Ισχυρή ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας προβλέπει για το 2018 η Munich Re

506
growth ανάπτυξη

Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος αναμένεται να δει αύξηση της ανάπτυξης μέχρι το 2018. Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ και σε πολλές αναδυόμενες αγορές θα αντισταθμίσουν αρνητικούς παράγοντες, όπως η μείωση της ανάπτυξης στην κινεζική αγορά. Μακροπρόθεσμα, οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας θα έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική και το μερίδιό τους στα πρωτασφάλιστρα αναμένεται να είναι το ίδιο με εκείνο της Δ. Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη Munich Re, συνολικά, ο πρωτασφαλιστικός κλάδος διεθνώς, το 2017 και το 2018, αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 4,5% ετησίως κατά μέσο όρο (3,0% σε πραγματικούς όρους). Ενώ τα έσοδα από ασφάλιστρα ενδέχεται να αυξηθούν μόνο ονομαστικά φέτος, για το 2018 αναμένεται ελαφρώς υψηλότερη πραγματική αύξηση της τάξης του 3,0%. Τα ασφάλιστρα του ασφαλιστικού κλάδου είναι πιθανό να εξελιχθούν σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομία, η οποία αναμένεται να έχει πραγματική αύξηση 2,9% το 2017 και 3,1% το 2018. Επομένως, η προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλίστρων θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από εκείνη του 2016 και θα υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του σχεδόν 2% των τελευταίων δέκα χρόνων.

Ο κ. Michael Menhart, Chief  Economist της Munich Re δήλωσε σχετικά: «Οι οικονομίες αρκετών αναδυόμενων αγορών, όπως η Βραζιλία, αλλά ακόμα και η Ρωσία, θα βιώσουν μία σημαντική ανάκαμψη. Αυτή θα οδηγηθεί από την αύξηση της ασφάλισης Περιουσίας και Ατυχημάτων. Στον βιομηχανικό κόσμο –Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία– η ζήτηση ενισχύθηκε από το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Προβλέπουμε ότι οι ασφαλίσεις Ζωής θα δουν οριακή ανάπτυξη εξαιτίας του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων. Αντίθετα, η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνεται αισθητά. Επομένως, οι προοπτικές ανάπτυξης για τους ασφαλιστές φαίνονται λίγο πιο  φωτεινές παγκοσμίως».

 

Κάπως ασθενέστερη ανάπτυξη στην ασφάλιση περιουσίας-ατυχημάτων

Για τον κλάδο περιουσίας-ατυχημάτων, η Munich Re αναμένει αύξηση του όγκου των ασφαλίστρων κατά μέσο όρο 4,0% (σχεδόν 2,5% σε πραγματικούς όρους) από φέτος και μετά. Η προβλεπόμενη, αναπροσαρμοσμένη σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ανάπτυξη θα είναι κατά προσέγγιση μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας, και η περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής θα δουν φυσικά πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Munich Re υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των ασφαλίσεων περιουσίας-ατυχημάτων. Η ασφαλιστική βιομηχανία τώρα αρχίζει να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη πίεση σε μία σειρά από βιομηχανικές χώρες. Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει με συνέπεια τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Νέα προϊόντα, κανάλια διανομής και σχέδια καλύψεων δημιουργούνται για νέους κινδύνους, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις. Παράλληλα, τα συστήματα πληροφορικής εκσυγχρονίζονται. Ως αποτέλεσμα, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σταδιακά εμφανίζονται σε αυτές τις αγορές.

munich re προβλέψεις 2017

Ισχυρότερη ανάπτυξη στις ασφαλίσεις ζωής

Στις ασφαλίσεις ζωής, η αύξηση των ασφαλίστρων, που οδηγείται από την ανάπτυξη των αγορών σε Ασία και Λατινική Αμερική, αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 4,5% κατά μέσο όρο (και κατά 3% σε πραγματικούς όρους) –κατά τι περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη. Στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη, ακολουθώντας την αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των ασφαλίστρων στην Κίνα, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από 10% σε πραγματικούς όρους. Στη Λατινική Αμερική, τα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις Ζωής, από το 2017 και μετά, αναμένεται να αυξηθούν περίπου 8,5% (πάνω από 6,5% σε πραγματικούς όρους).

Οι προοπτικές στις βιομηχανικές χώρες εξακολουθούν να είναι ασαφείς, λόγω των επίμονα χαμηλών επιτοκίων. Η αύξηση των ασφαλίστρων εδώ είναι πιθανό να υπολείπεται της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η ισχυρή αύξηση των ασφαλίστρων στις αναδυόμενες αγορές θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη μέτρια ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες.

 

Μακροπρόθεσμες προοπτικές: Αύξηση του μεριδίου αγοράς των αναδυόμενων αγορών

Λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξής τους, οι αναδυόμενες αγορές κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στη διεθνή ασφαλιστική βιομηχανία: το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών από τον αναμενόμενο πρόσθετο όγκο ασφαλίστρων αναμένεται να αυξηθεί από 20% το 2016 σε 47% μέχρι το 2025. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της ανάγκης για ασφαλιστική κάλυψη είναι, σύμφωνα με τη Munich Re, δύο σημαντικοί παράγοντες στην κατεύθυνση αυτή. Οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι δημογραφικές τάσεις θα μπορούσαν, επίσης, να αναζωογονήσουν τους κλάδους ασφάλισης ζωής στις βιομηχανικές χώρες.

Συνολικά αναμένεται ότι, μέχρι το 2025, το μερίδιο αγοράς των αναδυόμενων αγορών στην Ασία, που τώρα είναι 21,4%, θα προσεγγίσει το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης (24,5%). Η Β. Αμερική θα παραμείνει σαφώς στην πρώτη θέση με μερίδιο 27,8%.

munich re προβλέψεις 2017

Προηγούμενο άρθροΣτρατηγικός σύμμαχος για το μέλλον το πρόγραμμα CapitaLink της MetLife
Επόμενο άρθροWorkshop αποκλειστικά για διαμεσολαβητές διοργανώνει η ΕΑΕΕ