| Του Μανώλη Πετρόχειλου* |

Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται, από την παιδική του κιόλας ηλικία, το καλύτερο για τη ζωή του. Με το που μπαίνει στην παραγωγική ηλικία του, νιώθει ισχυρό κίνητρο να πραγματοποιήσει αυτά τα όνειρα. Γι’ αυτό, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την επαγγελματική ζωή του. Με πολλή αφοσίωση και προσήλωση καταφέρνει και δημιουργεί μία προσωπική πορεία προς την επιτυχία…

Οι κόποι του δεν σταματούν καμία ημέρα, αλλά συνεχίζονται και αυξάνονται ειδικά με τη δημιουργία οικογένειας. Περισσότερα άτομα, περισσότερες ανάγκες, αλλά και όνειρα για μία ολοκληρωμένη ζωή ευημερίας, ποιότητας και ασφάλειας. Όλα αυτά απαιτούν, με τη σειρά τους, ακόμα περισσότερες θυσίες.

Πραγματικά, χάρη στην προσπάθεια και τις δυνατότητές του, με την πάροδο των χρόνων, το άτομο παράγει περισσότερο από ποτέ. Αν, μάλιστα, τα σχέδιά του προχωράνε καλά, αποκτάει το δικό του σπίτι, αμάξι, εξοχικό, σκάφος και ό,τι άλλο επιθυμεί.

Όσο συνεχίζει να παράγει με την ίδια ορμή, το άτομο αισθάνεται ικανό για τα πάντα, νιώθει ότι έχει τον έλεγχο στα χέρια του. Κάποιες φορές, όμως, αστάθμητοι παράγοντες, όπως μια φυσική καταστροφή, μια πανδημία, ένα ατύχημα, δύνανται να κρύβουν τον κίνδυνο να χαθούν όλοι οι κόποι του μεμιάς. Το χειρότερο, βέβαια, είναι να χαθεί η ίδια του η ικανότητα να παράγει, όπως μπορεί να συμβεί με μια σοβαρή ασθένεια, που ενδέχεται να τον καταστήσει μόνιμα ανίκανο να εργαστεί στο μέλλον.

Η ζωή κάνει τα δικά της σχέδια, λέμε. Ή, όταν εμείς κάνουμε τα δικά μας σχέδια, ο Θεός γελάει. Κι όμως. κανένας δεν είναι τόσο έρμαιο της μοίρας, αν αποφασίσει να πάρει τα μέτρα του, δηλαδή αν κάνει την επιλογή του προγραμματισμού ενός μακρόπνοου σχεδίου οικονομικής προστασίας και επενδύσεων, ενός “Life Planning”.

Tο Life Planning θα πρέπει, κυρίως, να προβλέπει τους κινδύνους που διατρέχουν η ζωή του και η περιουσία του, αναπληρώνοντας έτσι τις όποιες οικονομικές συνέπειες που αυτοί προκαλούν με την έλευσή τους. Παράλληλα, χάρη στον σωστό σχεδιασμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων, λειτουργεί προς την κατεύθυνση επίτευξης των προσωπικών/οικογενειακών επιθυμιών και στόχων.

Σύμμαχος του ατόμου σε αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο ζωής στέκεται ο προσωπικός ασφαλιστικός του σύμβουλος: o μόνος επαγγελματίας που έχει την τεχνογνωσία να τον βοηθήσει στη μελέτη και την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και, μέσω των παρεχόμενων ασφαλιστικών και επενδυτικών υπηρεσιών, να τον διασφαλίσει οικονομικά.

Γι’ αυτό, κρίνεται ως απόλυτα απαραίτητο, με την εκκίνηση της παραγωγικής του περιόδου, το άτομο να επιλέξει τον ασφαλιστικό σύμβουλο που του ταιριάζει. Μαζί θα βάλουν το πιο δουλεμένο λιθαράκι σε κάθε στάδιο της δημιουργικής του πορείας, ώστε ό,τι αποκτιέται να παραμένει σταθερό, για όποιον από τους ασφαλίσιμους κινδύνους το απειλεί.

Το Life Planning οφείλει να διατηρεί την ευελιξία του, γιατί, όταν το άτομο παράγει, δημιουργεί και μαζί γεννιούνται και πολλά νέα ερωτήματα-προβληματισμοί, όπως:

  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσει αυτό που δημιουργεί;
  • Τι είναι αυτό που μεγιστοποιεί κάθε θετικό αποτέλεσμα;
  • Ποια όνειρα είναι σημαντικότερα, ποιες ανάγκες είναι πιο επείγουσες;
  • Πώς θα ανακάμψει από τους αναπόφευκτους δύσκολους καιρούς;
  • Πώς θα φροντίσει καλύτερα την υγεία του;
  • Πώς δεν θα δημιουργήσει χρέη;
  • Πώς θα ξεπληρώσει τα χρέη, αν τα έχει δημιουργήσει;
  • Με ποια μέσα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα την οικογένειά του;
  • Τι θα κάνει, όταν θα μειωθεί ή θα χαθεί εντελώς η παραγωγική του ικανότητα;
  • Τι θα αφήσει πίσω του, όταν φύγει από τη ζωή;

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα. υπάρχουν και πολλά ακόμα σοβαρά θέματα που προκύπτουν με κάθε αλλαγή πορείας ή αλλαγή εισοδήματος. Για παράδειγμα, τι θα κάνει το παραγωγικό άτομο, άμα δεν μπορεί πια να δουλεύει, εξαιτίας μιας σοβαρής αναπηρίας; Με ποιο εισόδημα θα τα βγάλει πέρα;

Με το Life Planning, αυτός ο κίνδυνος έχει ήδη προβλεφθεί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που τον καλύπτει σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας για εργασία.

Ας δούμε κι ένα δεύτερο σενάριο, πιο ακραίο, αλλά, δυστυχώς, πέρα για πέρα αληθινό: πώς θα συνεχίσουν τη ζωή τους τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας, με όρους οικονομικής αξιοπρέπειας και συναισθηματικής ασφάλειας, αν το άτομο που φέρνει το κύριο εισόδημα στην οικογένεια πεθάνει πρόωρα;

Και γι’ αυτό το δεύτερο σενάριο, το Life Planning έχει ήδη προνοήσει με το συμβόλαιο ασφάλισης ζωής, που προσφέρει την απαραίτητη οικονομική στήριξη, για να συνεχίσουν τη ζωή τους οικονομικά ανεπηρέαστοι.

Το Life Planning αποτελεί μια πολύτιμη υπηρεσία ενός ασφαλιστικού συμβούλου, γιατί περιφρουρώντας την οικονομική διάσταση της ανθρώπινης ζωής, ουσιαστικά περιφρουρεί την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Life Planning: για μια ζωή εντός σχεδίου

*Ο κ. Μανώλης Πετρόχειλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Ασφαλιστικός Σύμβουλος και Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων από το 1993. Έκανε σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑΠΕ (Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος), μέλος της Hellenic Financial Planners Association και Alumni μέλος του ΕΙΑΣ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών).
Είναι κάτοχος των ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SQF3 και SQF4 από τον EFICERT (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης).
Φιλοσοφία του είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει διαρκή προσανατολισμό προς τη βελτίωση της ζωής του, με διά βίου εκπαίδευση και σχέδιο για τα απρόοπτα.

Διαβάστε επίσης: H ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι προϊόν, αλλά συναίσθημα


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News