Ο Covid-19 δημιουργεί ευκαιρίες για παραμετρική ασφάλιση

1756

Ο Covid-19 έδειξε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είχε ασφαλιστική προστασία έναντι των πανδημιών, ακόμα και αν διέθεταν κάλυψη για διακοπή εργασιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData.

Ήδη μια startup, η Machine Cover, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει αυτό το κενό, προσφέροντας παραμετρική ασφάλιση για την προστασία των επιχειρήσεων από κάποια μείζονος σημασίας οικονομική ύφεση στο μέλλον.

Η έρευνα της GlobalData για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι το 17,3% αυτών των επιχειρήσεων διέθεταν ασφαλιστήριο για διακοπή εργασιών το 2019. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των συμβολαίων δεν παρέχει κάλυψη για πανδημίες, γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ των ασφαλισμένων επιχειρήσεων και του ασφαλιστικού κλάδου. Η παραμετρική ασφάλιση, εκτιμά η Global Data, μπορεί να συμβάλει στο να γίνει μέρος της λύσης για να μην ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον.

Η παραμετρική ασφάλιση λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι, μόλις ενεργοποιηθεί ένα συγκεκριμένο συμβάν, η αποζημίωση δίδεται αυτόματα στον ασφαλιζόμενο. Σύμφωνα με τη Machine Cover, το συμβόλαιό της θα αποζημιώνει αυτόματα, όταν υπάρξει μια πολύ σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, θα υπάρξουν σημαντικές προκλήσεις στην παροχή μιας τέτοιας λύσης.

Όταν οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, για να μειώσουν τη διάδοση του ιού, οι ασφαλιστικές εταιρείες έλαβαν πλήθος αξιώσεων που αφορούσαν ασφαλιστήρια διακοπής εργασιών. Για να πληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις, οι ασφαλιστές θα πρέπει να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα. Ο Σύνδεσμος Βρετανών Ασφαλιστών (ΑΒΙ) αναμένει ότι τα μέλη του θα καταβάλουν 900 εκατ. λίρες σε διεκδικήσεις που σχετίζονται με διακοπή εργασιών λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η κα Yasha Kuruvilla, Aσφαλιστική Αναλύτρια στην GlobalData, σχολιάζει: «Δεδομένου ότι μόνο μια μειοψηφία εταιρειών έχει κάλυψη έναντι πανδημιών, το κόστος για τους ασφαλιστές, εάν καλύπτονταν περισσότερες επιχειρήσεις, θα ήταν υπέρογκο. Αυτό περιορίζει την αποτελεσματικότητα του παραδοσιακού μοντέλου ασφάλισης κατά την αντιμετώπιση πανδημιών. Η παραμετρική ασφάλιση θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, για να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα ασφαλιστικά ζητήματα που έχουν γίνει εμφανή. Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις βασίζονται σε μια σαφή, μετρήσιμη στατιστική που συμφωνείται και από τα δύο μέρη, δεν υπάρχει γκρίζος τομέας σχετικά με το κατά πόσον μια αξίωση πρέπει να πληρωθεί ή όχι.
»Αν και είναι απίθανο ένας insurtech να διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο για την επιτυχή προστασία των επιχειρήσεων από μελλοντικές πανδημίες, η χρήση του μοντέλου της παραμετρικής ασφάλισης είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να εξεταστεί».

Προηγούμενο άρθροΤο νέο ΔΣ των Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης
Επόμενο άρθροΗ Groupama Ασφαλιστική στο πλευρό του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων & Στήριξης ΑΜΕΑ «Αγάπη για Ζωή»