Ι. Βοτσαρίδης: Καθοριστικός ο ρόλος των Ασφαλίσεων την Επόμενη Μέρα

542

«Ο Ασφαλιστικός Κλάδος έχει τεράστιες προοπτικές εξέλιξης στη χώρα μας, με την προϋπόθεση, βέβαια, της συνολικής ανάκαμψης της Οικονομίας και της ανόδου του ΑΕΠ», επεσήμανε ο κ. Ι. Βοτσαρίδης, μιλώντας στην καθιερωμένη πλέον, εκδήλωση που πραγματοποίησε η Interlife Ασφαλιστική στο πλαίσιο της Γενικής της Συνέλευσης.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Χρηστίδη, στη Θεσσαλονίκη, ήταν οι «Προοπτικές Ανάπτυξης στη μετά COVID-19 εποχή».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους εκτός από Μετόχους, εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον τραπεζικό και χρηματιστηριακό χώρο, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί κ.ά.

Τιμώμενος ομιλητής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η ομιλία του είχε ως θέμα: «Η Μακεδονία του 2030. Τα έργα που υλοποιούνται και αυτά που θα υλοποιηθούν στο μέλλον».

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Interlife Ασφαλιστικής, Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη με θέμα: «Η Επόμενη Μέρα της πανδημίας στην Οικονομία και στην Ασφαλιστική Αγορά».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του Κτήματος τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.


Διαβάστε επίσης:Τα πεπραγμένα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Interlife Α.Α.Ε.Γ.Α.


Η ομιλία του κ. Ι. Βοτσαρίδη

«Η Επόμενη Μέρα της πανδημίας στην Οικονομία και στην Ασφαλιστική Αγορά»

Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας να σας έχουμε σήμερα κοντά μας σ’ αυτή τη μεγάλη Γιορτή της Interlife.

Μια διπλή Γιορτή.

Φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή μας, αλλά ταυτόχρονα γιορτάζουμε και την είσοδο μας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οφείλω ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους τους Μετόχους, Συνεργάτες, Εργαζόμενους και Φίλους που μας στήριξαν σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και τους υπόσχομαι ότι το μέλλον θα μας επιφυλάξει ακόμη περισσότερες επιτυχίες.

Η περσινή χρονιά της Πανδημίας με το τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος ήταν και μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική και τη διεθνή Οικονομία.

Ήταν επίσης δοκιμασία και για τον Ασφαλιστικό Κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς εδώ στην Interlife εγγράψαμε το 2020 Κέρδη 20 περίπου εκατομμύρια €, αυξήσαμε όλα μας τα Οικονομικά Μεγέθη, είχαμε άνοδο Επενδύσεων κατά 10%, και διατηρήσαμε τους πολύ υψηλούς Δείκτες Φερεγγυότητάς μας.

Ως Μέρισμα, διαθέσαμε συνολικά 2,2 εκατ. €, δηλαδή 0,12€ ανά μετοχή, και η Μερισματική μας Απόδοση έφτασε το 3,09% – ένα πολύ καλό ποσοστό θα έλεγα, σε μια εποχή μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Αλλά, και φέτος, παρά τη μεγάλη έξαρση της Πανδημίας, το πρώτο Τρίμηνο καταφέραμε να αυξήσουμε την Παραγωγή μας κατά 9,2%, – τριπλάσιο ποσοστό από το Μέσο Όρο της Αγοράς – και να καταγράψουμε Κέρδη 8,2 εκατ. €.

 • Για όλα αυτά είμαστε υπερήφανοι
 • Κάθε χρόνο ανεβάζουμε τον πήχη και κάθε χρόνο τον ξεπερνάμε!

Αρκετά είπαμε, όμως, για την Interlife. Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για την Επόμενη Μέρα της Πανδημίας. Για την Επόμενη Μέρα στην Οικονομία και στην Ασφαλιστική Αγορά.

Οι προκλήσεις που αφήνει πίσω του ο Κορωνοϊός, είναι πολλές. Οι αλλαγές ακόμη περισσότερες:

 • Η Τηλεργασία ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Το ίδιο και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
 • Οι ελληνικές Επιχειρήσεις  βγήκαν οι περισσότερες λαβωμένες από την Πανδημία και κάποιες – κυρίως Μικρομεσαίες – βρίσκονται σε οριακό σημείο, παρά τη γενναία στήριξη της Πολιτείας.
 • Ωστόσο, η ελληνική Οικονομία άντεξε!  Με πολλές απώλειες –όπως η αύξηση του Δημοσίου Χρέους– αλλά άντεξε. Μετά από μια Ύφεση του 8% το 2020, φέτος, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, πορευόμαστε προς μια Ανάπτυξη της τάξεως του 3,5 – 4,00 %. Με πολύ αισιόδοξες προοπτικές και για το 2022.

Στην τεράστια αυτή Αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία θα καταβάλει η χώρα έχουμε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο: Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, σε συνδυασμό με τα ΕΣΠΑ θα απελευθερώσει,  μέσα στην επόμενη 5ετία, πόρους 57 δις Ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται, μέχρι το 2026, σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7%, αύξηση των Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά 20% και δημιουργία 180.000 νέων θέσεων Εργασίας.

Πρόκειται , ίσως, για τη μεγαλύτερη ευκαιρία Αναδιάρθρωσης του Παραγωγικού Μοντέλου της χώρας μετά τη Μεταπολίτευση.

Από τους 4 Πυλώνες που συνθέτουν την ελληνική Πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέλω να σταθώ στον Πυλώνα 2 (Ψηφιακή Μετάβαση) και στον Πυλώνα 4 (Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας).

Η Ψηφιακή Μετάβαση θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις. Η Ψηφιοποίηση  των Δημοσίων Υπηρεσιών θα καταπολεμήσει τις χρονοβόρες  γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ως  μόνιμη και διαχρονική τροχοπέδη για τον Επενδυτή.

Η Ψηφιοποίηση του Κράτους, γενικότερα, είναι παράγοντας-κλειδί για το Μετασχηματισμό της Οικονομίας και αφορά, μεταξύ άλλων, στον Στρατηγικό Επανασχεδιασμό της Ανάπτυξης της χώρας μας, που ο επιχειρηματικός κόσμος επικεντρώνει στους εξής Άξονες:

 • Περιορισμός του Κρατισμού
 • Διευκόλυνση των Ιδιωτικών Επενδύσεων
 • Επιτάχυνση στην Απονομή Δικαιοσύνης
 • Φορολογική Σταθερότητα σε πολυετή και μόνιμη βάση

και, όπως είπαμε και προηγουμένως,

 • Καταστολή της Γραφειοκρατίας

Στους νέους αυτούς ορίζοντες που ανοίγονται για τη χώρα, ο Κλάδος των Ασφαλίσεων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο την «Επόμενη Μέρα».

Είναι γνωστό ότι η Ασφαλιστική Παραγωγή στην Ελλάδα συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 2%, ενώ ο Μέσος Όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 8%.

Ξεκινάμε, λοιπόν, εμείς οι Έλληνες Ασφαλιστές από μια πολύ χαμηλή βάση και, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, περιμένουμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή θα είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ και θα συσχετίζεται άμεσα με το είδος και το ρυθμό των Επενδύσεων.

Άλλωστε, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει, εξ ορισμού, ανάγκη το εργαλείο της Ασφάλισης.

 • Π.χ. οι Επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια, τις Νέες Τεχνολογίες, τις Υποδομές, τις Μεταφορές και τα Logistics – που περιλαμβάνονται στο νέο Αναπτυξιακό Πλάνο της χώρας – υπόσχονται ισχυρή ανάκαμψη και του Κλάδου των Γενικών Ασφαλειών.
 • Ομοίως, οι Επιχειρηματικοί Κίνδυνοι που προκύπτουν από Πανδημίες. Φυσικές Καταστροφές, Κυβερνο-πειρατείες αναβαθμίζουν, το ρόλο της Ασφαλιστικής Κάλυψης.

Επιπλέον,

 • Η αυξανόμενη ζήτηση των Ιδιωτικών Ασφαλίσεων Υγείας που προκύπτει από την ανεπάρκεια των Δημοσίων Συστημάτων Περίθαλψης
 • Η στροφή των Επαγγελματιών στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, και
 • Η αναμενόμενη σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Επικουρική Ασφάλιση,

είναι ορισμένα ακόμη από τα ανερχόμενα πεδία ανάπτυξης του Κλάδου μας.

Συνοπτικά – και δεν είναι μόνον προσωπική μου άποψη:

Ο Ασφαλιστικός Κλάδος έχει τεράστιες προοπτικές εξέλιξης στη χώρα  μας, με την προϋπόθεση, βέβαια, της συνολικής ανάκαμψης της Οικονομίας και της ανόδου του ΑΕΠ.

Δεν θα ήθελα να κλείσω αυτή την ομιλία για την «Επόμενη Μέρα» χωρίς να αναφερθώ στη Θεσσαλονίκη μας:

Τα δύο αυτά τελευταία χρόνια και, παρά τη σκληρή δοκιμασία της Πανδημίας, η Θεσσαλονίκη ξεδίπλωσε ένα νέο και εξαιρετικά δυναμικό πρόσωπο:

 • Αφ’ ενός με μία σειρά μεγάλων έργων Υποδομής που δρομολογούνται ταχύτατα, όπως το ΜΕΤΡΟ που μπαίνει στην τελική φάση, η νέα Flyover Περιφερειακή, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο πρόσωπο του Αεροδρομίου Μακεδονία, η σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Λιμανιού με την ΠΑΘΕ κ.α. σημαντικά έργα.
 • Αφετέρου, με μια σειρά μεγάλων  Ιδιωτικών Επενδύσεων όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Thessintec, αλλά και την εγκατάσταση πασίγνωστων Πολυεθνικών, όπως η Pfizer και η CISCO, που, ταυτόχρονα με την έντονη δραστηριότητα του ΕΚΕΠΑ , της Τεχνόπολης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας,  μετατρέπουν την πόλη σε ένα σύγχρονο κέντρο Ψηφιακής Ανάπτυξης – κάποιοι μιλούν για Silicon Valley των Βαλκανίων. «Η Θεσσαλονίκη ηγείται της πορείας της Ελλάδας ως ψηφιακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών στο πρόσφατο Διαδικτυακό Συνέδριο Θεσσαλονίκη – Διάλογοι για το Μέλλον, ενώ την εκτίμηση ότι «η Θεσσαλονίκη  είναι σύμβολο  καινοτομίας για τον κόσμο» διατύπωσε στο ίδιο Συνέδριο  ο σύμβουλος Τεχνολογίας του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
 • Παράλληλα με τους δύο παραπάνω άξονες (Υποδομές και Ψηφιακή Ανάπτυξη) η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται και σε ισχυρό επενδυτικό κέντρο Real Estate με έμφαση σε ακίνητα για χρήση Logistics (που εξυπηρετούν το Ηλεκτρονικό Εμπόριο), σε κτίρια Γραφείων, σε Ξενοδοχειακές υποδομές, σε Φοιτητική Κατοικία.

Το προφίλ της πόλης μας αλλάζει.

Και αυτή η αλλαγή θα φέρει κι άλλες Επενδύσεις, κι άλλες θέσεις εργασίας, κι άλλη Ανάπτυξη, όχι μόνον για την πόλη, αλλά ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Κι εμείς, ως φανατικοί υπέρμαχοι της Αποκέντρωσης, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, έχοντας διατηρήσει την έδρα μας όλα αυτά τα χρόνια, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Της οποίας η «Επόμενη Μέρα» είναι πολλά υποσχόμενη.

Σας ευχαριστώ

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθρο«Generali I» η AXA μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση
Επόμενο άρθροH Insurance Europe για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές