Ιδιαίτερα παραγωγικό το 2016 για τον Συνήγορο του Καταναλωτή

1543
Συνήγορος του Καταναλωτή

Ιδιαίτερα παραγωγικό για την Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Καταναλωτή’ ήταν το 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για τα πεπραγμένα του 2016.

Όπως επεσήμανε, «οι αναφορές που υποβλήθηκαν έφθασαν τις 7.067, αριθμός αυξημένος κατά 31,2% σε σχέση με το 2015. Aυξημένες κατά 8% ήταν και οι αναφορές (542) που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, που ανήκει στις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Αθροιστικά, ο αριθμός των υποθέσεων το 2016 διαμορφώθηκε σε 7.609, είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2010 και πρόκειται για τις περισσότερες αναφορές που έχουν δεχθεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή από την ίδρυσή του και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή από την έναρξη λειτουργίας του. Επισημαίνεται ότι το 82,53% των υποθέσεων επιλύθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο μικρότερο των 90 ημερών και χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους εμπλεκόμενους.

Η μεγαλύτερη αύξηση αναφορών σημειώθηκε στις χρηματοπιστωτικές (τράπεζες, δάνεια) υπηρεσίες (36,4%), στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (35,1%) και την ενέργεια-ύδρευση (60,6%), εμπορικοί κλάδοι που συνδέονται άρρηκτα με πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις των καταναλωτών και, συνεπώς, αντικατοπτρίζουν σαφέστατα τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την αγορά και εξουθενώνει τα οικογενειακά εισοδήματα».

Επιπλέον, τόνισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ότι «το 2016 ήταν κομβικό για την ενίσχυση του θεσμού της εναλλακτικής επίλυσης και το άνοιγμα νέων δρόμων στη διαμεσολάβηση, δεδομένου ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, ενώ κυρώθηκε με προεδρικό διάταγμα ο Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας, που συστηματοποιεί τις βασικές αρχές συναλλακτικής συμπεριφοράς με δεσμευτική ισχύ για όλους τους εμπορικούς κλάδους».

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης είναι διαθέσιμο στον διαδικτυακό τόπο του Συνηγόρου του Καταναλωτή (www.synigoroskatanaloti.gr).

Στις σελ. 88-89 και 98-99 (1.1.11., 1.1.12. και 1.1.113.) της Έκθεσης περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τις ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πίστη: 40 χρόνια μοιράζεται τα Όνειρα και τα Αποτελέσματα με τους συνεργάτες της
Επόμενο άρθροEIAS Certified Specialist in Liability Insurance