Διεθνή

Insurance Europe: Χαμένη ευκαιρία η αναθεώρηση της Solvency II

Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη θέση που υιοθέτησε στις 18 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την αναθεώρηση της Solvency II, κάνοντας λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία για τους ασφαλιστές, να κάνουν περισσότερα για τους καταναλωτές και τις επενδύσεις».

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ο κ. Olav Jones, Deputy Director General της Insurance Europe, δήλωσε:

«Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι συνολικά βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κείμενο του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε τομείς όπως το κεφάλαιο, η μεταβλητότητα και η αναλογικότητα. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ορισμένες από τις αρχικές φιλόδοξες διατάξεις έγιναν λιγότερο αποτελεσματικές. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία, που θα επέτρεπε στον ασφαλιστικό κλάδο να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους καταναλωτές και να επενδύσει ακόμη περισσότερα στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας, για να επιτύχει η Ευρώπη τους στόχους της για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν, ένας βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι οι ασφαλιστές να μπορούν να επενδύσουν περισσότερο σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια για την οικονομία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε, πρόσφατα, να απλοποιήσει και να περιορίσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων κατά 25%. Ζητάμε οι στόχοι αυτοί να αντανακλώνται στις τριμερείς διαπραγματεύσεις και στο τελικό κείμενο».

Να σημειωθεί ότι η Insurance Europe είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την αναθεώρηση της Solvency II, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των ασφαλισμένων, με απώτερο σκοπό την αύξηση της συμβολής του κλάδου στην πράσινη ανάκαμψη. Ένα σημαντικό ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τις αδυναμίες αξιολόγησης, οι οποίες οδηγούν σε υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και υψηλή μεταβλητότητα. Αυτά δημιουργούν περιττά εμπόδια για τους ασφαλιστές στο να προσφέρουν τα μακροπρόθεσμα προϊόντα, τις εγγυήσεις και τις επενδύσεις που χρειάζονται οι πελάτες. Περιορίζουν, επίσης, την ικανότητά τους να επενδύουν και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Ο ασφαλιστικός κλάδος υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη η επανεξέταση να πετύχει την εφαρμογή της βασικής αρχής της αναλογικότητας στην πράξη και να αποφευχθεί το δυσανάλογο κόστος που τελικά επιβαρύνει τους πελάτες.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας