Διεθνή

ΗΠΑ: Αύξηση των ασφαλίστρων υγείας για να πειστούν οι μη εμβολιασμένοι

Καθώς τα κρούσματα Covid αυξάνονται, για άλλη μια φορά, όλο και περισσότερες εταιρείες στις ΗΠΑ αφήνουν τα “καρότα” και στρέφονται στα “μαστίγια”, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Delta Air Lines, ο Δ/νων Σύμβουλος της οποίας, κ. Ed Bastian, ανέλαβε δράση: Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν επιπλέον $200 τον μήνα για την ασφάλιση υγείας τους, από την 1/11. Μέτρο λιγότερο επαχθές από την εντολή να εμβολιαστούν, που δόθηκε στους εργαζόμενους της ανταγωνιστικής United Airlines. Περίπου το 75% των εργαζομένων της Delta είχε ήδη εμβολιαστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, κάθε υπάλληλος που νοσηλεύτηκε με Covid κόστισε στην εταιρεία $50.000 και ο κ. Bastian διευκρίνισε τον Αύγουστο ότι κανένας από αυτούς που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού κύματος δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως. «Αυτή η επιβάρυνση θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του οικονομικού κινδύνου που δημιουργεί για την εταιρεία μας η απόφαση για μη εμβολιασμό», έγραψε.

Από την αλυσίδα παντοπωλείων Harmons της Γιούτα μέχρι τον τραπεζικό γίγαντα της Wall Street, JPMorgan Chase, οι εταιρείες λένε στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους τους να κάνουν τα εμβόλια ή να πληρώσουν περισσότερα για ασφάλιση υγείας. Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε, τον Σεπτέμβριο, η Society for Human Resource Management διαπίστωσε ότι περίπου 1% των οργανισμών είχαν αυξήσει τα ασφάλιστρα υγείας για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους και το 13% σκεφτόταν να το κάνει. Το ποσοστό είναι υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, όπου σχεδόν το 20% εξέταζε την αύξηση.

Ταμείο για μη εμβολιασμένους

Ένας εργοδότης δοκίμασε μια διαφορετική τακτική. Η Mercyhealth, η οποία έχει περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους σε νοσοκομεία και κλινικές στο Ουισκόνσιν και το Ιλινόις, εισήγαγε το αποκαλούμενο «risk pool fee», αντί για υψηλότερα ασφάλιστρα υγειονομικής περίθαλψης. Από τα μέσα Οκτωβρίου, στους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους αφαιρούνταν $60 από τον μισθό τους κάθε μήνα, για να χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο.

Σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους, η Mercyhealth συνέκρινε το τέλος αυτό με τους 16χρονους οδηγούς που πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την ασφάλιση αυτοκινήτου, προκειμένου να καλύψουν τους αυξημένους κινδύνους που παρουσιάζουν ως νέοι οδηγοί.

Ο κ. Alen Brcic, αντιπρόεδρος της Mercyhealth, υποστήριξε ότι τα $60 τον μήνα είναι ένα συμβολικό ποσό. Η Mercyhealth εξακολουθεί να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους όταν κάποιος απουσιάσει ή νοσηλεύεται λόγω Covid. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του σχετικού μέτρου τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων αυξήθηκε στο 91% από περίπου 70%.

«Αισθανόμαστε πραγματικά ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί», σχολίασε ο κ. Brcic. «Πραγματικά, στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε όλους να εμβολιαστούν, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την επιλογή». Ελάχιστοι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν λόγω αυτού του μέτρου και περίπου το 9% των εργαζομένων συνεισφέρει τώρα στο ταμείο. Η Mercyhealth έδωσε τη δυνατότητα σε έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους αλλά όχι για θρησκευτικούς.

Πηγή: www.npr.org


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας