Διεθνή

Munich Re: $280 δις οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2021

Στα $280 δις ανήλθαν οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2021, με τις ασφαλισμένες να ανέρχονται σε περίπου $120 δις, σύμφωνα με τη Munich Re.

Μαζί με το 2005 και το 2011, το 2021 ήταν το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος για τον ασφαλιστικό κλάδο (έτος ρεκόρ το 2017 με $146 δισ., προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό). Οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές ήταν οι τέταρτες υψηλότερες μέχρι σήμερα (έτος ρεκόρ το 2011 με $355 δις).

Μόνο στις ΗΠΑ, οι φυσικές καταστροφές το 2021 στοίχισαν περίπου $145 δις, εκ των οποίων περίπου $85 δις ήταν ασφαλισμένα.

Ο τυφώνας IDA ήταν η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή του 2021, με συνολικές απώλειες $65 δις και ασφαλισμένες $36 δις.

Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, ξαφνικές πλημμύρες μετά από ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές ύψους $54 δις (€46 δις) –η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί στη Γερμανία.

Πολλές από τις καταστροφές μπορούν να λογιστούν ως αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για μεγαλύτερη ετοιμότητα απέναντι στις ζημιές και για προστασία του κλίματος.

«Η εικόνα των φυσικών καταστροφών το 2021 είναι ανησυχητική. Η έρευνα για το κλίμα επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο πιθανά. Οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμοστούν επειγόντως στους αυξανόμενους καιρικούς κινδύνους και να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία του κλίματος. Οι ασφαλιστές ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους καλύπτοντας ένα μέρος των κινδύνων και των ζημιών. Με επαρκή για τον κίνδυνο ασφάλιστρα, τιμολογούν τους φυσικούς κινδύνους, ενθαρρύνοντας έτσι την προσεκτικά μελετημένη συμπεριφορά για τον περιορισμό των ζημιών. Ταυτόχρονα, οι σοβαρές ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί το 2021 έδειξαν ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε ούτε αυτές τις κατηγορίες φυσικών καταστροφών», τόνισε ο κ. Torsten Jeworrek, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας