Άρθρα

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Το βήμα των Financial Planners

Η γλώσσα του σώματος στη σύγχρονη επικοινωνία αλλά και στις σχέσεις είναι μια σημαντική συνιστώσα. Είναι απόλυτα σχετική με όλες τις πτυχές της εργασίας των επιχειρήσεων όπου η επικοινωνία έχει ένα σημαντικό ρόλο μεταξύ των ανθρώπων.

Η ακρόαση είναι η βάση της επικοινωνίας. Ωστόσο, με τη γλώσσα του σώματος ανταλλάσσονται μη λεκτικά (μη προφορικά) σήματα, είτε αυτά τα σήματα συνοδεύονται και από προφορικές λέξεις είτε όχι.

Ως γλώσσα του σώματος ορίζεται η ικανότητα να διαβάζει κάποιος τα σημάδια και τις χειρονομίες –μη λεκτική επικοινωνία– σε άνδρες και γυναίκες, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στα ραντεβού και στη διαχείριση σχέσεων.

Η γλώσσα του σώματος, παρόλο που δεν είναι ακριβής επιστήμη, έχει κάποιες καταγεγραμμένες ιδιότητες:

  • αποκαλύπτει τα συναισθήματα των συνομιλητών·
  • φανερώνει τι πραγματικά θέλει να μας πει ο συνομιλητής μας σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της γλώσσας του σώματος, που είναι κοινά και μπορούν να διακριθούν με προσεκτική παρατήρηση των κινήσεων και της στάσης του σώματος των συνομιλητών μας.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Χαμόγελο

Το χαμόγελο μεταδίδει διαφορετικά μηνύματα, ανάλογα με την ακριβή έκφραση του προσώπου. Μπορεί να υπάρχουν χαμόγελα χαρούμενα, ειρωνικά, ντροπαλά ή ζεστά.
Όταν τραβάμε προς τα πάνω τις γωνίες του στόματός μας, ενώ πιέζουμε τα μάτια μας (τα πόδια της χήνας) θεωρείται γνήσιο χαμόγελο. Στο ψεύτικο χαμόγελο, απλώς δείχνουμε τα δόντια μας. Όταν το χαμόγελο φαίνεται και στα μάτια μας, είναι ένα αυθεντικό χαμόγελο και, συνήθως, μας κάνει να φαινόμαστε προσιτοί και φιλικοί στους γύρω μας.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Σταυρώνοντας τα πόδια

Ο τρόπος που σταυρώνουμε τα πόδια μας μπορεί να πει στους άλλους πολλά για μας και για το πώς αισθανόμαστε κάθε στιγμή. Εάν τα σταυρώνουμε στον αστράγαλο, μπορεί να δείξει ότι προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Εάν τα σταυρώνουμε στο γόνατο, αλλά στρέφουμε τα γόνατά μας μακριά από το άλλο άτομο, μπορεί να σημαίνει ότι δεν αισθανόμαστε άνετα μαζί του.

Επίσης, με σταυρωμένα πόδια στη θέση που το σώμα μας κάνει το σχήμα του αριθμού τέσσερα περνάμε το μήνυμα ότι είμαστε ισχυροί και κυριαρχικοί. Όταν τα χέρια και τα πόδια μας είναι ανοιχτά και χαλαρά, στέλνουμε ένα μη λεκτικό μήνυμα ότι είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και προσιτοί.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Χέρια – δάκτυλα – παλάμες

Όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος μας, αυτή η στάση μπορεί να ερμηνευθεί ως άμυνα. Όταν σταυρώνουμε τα χέρια μας, ίσως υποδηλώνει ανασφάλεια, φόβο ή άγχος. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει πως είμαστε θυμωμένοι ή πεισματάρηδες. Από την άλλη, τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να σημαίνουν ότι είμαστε συγκεντρωμένοι στα λόγια του συνομιλητή μας.

Εάν βλέπουμε κάποιον με τα χέρια και τα πόδια του σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να κρυώνει. Θα μπορούσε, όμως, να σημαίνει ότι είναι κουρασμένος.
Όταν χτυπάμε τα δάχτυλά μας, μπορεί να φαινόμαστε ανυπόμονοι ή νευρικοί.

Κρατώντας τα δάχτυλά μας ενωμένα και τις παλάμες μας ανοιχτές μπορεί να σημαίνει ότι νιώθουμε πως έχουμε εξουσία και έλεγχο.

Το να κρατάμε τα χέρια μας ανοιχτά και να κάνουμε χειρονομίες με τις παλάμες προς τα πάνω, μπορεί να δείξει ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Όταν τρίβουμε έντονα τα χέρια μας μεταξύ τους, μπορεί να υποδηλώνει ενθουσιασμό.

Τα χέρια μας μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο αν μας εμπιστεύονται οι άνθρωποι ή όχι.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Τραβώντας το αυτί

Όταν τραβάμε το αυτί μας, μπορεί να δείχνει ότι προσπαθούμε να πάρουμε μια απόφαση. Όταν το κάνουμε αυτό, μάλλον φαινόμαστε αναποφάσιστοι ή προβληματισμένοι.

Στρίβοντας τα μαλλιά

Το στρίψιμο των μαλλιών φανερώνει το φλερτ και το προσωπικό ενδιαφέρον.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Κεφάλι

Όταν γέρνουμε το κεφάλι μας στο πλάι, μπορεί να σημαίνει ότι ακούμε με προσήλωση και ενδιαφερόμαστε για τις πληροφορίες που ακούμε.

Όταν ακουμπάμε το κεφάλι μας στα χέρια μας, σημαίνει ότι βαριόμαστε. Ίσως να δείχνει ότι είμαστε αναστατωμένοι ή ντρεπόμαστε τόσο, που δεν θέλουμε να δείξουμε το πρόσωπό μας.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Όρθιος

Το να στεκόμαστε όρθιοι μας βοηθά να φαινόμαστε σίγουροι.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Οπτική επαφή

Στην επικοινωνία είναι πολύ σημαντικό να έχουμε οπτική επαφή με το άτομο με το οποίο μιλάμε, εάν θέλουμε να αισθανόμαστε άνετα με τη συνομιλία και να αποδεχτεί ο συνομιλητής μας αυτά που έχουμε να πούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα στην οπτική επαφή με έναν ξένο για περίπου πέντε δευτερόλεπτα τη φορά. Όταν υπάρξει εξοικείωση στους συνομιλητές, συνήθως δεν υπάρχει δυσκολία για οπτική επαφή μεγαλύτερης διάρκειας.

Κοιτάζοντας το πάτωμα ή το έδαφος μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμοι και χωρίς αυτοπεποίθηση. Αν δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητήσουμε εκεί κάτω, μπορεί να θέλουμε να κρατήσουμε τα μάτια μας στο επίπεδο του προσώπου του άλλου. Όταν διακόπτουμε την οπτική επαφή, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, είναι καλύτερα να κοιτάμε στο πλάι και όχι ψηλά ή χαμηλά.

Η γλώσσα του σώματος είναι πιο σημαντική από τη λεκτική επικοινωνία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μηνυμάτων που λαμβάνουμε από τους γύρω μας. Είναι, λοιπόν, μεγάλο πλεονέκτημα να είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε τα μη λεκτικά μηνύματα που μας στέλνουν οι γύρω μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να επικοινωνούμε σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, μέσα από τη γνώση των συναισθημάτων τους και όχι μόνο των πληροφοριών που θέλουν να μας μεταφέρουν μέσω των λέξεων που χρησιμοποιούν.

Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα
Κ. Καστανάκης: Διαβάζοντας αυτά που λέει το σώμα

Ο κ. Κώστας Καστανάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ασκεί το επάγγελμα του Ασφαλιστικού και Επενδυτικού Συμβούλου από το 1989 σε συνεργασία με την Interamerican. Οι πιο σημαντικές πιστοποιήσεις του είναι:

  • LUTCF, σε Personal Insurance, όπου διατέλεσε Moderator.
  • Financial Planner από την Achmea Academy, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και από την Eficert SQF 4, European Certified Financial Adviser.
  • Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
  • Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για τα παραγωγικά και ποιοτικά του αποτελέσματα.
  • Είναι μέλος της Hellenic Financial Planners Association (HFPA) και ισόβιο μέλος του Million Dollar Round Table (MDRT).

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας