International Life ΑΕΓΑ: Οι Πόντιοι Πιλάτοι και τα θύματα

322

Έγκυρα (!) και έγκαιρα (!) ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 1606, τεύχος Β, της 8ης Ιουνίου 2016, ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Στουρνάρας, έλαβε διοικητικά μέτρα και κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης με την επωνυμία International Life Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, στην οποία, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε έλλειμμα €20,75 εκατ. για την κάλυψη της Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (MCR).

Μία ιστορία που “σέρνεται” εδώ και χρόνια και απασχολεί καθημερινά τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έλαβε μία ακόμα προθεσμία συμμόρφωσης προς τις κείμενες διατάξεις.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ξαναζεί την υπόθεση της Ασπίδος, που κι αυτή ακόμα “σέρνεται” σχεδόν επί μία επταετία, και θυμίζει σε όλο της το μεγαλείο την ανεπάρκεια της τότε ελληνικής εποπτείας. Ανεπάρκεια όμοιά της σημειώνεται και σήμερα. Έλληνες επόπτες, υφιστάμενοι της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, υποκατάστημα της οποίας είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αποτυγχάνουν να αποτρέψουν επώδυνα γεγονότα. (Άραγε, αυτά οραματίζονταν οι συντάκτες της Φερεγγυότητας ΙΙ, όταν επί χρόνια διαβουλεύονταν για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες πτώχευσης μιας ασφαλιστικής εταιρείας;).

Με τον προσήκοντα σεβασμό στα όργανα και τα αξιώματα, αλλά σε καμία περίπτωση στα πρόσωπα αδιακρίτως, παρατηρούμε ότι ουδεμία πρόληψη έλαβε χώρα, για να αποτρέψει τα εξελισσόμενα γεγονότα, και σαφέστατα δεν εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα των Καταναλωτών και των Επαγγελματιών της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ο Θεσμός και η Πίστη ετρώθησαν.

Οι φορείς της Ιδιωτικής Ασφάλισης, κατά την ταπεινή μας γνώμη, δοκιμάζονται και είναι στοχοποιημένοι, προκειμένου να χαρακτηριστούν από την παθογένεια εκείνη που οδήγησε στην κατάληξη το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και για να το κάνουμε πιο λιανά, οι επόπτες διαχειρίζονται όπως διαχειρίζονται επί μακρόν τα θέματα και, όταν έρθει η ώρα των αρνητικών απολογισμών, άξιοι Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτουν τας χείρας τους.

Άλλωστε, το ίδιο δεν έπραξαν και με το αντικείμενο που γνωρίζουν πολύ καλύτερα, για να μην πούμε αποκλειστικά, δηλαδή τις Τράπεζες;

Ο ελληνικός λαός, οι καταναλωτές, οι πολίτες, δεν πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τις ανεπάρκειες –για να μην πούμε τίποτε άλλο– των διοικήσεων των Τραπεζών, που πάντοτε είχαν την κάλυψη των εποπτών;

Ως εκ του αποτελέσματος, τεκμαίρεται ότι τα προβλήματα τα δημιουργούν επώνυμοι άνθρωποι, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, είτε αυτοί είναι αξιωματούχοι. Επίσης, σαφές είναι ότι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες λειτουργούν με την εγγύηση και τους όρους που θεσπίζονται από τους αρμοδίους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σημειώσει την παραπομπή για λάθη ή παραλείψεις αρμοδίων αξιωματούχων, εποπτών, για τα “εγκλήματα” που συντελούνται και επιβεβαιώνονται, αλλά και ανακοινώνονται ακόμα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί κατά νόμον η ασυλία τους (Ιδέ ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).

Αυτά όλα μας οδηγούν σε συμπεράσματα καθόλου κολακευτικά. Εμάς τουλάχιστον. Για τους πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουμε. Πιθανολογούμε ότι τα παρόντα σχόλια ίσως να τους είναι περισσότερο ενοχλητικά από τις δεδομένες πράξεις και παραλείψεις τους.

Δ.Ρ.

Δείτε εδώ την Απόφαση.

Προηγούμενο άρθροΜια προσωπική μαρτυρία εν όψει του Συνεδρίου του MDRT στο Vancouver
Επόμενο άρθροΣημειώσεις από τον εορτασμό των 100 χρόνων της LIMRA