Διεθνή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί νέο κύμα αναδιάρθρωσης στην ασφάλιση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί νέο κύμα αναδιάρθρωσης στην ασφάλιση, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσω της πλατφόρμας ενημέρωσης Technology Foresights που δημιούργησε.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του ασφαλιστικού κλάδου τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών έχουν ενσωματώσει μοντέλα ΑΙ στις καθιερωμένες μεθοδολογίες των αναλογιστικών επιστημών, για να βελτιώσουν την ανάλυση κινδύνου και να εξορθολογήσουν τη ροή εργασιών κατά τη διεκπεραίωση των απαιτήσεων.

Η πρόσφατη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία υποστηρίζεται από τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language ModelLLM) και την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative Artificial Intelligence), σηματοδοτεί μια νέα φάση αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού τομέα. Αρκετές από αυτές τις καινοτομίες, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ποικίλες προκλήσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ασφάλισης, παρουσιάζουν μια επιταχυνόμενη τάση, σύμφωνα με το Technology Foresights.

Αυτό το αναδυόμενο κύμα εξελίξεων, με γνώμονα την Τεχνητή Νοημοσύνη, καλύπτει όλες τις κατηγορίες ασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών και περιουσιακών καλύψεων. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται εξατομικευμένες λύσεις, που στοχεύουν ειδικά στις διαφορετικές προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα, η αυτοματοποιημένη αξιολόγηση ζημιών χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική όραση και την ανάλυση των sensor data (δεδομένα αισθητήρων) για την ταχεία αξιολόγηση ζημιών οχημάτων και περιουσίας. Ομοίως, η πρόβλεψη των εξόδων θεραπείας με τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιεί το σύστημα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing-NLP) για την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών από διαγνώσεις και αναφορές, διευκολύνοντας την αξιολόγηση των απαιτήσεων ασφάλισης υγείας. Επιπλέον, υλοποιούνται καινοτομίες ενσωμάτωσης της διαχρονικής ανάλυσης της συμπεριφοράς των χρηστών για σκοπούς όπως οι εκπτώσεις ασφαλίστρων και η δυναμική αξιολόγηση κινδύνου.

«Η ανάλυση του τοπίου των νεοφυών επιχειρήσεων στο Technology Foresights αποκαλύπτει ένα σημαντικά ευρύτερο φάσμα εφαρμογών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη στον ασφαλιστικό τομέα. Μόνο στον τομέα των προσωπικών ασφαλίσεων και της ασφάλισης υγείας, προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα λύσεων. Startups, όπως η Prognomiq, αναπτύσσουν πλατφόρμες ανάλυσης multi-omics για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Pervisia και η Cota, δημιουργούν προγνωστικά εργαλεία διαχείρισης δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για αυτούς που αγοράζουν την υπηρεσία και για αυτούς που την παρέχουν», επισημαίνει ο κ. Sourabh Nyalkalkar, επικεφαλής του τομέα προϊόντων καινοτομίας της GlobalData.

Το 2023, οι επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία AI στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού τομέα αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, φθάνοντας κοντά στα $2 δισ. μόνο μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και venture financing. Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη υπογραμμίζει μια σημαντική αλλαγή, σε μία βιομηχανία που πειραματίζεται εδώ και καιρό με την ΑΙ. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται παραδοσιακά για εργασίες όπως η αξιολόγηση κινδύνων και η επεξεργασία απαιτήσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι δημιουργείται ένα νέο κύμα καινοτομίας, προσαρμοσμένο ειδικά στον ασφαλιστικό τομέα.

«Και στον χώρο των ασφαλίσεων περιουσίας, είναι εμφανής η αξιοσημείωτη αύξηση της καινοτομίας, τόσο στους καταξιωμένους ηγέτες του κλάδου όσο και στις ανερχόμενες startups. Για παράδειγμα, η Tractable, η οποία εξασφάλισε επένδυση ύψους $65 εκατ. από τη Softbank τον Ιούλιο του 2023, έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή λύση βασισμένη στην ηλεκτρονική όραση για την ταχεία εκτίμηση ζημιών σε οχήματα και κτήρια. Μια άλλη νεοφυής επιχείρηση, η Yembo, αξιοποιεί την τεχνολογία εικονικής τρισδιάστατης επιθεώρησης ακινήτων, για να επαναπροσδιορίσει τόσο τις διαδικασίες ανάληψης κινδύνων όσο και τις διαδικασίες αποζημιώσεων», προσθέτει ο κ. Nyalkalkar, καταλήγοντας: «Το εξελισσόμενο τοπίο της ασφαλιστικής βιομηχανίας καταδεικνύει την παρουσία περισσότερων από εκατό νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες παρακολουθούνται από το Technology Foresights. Οι ηγέτες του κλάδου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν στρατηγικά αυτή την υπηρεσία παρακολούθησης της καινοτομίας, για να αναλάβουν συνετές δράσεις, όπως η έγκαιρη σύναψη συνεργασιών ή εξαγορών. Με μια προληπτική προσέγγιση, οι ηγέτες του ασφαλιστικού κλάδου μπορούν να τοποθετηθούν αποτελεσματικά, ώστε να περιηγηθούν στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και να προηγηθούν στην κούρσα της αναδιάρθρωσης».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σηματοδοτεί νέο κύμα αναδιάρθρωσης στην ασφάλιση

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας