Editorial

Κιβωτός του Νώε τα Επιμελητήρια (Editorial, Δεκέμβριος 2021)

συμπόρευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με τα Επιμελητήρια ανέδειξε η 3η Εθνική Συνδιάσκεψη εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που έλαβε χώρα στις 20 Νοεμβρίου του 2021, στο Αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής στον Πειραιά.

Δικαιώθηκε, έτσι, το μήνυμα που είχε εκπέμψει στην 1η τους Συνδιάσκεψη ο κ. Πάνος Δημητρίου: «Μόνοι σας μπορείτε να πάτε γρήγορα… Μαζί μπορούμε να πάμε μακριά».

Όπως σταθερά συνηθίζουμε, δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί έτσι νομίζουμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια τα όσα θα διαμορφωθούν – προκύψουν την επόμενη μέρα.

Με αφορμή την άξια προσοχής 3η “μάζωξη” 102 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, εκλεγμένων στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Η στρατηγική επιλογή του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, που εκδηλώθηκε την άνοιξη του 2019, επιβραβεύεται.
  2. Κάποια Επιμελητήρια θα υπηρετήσουν, στο άμεσο μέλλον, τον Θεσμό και τους λειτουργούς του πολύ πιο αποτελεσματικά, απ’ ό,τι Σωματεία, Σύνδεσμοι και Ενώσεις.
  3. Διαμεσολαβούντες ασφαλιστές, δηλαδή Πράκτορες, θα σηκώσουν το βάρος της αντιμετώπισης των νέων συνθηκών στο επάγγελμα.

Είμαστε αισιόδοξοι και νομίζω ότι δικαιούνται οι πράκτορες να εκπροσωπούν πλέον αυτοί και τον Θεσμό και τους λειτουργούς και τους καταναλωτές!!!

Επαναλαμβάνουμε, όπως είχαμε γράψει στο τ. Ιουνίου του 2019 της «Α.Α.», ότι: είναι αυτονόητο πως μπορούν να έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις οι διαμεσολαβούντες και οι ασφαλιστικές εταιρείες σε κορυφαία θέματα, απαραίτητα όμως αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να υπηρετούν τη σκοπιμότητα της ικανοποίησης του καταναλωτικού συμφέροντος.

Με αφορμή τη συνάντηση του Πειραιά, τώρα που όλος ο κόσμος αλλάζει, αναγκαστικά λόγω της κατάρας της πανδημίας και όχι λόγω της εξέλιξης της νοοτροπίας των ανθρώπων, θέλουμε να θυμίσουμε προς όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μία κλασική ρήση, που άσχετα με τα δικά μας είχε διατυπώσει ένας επιφανής πολιτικός, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του: «Όποιος μένει έξω από το μαντρί θα τον φάει ο λύκος».

Τώρα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει να ονομάσουμε “μαντρί” τα Επιμελητήρια, εμείς νιώθουμε –και το διατυμπανίζουμε δημόσια– ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν έχουν άλλο όχημα στη διάθεσή τους, προκειμένου να “μεταβούν” στον “προορισμό” τους.

Σήμερα, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, οι όμιλοι, οι προικισμένοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ηγηθούν και να ικανοποιήσουν, συνεργατικά ή ανταγωνιστικά, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις της επαγγελματικής τάξης που ενσαρκώνουν οι διαμεσολαβούντες στις ασφαλίσεις.

Ο επιμελητηριακός θεσμός δοκιμάστηκε, κινδύνευσε να αφανιστεί, όμως, επέζησε και αναδείχθηκε πυλώνας του συστήματος. Τα Επιμελητήρια είναι αξιόπιστος συμβουλευτικός συνομιλητής με τα κέντρα εξουσίας, αλλά και θεσμοθετημένος εγγυητής επαγγελματικής ιδιότητος.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα ανά την Ελλάδα Επαγγελματικά Επιμελητήρια θα συναγωνιστούν, για να αναδειχθούν εκείνοι που αξίζουν, χωρίς κανείς να μπορεί να εμποδίσει τον Θεσσαλονικιό ή τον Πατρινό να προηγείται του Αθηναίου.

Οι πρωταγωνιστές ή όσοι επιθυμούν να είναι πρωταγωνιστές ας αξιοποιήσουν την καταστατική ισονομία και θα κριθούν πρώτα από τους συναδέλφους τους, ύστερα από τις εταιρείες και εν τέλει από τους καταναλωτές.

Μας εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το αποτέλεσμα της 3ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έστω κι αν πολλά από τα αιτήματα – στόχοι που διατυπώθηκαν δεν είναι όλα της ίδιας βαρύτητας. Σας παραπέμπουμε στις επόμενες σελίδες μας, όπου συγκεκριμενοποιούμε τα σχόλια και τις διαπιστώσεις μας.
Επιμένουμε και δεν βάζουμε ερωτηματικό: Μαζί μπορούμε!

Δημήτρης Ρουχωτάς


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας