Ο Δ. Γαβαλάκης για την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

871

Την ιδέα να αναδειχτούν τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και με μεθοδικό τρόπο να προωθηθεί η επίλυσή τους, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα του επιμελητηριακού θεσμού, είχαν οι εμπνευστές της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων στα Επιμελητήρια ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των Σωματείων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου.

Μία ιδέα που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του Πρόεδρου, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και του Γενικού Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, σε 17 πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την ενημέρωση για την IDD, και άρχισε σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά με τη στήριξη των Επιμελητηρίων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Πώς γεννήθηκε, όμως, η ιδέα;

«Συνειδητοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μας», μας είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του, «ότι εκτός από τα επιμελητήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υπάρχει εξίσου ισχυρή εκπροσώπηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και στα κατά τόπους Επιμελητήρια. Στεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δύναμη αυτή, για να προωθηθούν τα αιτήματα του κλάδου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ζητήσαμε από τον κ. Γαβαλάκη να μας εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό:

«Τα Επιμελητήρια είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας και επομένως προνομιακός συνομιλητής της. Ανάλογα με τους πόρους που διαχειρίζονται μπορούν να βρουν στοιχεία, να συντάξουν μελέτες, να στοιχειοθετήσουν σωστά τις όποιες προτάσεις προς την Πολιτεία, και να στηρίξουν έτσι καλύτερα τις διεκδικήσεις των κλάδων που εκπροσωπούνται σε αυτά. Η συνδιάσκεψη θα δώσει την ευκαιρία να καταγραφούν και να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συνολικά. Παράλληλα, θα γίνει μία προσπάθεια να αποτυπωθούν και τα τοπικά προβλήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και να ενταχθούν σε μία συνολική διεκδίκηση».

Και ο ρόλος των Σωματείων σε όλα αυτά;

«Ο ρόλος των Σωματείων είναι πολύ σημαντικός. Αν δεν υπάρχουν τα Σωματεία να προβάλλουν τις διεκδικήσεις του κλάδου, δεν μπορούν μόνα τους τα Επιμελητήρια να κάνουν κάτι», επισημαίνει ο κ. Γαβαλάκης, τονίζοντας ότι «η συνδιάσκεψη θα είναι επίσης μια ευκαιρία να έρθουν κοντά και τα Σωματεία από όλη την Ελλάδα, να αναπτύξουν ή να ισχυροποιήσουν δεσμούς και να κάνουν και τη δική τους ζύμωση». Ζύμωση απαραίτητη μετά και τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο Ν.4583/2018.

Το Σάββατο αναμένεται να βρεθούν στο ξενοδοχείο Novotel, που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απ’ όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και εκπρόσωποι των Σωματείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από Αθήνα, Ρόδο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Κοζάνη, Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα και Χαλκίδα.

Ο στόχος της συνδιάσκεψης είναι πράγματι φιλόδοξος. Εάν επιτευχθεί, θα εξαρτηθεί απ’ όλους όσους συμμετάσχουν και τη δουλειά που είναι διατεθειμένοι να κάνουν στη συνέχεια, η οποία «θα είναι πολλή και σκληρή και χρειάζεται τη στήριξη, έστω κι αν είναι μόνο ηθική, όλων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάκης.

Τα οφέλη, πάντως, για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές εκτιμούμε ότι θα είναι αναμφισβήτητα πολλά, με πρώτο και κύριο την ισχυροποίηση της φωνής τους.

Εμείς ως «Ασφαλιστική Αγορά» στηρίζουμε αυτή και κάθε προσπάθεια που προωθεί την ενότητα του κλάδου και προάγει τον θεσμό που όλοι υπηρετούμε. Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΤων φρονίμων τα παιδιά… αγοράζουν ασφάλιση υγείας
Επόμενο άρθροΟ Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Interamerican