Άρθρα

Μ. Πετρόχειλος: Οι απειλητικές προκλήσεις της εποχής και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Το Βήμα των Financial Planners

Όλα όσα φανταζόμασταν στο παρελθόν ότι θα μας απειλήσουν στο πολύ μακρινό μέλλον, τώρα πλέον είναι εδώ. Η έντονη κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι ιοί έχουν γίνει ήδη μέρος της ζωής μας και απειλούν, με τρόπο χαοτικό και αόρατο, να μας πάρουν ό,τι με κόπο έχουμε χτίσει, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Βιώνουμε την έντονη κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας. Το κλίμα μας έχει αλλάξει. Ανεμοστρόβιλοι, που τους βλέπαμε μόνο στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποια νησιά μας, καταστρέφοντας εν ριπή οφθαλμού ό,τι υπάρχει στο διάβα τους. Με την ίδια ένταση, συμβαίνουν συχνότερα πλημμύρες και πυρκαγιές, που η έκτασή τους ξεφεύγει από τον νου, και βέβαια από τον έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας.

Όσο συχνά και αν τα λέγαμε και αν προειδοποιούσαμε, κανείς δεν προετοιμάστηκε ποτέ αρκετά γι’ αυτό που είναι ήδη στην πόρτα μας.

Οι περιουσίες μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να καούν, να πλημμυρίσουν, να γίνουν συντρίμμια με έναν καταστροφικό σεισμό. Είμαστε έρμαια των κλιματικών αλλαγών και των διαθέσεων του πλανήτη, που δεν αντέχει άλλο την υπερκαταναλωτική μας νοοτροπία και αντιδρά με απρόβλεπτους και ανεξέλεγκτους τρόπους.

Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης κρίνεται πιο απαραίτητος από ποτέ.

Όταν έχουν δουλέψει οι άνθρωποι τόσο σκληρά, για να φτιάξουν το δικό τους σπίτι και το δικό τους εξοχικό, η δεύτερη μέριμνά τους δεν μπορεί παρά να είναι να διασφαλίσουν όσα με τόσες θυσίες έχουν φτιάξει.

Το δεύτερο, που από τη μια μας διευκολύνει και από την άλλη μας απειλεί, είναι η τεχνολογία, με την οποία όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Με το ίδιο πάτημα, όμως, κάποιος μπορεί να μας κλέψει τις καταθέσεις μας, να μας πάρει όλα τα αρχεία της δουλειάς μας, να ακινητοποιήσει ακόμα και την τεχνητή καρδιά μας.

Αν σας ακούγονται αυτά επιστημονικά σενάρια, να σας θυμίσω ότι, τον Μάρτιο του 2023, μια κυβερνοεπίθεση παρέλυσε για λίγες μέρες όλες τις λειτουργίες ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Βαρκελώνη.

Δεν είναι δυνατόν πια για καμία σοβαρή επιχείρηση και για κανέναν μεγάλο δημόσιο φορέα να μην κάνει ιδιωτική ασφάλιση, για να καλυφθεί σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.

Σαν επιστημονικά σενάρια παρακολουθούσαμε, μέχρι κάποια χρόνια πριν, τις ταινίες όπου όλοι οι κάτοικοι –μόνο οι ήρωες της ταινίας σώζονταν– αρρώσταιναν από άγνωστους θανατηφόρους ιούς. Κανείς δεν το πίστευε όταν, τον Μάρτη του 2019, κλειστήκαμε ξαφνικά στα σπίτια μας, εξαιτίας του COVID-19. Ό,τι ξέραμε τελείωσε. Άλλαξε ο τρόπος της ζωής μας, της επαφής μας με τους ανθρώπους, της εργασίας μας. Πολλοί έχασαν τους δικούς τους, χωρίς να μπορέσουν καν να τους αποχαιρετήσουν και αιτία ήταν αυτός ο ιός της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Από ό,τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να απειλείται από διαφορετικούς ιούς. Μόλις θα βρίσκουμε τη θεραπεία για τον έναν, θα προκύπτει ο άλλος. Υπάρχει πιο απόλυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα;

Θυμηθείτε μόνο τον πρώτο καιρό του COVID-19. Δεν ξέραμε πώς να κινηθούμε, πώς να πάμε στο σουπερμάρκετ, πώς να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, αλλά και όσους βρίσκονταν στο ίδιο πεζοδρόμιο μ’ εμάς.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν είναι μια πολυτέλεια, ειδικά τώρα, που, λόγω πολέμου και οικονομικής κρίσης, η δημόσια ασφάλιση μοιάζει πολύ λίγη, με τη συνεχή έλλειψη του προσωπικού και τις πολλές ανεπάρκειες, ακόμα και στα βασικά.

Δυστυχώς, όλα όσα αναφέραμε σε αυτό το άρθρο, δεν είναι σενάρια από το μέλλον, που μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι από τον καναπέ μας. Είναι ρεαλιστικά, απειλητικά σενάρια και η μόνη μας αντεπίθεση είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Για να καταφέρουμε να κάνουμε το φουτουριστικό άγριο παρόν να είναι πιο ανθρώπινο και σίγουρα πιο ασφαλές για όλους.

Μ. Πετρόχειλος: Οι απειλητικές προκλήσεις της εποχής και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης
Μ. Πετρόχειλος: Οι απειλητικές προκλήσεις της εποχής και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Ο κ. Μανώλης Πετρόχειλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Ασφαλιστικός Σύμβουλος και Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων από το 1993. Έκανε σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Π.Ε.).
Είναι μέλος της Hellenic Financial Planners Association και Alumni, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), καθώς και κάτοχος των ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SQF3 και SQF4 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης (EFICERT).
Φιλοσοφία του είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει διαρκή προσανατολισμό προς τη βελτίωση της ζωής του, με διά βίου εκπαίδευση και σχέδιο για τα απρόοπτα.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας