Η Insurance Europe απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία (EHDS), ο οποίος θα αποκλείσει τον ασφαλιστικό κλάδο από την πρόσβαση σε δευτερογενή δεδομένα υγείας.

Στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός του κλάδου έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της εν λόγω πρότασης: τη χρήση των δεδομένων για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων καινοτόμων υπηρεσιών υγείας.

Η Insurance Europe χαιρετίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός EHDS, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει την αποτελεσματικότερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και υπηρεσιών. Ωστόσο, η Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Ενώσεων εκφράζει τη λύπη της για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκλείσει τους ασφαλιστές από την πρόσβαση σε δευτερογενή δεδομένα υγείας, χωρίς να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν να ζητούν πρόσβαση σε δευτερογενή δεδομένα για την “τροποποίηση” των ασφαλίστρων. Αυτό θα εμπόδιζε την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τα πρόσφατα διαθέσιμα ανώνυμα δεδομένα υγείας, για να προσφέρουν πιο προσιτές τιμές, νέες καινοτόμες υπηρεσίες και να καλύπτουν κινδύνους που προηγουμένως δεν ήταν ασφαλίσιμοι. Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη οι πρακτικές εκτίμησης κινδύνου των ασφαλιστών να αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες του καρκίνου και τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητά τους.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΟμόφωνη έγκριση του αιτήματος του ΣΠΑΤΕ για συμμετοχή στην ΕΑΔΕ
Επόμενο άρθροΕΑΕΕ: Ενισχύει με μισό εκατομμύριο ευρώ τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας