Εκδηλώσεις

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώθηκε η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών, στις 8 Μαΐου, και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, στις 9 Μαΐου 2014, με εκδηλώσεις για την Οδική Ασφάλεια, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις δράσεις του στους Ευρωπαίους Υπουργούς και τα επιτελεία τους. Συγκεκριμένα, ο κ.SiimKallas, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών, καθώς και ο κ. Szabolcs Schmidt, επικεφαλής του τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δοκίμασαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εφαρμογές του Ι.Ο.ΑΣ. που έχουν αναπτυχθεί για το πρόγραμμα AVENUE και τη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον». 

Μεταξύ άλλων, δοκίμασαν επίσης τις βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια οι υπουργοί Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Βελγίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 

Το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετείχε με βιωματικές δραστηριότητες και εξοπλισμό εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια, όπως προσομοιωτής ανατροπής, προσομοιωτής πρόσκρουσης, μέτρηση αντίδρασης οδηγού, ζυγαριά συσχέτισης βάρους πρόσκρουσης και απόσπαση προσοχής οδηγού. Οι δραστηριότητες αποδείχτηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των συνέδρων (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ειδικοί σε θέματα οδικής ασφάλειας).

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας ξεκίνησε με την Ημερίδα με θέμα «Safe and Smart Infrastructure» και κύριο συντονιστή τον κ. Szabolcs Schmidt, που τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και συζήτηση και η έκθεση των εφαρμογών. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, κ. AntonioAvenoso, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην οδική ασφάλεια και δεν είναι πλέον μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμη εξακολουθούν να πεθαίνουν ή να τραυματίζονται σοβαρά στους ελληνικούς δρόμους κάθε χρόνο. Η Ελλάδα χρειάζεται να βελτιώσει την επιβολή των νόμων οδικής κυκλοφορίας, να εξετάσει την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας των υποδομών της ΕΕ σε όλες τις οδούς και, εν γένει, να εξασφαλίσει ότι η οδική ασφάλεια λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε υψηλό πολιτικά επίπεδο».

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη παιδείας κυκλοφοριακής αγωγής, έναν τομέα όπου το Ινστιτούτο δίνει προτεραιότητα, υλοποιώντας πιστοποιημένα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας για όλες τις ηλικίες. «Είναι μεγάλη ενθάρρυνση το ενδιαφέρον του Αντιπροέδρου της ΕΕ και των φορέων για το έργο του Ινστιτούτου και ελπίζουμε ότι αυτή η διοργάνωση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για ένα κόσμο χωρίς τροχαία συμβάντα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους».

Λεζάντα

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Siim Kallas, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών, στο χώρο του Ι.Ο.ΑΣ. στο Ζάππειο.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας