Άρθρα

Εις το επανιδείν, Θεόδωρε Κοκκάλα…

Η πανηγυρική εκδήλωση της ERGO Ασφαλιστικής, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν ξεχωριστή. Το συναίσθημα κυριάρχησε της σκοπιμότητας.

Η ανθρώπινη διάσταση όλοι γνωρίζουμε ότι χαρακτηρίζει τον ασφαλιστικό μας κόσμο. Αυτό πολλές φορές το “πουλάμε” κιόλας προς τα έξω, για να τονίσουμε και την κοινωνική διάσταση του έργου που επιτελούμε.

Τα γνήσια συναισθήματα που εκπέμφθηκαν στην εκδήλωση της ERGO, που σημαδεύτηκε από το γεγονός της ανάληψης της σημαντικής θέσης του Προέδρου του Δ.Σ. της ERGO Γερμανίας από τον κ. Θεόδωρο Κοκκάλα, μέχρι τώρα CEO της Εταιρείας στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αφορούν το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Συνήθως, στην ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες άξιοι δεν αναγνωρίζονται για ό,τι έχουν πράξει στον τόπο τους, αλλά αξιώνονται όταν διακριθούν στην αλλοδαπή. Το πώς και γιατί συμβαίνει αυτό εμείς δεν θα το ερμηνεύσουμε.

Ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας ενεφανίσθη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και πριν 19 χρόνια από σήμερα ανέλαβε τη διοίκηση της ERGO Ασφαλιστικής. Έγκριτος νομικός, προσέδωσε στο ασφαλιστικό λειτούργημα, πέρα από τις επιστημονικές του γνώσεις, ήθος και αποτέλεσμα.

Σε πρόσφατη σχετική συνέντευξη που έδωσε στην «Ασφαλιστική Αγορά», ευθαρσώς μας δήλωσε ότι έγινε ασφαλιστής ύστερα από δίλημμα και ανέφερε μάλιστα τον μέντορά του, που τον έπεισε να αφιερωθεί στις ασφάλειες. Σπάνια ομολογεί ένας άνθρωπος ότι δεν οδηγήθηκε από τις συγκυρίες στις μεγάλες επιλογές της ζωής του, αλλά από έρευνα και προβληματισμό. Είναι κι αυτό ένα σπάνιο δεδομένο της ξεχωριστής προσωπικότητας του Θεόδωρου Κοκκάλα.

Οι άνθρωποι της ERGO που τον έζησαν όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα μετά το μεγάλο εγχείρημα της συγχώνευσης της Αγροτικής με την ERGO, και διακινδύνευσαν το επαγγελματικό τους μέλλον εμπιστευόμενοι τους χειρισμούς του κ. Κοκκάλα, αισθάνονται σήμερα ευγνώμονες γι’ αυτόν και το απέδειξαν. Δεν ήταν μόνον οι ομιλητές της εκδήλωσης που κατέθεσαν την… ψυχή τους και τον ευχαρίστησαν. Ήταν και όλοι εκείνοι, κοντά δύο χιλιάδες άνθρωποι, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, άκουγαν τους ομιλητές, έβλεπαν το βίντεο, χειροκροτούσαν και δάκρυζαν.

Τι άλλο θέλει ένας επαγγελματίας, τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος –και μάλιστα νέος άνθρωπος– από τη ζωή του, όταν παρουσία των λατρεμένων του ανθρώπων εισπράττει αγάπη και εκτίμηση από χιλιάδες ανθρώπους, από ανθρώπους που δούλεψαν και ονειρεύτηκαν μαζί του;

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα τεχνοκρατικά κριτήρια που οι Γερμανοί έλαβαν υπόψη τους για να επιλέξουν τον Έλληνα Θεόδωρο Κοκκάλα να κρατήσει το τιμόνι των συμφερόντων τους, καλώντας τον στη Γερμανία. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από τη λειψανδρία σε όλους τους τομείς, στελέχη όπως ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας, άνθρωποι σαν κι αυτόν, μας είναι παραπάνω από χρήσιμοι και γι’ αυτό εμείς δεν… χαιρόμαστε με τη χαρά του.

Η ERGO Ασφαλιστική βασίστηκε στη 19χρονη πορεία της στη μεγάλη απόφαση του αείμνηστου Γιώργου Αναγνώστου να πουλήσει στη Victoria, τότε, την Ολυμπιακή. Το σχήμα έδεσε, λειτούργησε υπό τον κ. Θεόδωρο Κοκκάλα και τον κ. Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου, και τους άξιους συνεργάτες τους. Σήμερα είναι κυρίαρχο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και πρέπει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Κι αυτό γιατί τα σχήματα αυτά δεν υπηρετούν μόνον την οικονομία. Τα σχήματα αυτά υπηρετούν και την κοινωνία και η ευθύνη όσων διαδέχονται ανθρώπους όπως ο κ. Θεόδωρος Κοκκάλας είναι πολύ βαριά. Είναι βαριά, διότι υπόκεινται σε μέτρα σύγκρισης.

Είναι πολύ δυνατή η ευχή μας, όχι μόνο να επιτύχει στα νέα του καθήκοντα, αλλά όταν θα έρθει η στιγμή να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, ο κ. Κοκκάλας να καμαρώσει τα επιτεύγματα της όποιας διάδοχης κατάστασης.

Συμμετέχοντας κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, στο πλήθος που χειροκροτεί με συγκίνηση και προσδοκίες τις αλλαγές στην ERGO Ασφαλιστική, ευχόμαστε προσωπικά στον Θεόδωρο Κοκκάλα και στην οικογένειά του υγεία και επιτυχίες.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας