Εταιρείες

International Life: Το δις εξαμαρτείν προκαλεί σαν ενδεχόμενο

Το ζήτημα της International Life δεν έχει να κάνει μόνο με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου. Πίσω από τα χαρτοφυλάκια υπάρχουν οι άνθρωποι –και δεν εννοούμε φυσικά τους ιδιοκτήτες και τους μετόχους της εταιρείας μόνο. Οι ασφαλισμένοι της, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που συνεργάζονται μαζί της, οι εργαζόμενοί της, όλοι αγωνιούν για την εξέλιξη αυτής της ιστορίας και μαζί τους το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και της κοινωνίας, που –ας μην κρυβόμαστε–  φοβούνται μια επανάληψη της υπόθεση Ασπίς.

Φοβούμεθα εκείνους που καιροφυλακτούν, για να αντλούν επιχειρήματα σε βάρος της ηθικής αλλά και της αποτελεσματικότητας – χρησιμότητας του θεσμού της ασφάλισης.

Εκφράζοντας αυτή την αγωνία, για λογαριασμό των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η ΕΑΔΕ εξέδωσε στις 17 Μαΐου δελτίο Τύπου, ζητώντας εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει ασφαλισμένους και ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Την ίδια μέρα και στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια δημοσιοποιεί το δικό του δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο: «Διδαχτείτε από την ιστορία και μετατρέψτε την ήττα σε θρίαμβο!».

 

ΕΑΔΕ
Ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων και εξασφάλιση των διαμεσολαβητών

Το σύνολο της Ασφαλιστικής Αγοράς παρακολουθεί στενά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και προσοχή τις εξελίξεις στην International Life.

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, όντας ο πυλώνας που έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ασφαλισμένο καταναλωτή, αντιλαμβάνεται στο μέγιστο τη σημασία που έχει για το παρόν και το μέλλον της Αγοράς η εξεύρεση λύσης με επίκεντρο την  προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ότι η μεταβίβαση χαρτοφυλακίων, με δεδομένη την ανακοίνωση της Εποπτικής Αρχής και την περιγραφή της οικονομικής κατάστασης της Εταιρείας, πρέπει να γίνει με διαφάνεια και με όρους που να εξασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερο βάρος στην εξασφάλιση τόσο των αποθεμάτων των ασφαλισμένων όσο και στην εγγύηση της συνέχισης της ασφαλισιμότητάς τους.

Οποιαδήποτε επιλεκτική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου που θα επιφέρει οικονομική ζημιά σε ασφαλισμένους, θα πλήξει εκ νέου το κύρος της Αγοράς σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή.

Θεωρούμε, επίσης, αναγκαία την εξασφάλιση των εμπορικών δικαιωμάτων των Διαμεσολαβούντων όλων των κατηγοριών, σε κάθε πράξη μεταβίβασης. Άλλωστε οι καταβαλλόμενες αμοιβές προκύπτουν από το ήδη διαμορφωμένο ασφάλιστρο και κάθε εμπορική συμφωνία που δεν θα αναγνωρίζει την συγκεκριμένη υποχρέωση θα είναι έωλη, τόσο ηθικά όσο και νομικά, θα δημιουργήσει δε στρεβλώσεις και αρνητικές επιπτώσεις στην Αγορά.

Οι Συνάδελφοί μας που συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη Ασφαλιστική Εταιρεία έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα μεγάλη ωριμότητα και επαγγελματισμό.

Τα Σωματεία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στεκόμαστε δίπλα τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα παράσχουμε όποιου είδους στήριξη χρειασθούν στις δυσκολίες που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα σταθούν με ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης μπροστά στις δυσκολίες που προκύπτουν για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος και ότι θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξεύρεση αξιόπιστης λύσης.

Το Δ.Σ. της ΕΑΔΕ

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια
«Διδαχτείτε από την ιστορία και μετατρέψτε την ήττα σε θρίαμβο!»

Μέρες 2009 ζει και πάλι η ασφαλιστική αγορά, ενώ η διαχρονικά εγκληματική αντιμετώπιση της υπόθεσης Ασπίς γεννάει νέα εφιαλτικά σύνδρομα, αυτή την φορά στους άτυχους ασφαλισμένους της International Life αλλά και στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς με άμεσες επιπτώσεις και στην Εθνική οικονομία.

Εντός των επομένων ημερών θα κριθούν όλα. Ο Σύλλογός μας όμως βλέπει την ιστορία να επαναλαμβάνεται χωρίς να φαίνεται κανένα ίχνος αντίδρασης για ανατροπή της προδιαγεγραμμένης κατάστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι την ανάκληση άδειας της Ασπίς ακολούθησε ένας άνευ προηγουμένου ανταγωνισμός μεταξύ του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών, για ξεκοκάλισμα του υγιούς μέρους του χαρτοφυλακίου της και προσεταιρισμό των ασφαλισμένων της αλλά και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών του Ομίλου. Αυτή η αδίστακτη και χωρίς καμία ανθρώπινη ευαισθησία πρακτική οδήγησε στον απόλυτο εγκλωβισμό όλων εκείνων των ασφαλισμένων που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τις ασφαλιστικές τους σχέσεις αλλού, δηλαδή ανθρώπους με προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους ή με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εφάπαξ ασφάλιστρα.

Ως αποτέλεσμα ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα στο πιο δυνατό και αδιαπραγμάτευτο σημείο της, την αξιοπιστία, με άμεσο αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της παραγωγής της από σε…. Ταυτόχρονα η Εθνική οικονομία απώλεσε τεράστια άμεσα και έμμεσα κεφάλαια από την κατάρρευση αυτής της παραγωγής. Όσοι υποστηρίζουν ότι η πτώση οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση κρύβονται πίσω από προσωπικές αυταπάτες ή εθελοτυφλούν. Αρκεί να ρωτήσουν τους ανθρώπους των πωλήσεων οι οποίοι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους υποψήφιους για ασφάλιση κάθε μέρα για να μάθουν τι συμβαίνει.

Το επερχόμενο νέο τσουνάμι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. Ο ”φόρος αίματος” που θα πληρωθεί θα είναι βαρύτατος.

Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως την ασφαλιστική αγορά ως άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και την κυβέρνηση η οποία υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών.
Αυτή την ώρα, όμως, η διαφαινόμενη καταστροφή μπορεί να μετατραπεί σε θρίαμβο επιλύοντας ταυτόχρονα δύο ζητήματα:

Το επί 7ετία εκκρεμές καρκίνωμα του Ομίλου Ασπίς μαζί με το άμεσα επαπειλούμενο της International Life. H λύση είναι εξαιρετικά απλή αρκεί να γίνει μια καθαρή και ειλικρινής διαπραγμάτευση μεταξύ ασφαλιστικής αγοράς και κυβέρνησης, γνωρίζοντας η κάθε πλευρά τι θα ζητήσει από την άλλη.

Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να χαθεί. Τώρα είναι η ώρα για λύσεις που θα αναδείξουν επιτέλους την υγιή πλευρά του δημιουργικού Ελληνικού πνεύματος και της καθαρής σκέψης, αντί της μονίμως εμφανιζόμενης νοσηρής και σάπιας που κυριαρχεί.

Κλείνοντας προειδοποιούμε ότι ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο προαναφερθέν ζήτημα, οι οποίες θα θίξουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο για την αποτροπή τους.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική σε κάθε επίπεδο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

Διαβάστε επίσης:

1ον: Ερωτάται η Τράπεζα της Ελλάδος

2ον: Ερωτήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος

3ον (και τελευταίο): Επόπτης ή Θεατής η Τράπεζα της Ελλάδος;

International Life: Νέα παράταση από την ΤτΕ

International Life ΑΕΓΑ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας