η UniCredit υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία, δηλ. της UniCredit Romania και της Alpha Bank Romania S.A. (“Alpha Bank Romania”), μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία. Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αναμένεται (i) να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα και (ii) να λάβει χρηματικό τίμημα ύψους €300 εκατ. 

Παράλληλα, τα δύο μέρη συμφώνησαν τους βασικούς όρους για:

  1. Την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία (“AlphaLife“), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης Ζωής της Alpha Bank.
  2. Tη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες στην Ελλάδα. 

Η UniCredit υπέβαλε, τέλος, προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ”) για την αγορά, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, του συνόλου των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στην Alpha, ύψους 9%.

Περισσότερα εδώ.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας