Μελέτες

Kaspersky: 50% αύξηση των επιθέσεων σε φορητές συσκευές το 2023

Το 2023, η Kaspersky παρατήρησε σταθερή αύξηση του αριθμού των επιθέσεων σε φορητές συσκευές, οι οποίες άγγιξαν τα σχεδόν 33,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Η πιο διαδεδομένη απειλή για τις φορητές συσκευές ήταν το adware, αποτελώντας το 40,8% του συνόλου των απειλών που εντοπίστηκαν.

Καθώς οι ηγέτες της διεθνούς βιομηχανίας mobile συσκευών συγκεντρώνονται στη Βαρκελώνη για το Mobile World Congress, η ετήσια ανάλυση της Kaspersky για το τοπίο των απειλών υπογραμμίζει την αυξανόμενη επικράτηση των κινδύνων ασφάλειας των κινητών συσκευών παράλληλα με την πρόοδο των κακόβουλων εργαλείων και τεχνολογιών για φορητές συσκευές. Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανοδική τάση στις επιθέσεις που στοχοποιούν κινητές συσκευές. Μόνο το 2023, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων αυξήθηκε σε 33.790.599, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του σχεδόν 52%, σε σύγκριση με τις 22.255.956 επιθέσεις που καταγράφηκαν το 2022. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα καταγράφηκαν 22.056 επιθέσεις.

Η πιο διαδεδομένη απειλή για τις φορητές συσκευές ήταν το adware, ένας τύπος λογισμικού που εμφανίζει ανεπιθύμητες (και μερικές φορές ενοχλητικές) pop-up διαφημίσεις. Όσον αφορά τα τραπεζικά Trojans, ο αριθμός των πακέτων εγκατάστασης για τέτοιο κακόβουλο λογισμικό μειώθηκε σε 153.682 μετά από μια απότομη αύξηση πέρυσι, όταν ο αριθμός διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιθέσεων που χρησιμοποιούν mobile bankers παρέμεινε στο σχετικά ίδιο επίπεδο.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά διανέμουν απειλές για φορητές συσκευές τόσο μέσω επίσημων όσο και ανεπίσημων app stores. Το 2023, οι ειδικοί της Kaspersky παρατήρησαν πολλές κακόβουλες εφαρμογές να διεισδύουν στο Google Play. Μία από τις πιο συνηθισμένες μεταμφιέσεις για το 2023 ήταν οι ψεύτικες εφαρμογές επενδύσεων που βασίζονταν σε τακτικές κοινωνικής μηχανικής για την εξαγωγή προσωπικών δεδομένων από χρήστες, κυρίως αριθμούς τηλεφώνου και πλήρη ονόματα, τα οποία αργότερα προστέθηκαν σε βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τηλεφωνική απάτη. Ένας άλλος διαδεδομένος φορέας επιθέσεων που παρατηρήθηκε ήταν κακόβουλα mods WhatsApp και Telegram που σχεδιάστηκαν για να κλέβουν δεδομένα χρηστών.

«Η αύξηση της δραστηριότητας κακόβουλου λογισμικού Android και riskware καθόλη τη διάρκεια του 2023 σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Φτάνοντας σε επίπεδα που θυμίζουν τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος του έτους, αυτή η άνοδος υπογραμμίζει τη σημαντική απειλή που αντιμετωπίζουν οι χρήστες. Είναι μια έντονη υπενθύμιση της σημασίας της επαγρύπνησης και της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας για την προστασία από τις εξελισσόμενες ψηφιακές απειλές», σχολιάζει ο κ. Anton Kivva, mobile security expert της Kaspersky.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση που εξετάζει τις απειλές για φορητές συσκευές το 2023 στο Securelist.com.

Για να προστατευτείτε από απειλές για φορητές συσκευές, η Kaspersky συμβουλεύει:

  • Είναι ασφαλέστερο να κατεβάζετε τις εφαρμογές σας μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτά τα καταστήματα δεν είναι 100% ασφαλείς, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από εκπροσώπους και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος – δεν μπορεί κάθε εφαρμογή να φτάσει σε αυτά τα καταστήματα.
  • Ελέγξτε τα δικαιώματα των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε προσεκτικά πριν δώσετε άδεια σε μια εφαρμογή, ειδικά όταν πρόκειται για άδειες υψηλού κινδύνου, όπως οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας. Η μόνη άδεια που χρειάζεται μια εφαρμογή φακού είναι στον φακό (ο οποίος δεν περιλαμβάνει καν πρόσβαση στην κάμερα).
  • Μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας σάς βοηθά να εντοπίσετε κακόβουλες εφαρμογές και adware προτού αρχίσουν να συμπεριφέρονται καταχρηστικά στις συσκευές σας. Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να λάβετε προστασία, όπως το Kaspersky Premium, απευθείας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
  • Μια καλή συμβουλή είναι να ενημερώνετε το λειτουργικό σας σύστημα και τις σημαντικές εφαρμογές καθώς γίνονται διαθέσιμες οι εκάστοτε ενημερώσεις. Πολλά ζητήματα ασφάλειας μπορούν να επιλυθούν με την εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού.

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας