Οι σεισμοί μπορούν να συμβούν παντού. Είστε έτοιμοι;

2856

Τι προτείνει η American Modern*, θυγατρική της Munich Re, για την προστασία μας από τους σεισμούς

Σε γενικές γραμμές, όσοι κατοικούν σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα γνωρίζουν περισσότερα για την ασφάλεια έναντι των σεισμών. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Καλιφόρνια και το ιστορικό της με τους σεισμούς.

Σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re, η πολιτεία παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο. Τα πρότυπα κατασκευής κτηρίων στην Καλιφόρνια είναι από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, ενώ πολλοί πολίτες και επιχειρήσεις συμμετέχουν στην «International ShakeOut Day», που είναι πλέον μια παγκόσμια ημέρα δράσης και μια χρήσιμη υπενθύμιση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Όμως ακόμα και στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές όπου ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος για τους σεισμούς, ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι σεισμού είναι σχετικά μικρός.

Σε πολλές χώρες, λιγότερο από το 10% των κτηρίων κατοικιών είναι ασφαλισμένα για τον κίνδυνο σεισμού, ενώ η κάλυψη αγγίζει μόλις το 25% στις ιδιαίτερα εκτεθειμένες μητροπολιτικές περιοχές.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, εάν αναλογιστούμε ότι οι σεισμοί είναι πιο συχνοί από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.

Εκατοντάδες σεισμοί μικρού μεγέθους (2 Ρίχτερ και κάτω) σημειώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σεισμοί μεγάλου μεγέθους (άνω των 7) σημειώνονται μία φορά τον μήνα, ενώ οι πιο μεγάλοι σεισμοί (μεγέθους 8 και άνω) σημειώνονται περίπου μία φορά ανά έτος, σύμφωνα με το IRIS, μια πανεπιστημιακή ερευνητική κοινοπραξία που ασχολείται με την παρακολούθηση της Γης και τη διερεύνηση του εσωτερικού της.

Δεδομένου ότι ένας σεισμός μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση κτηρίων και πτώση βαρέων αντικειμένων, οι τραυματισμοί και οι υλικές ζημίες είναι σχετικά συχνό φαινόμενο. Και ενώ ορισμένες περιοχές είναι στατιστικά πιο σεισμογενείς από άλλες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κανένα μέρος δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο από τον κίνδυνο σεισμού. Η προετοιμασία είναι η καλύτερη άμυνά μας.

Οι σεισμοί μπορούν να συμβούν παντού. Είστε έτοιμοι;

Πριν από τον σεισμό

  • Προσδιορίστε τον κίνδυνο.

Δεν είστε βέβαιοι εάν κατοικείτε σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου; Επισκεφτείτε το earthquaketrack.com για να ανακαλύψετε το ιστορικό σεισμών στην περιοχή σας. Μπορεί να εκπλαγείτε.

  • Προετοιμάστε το σπίτι σας.

Εάν οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή σας, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμάσετε και να θωρακίσετε το σπίτι σας. Συμβουλευτείτε έναν πολιτικό μηχανικό ή κάποιον άλλον επαγγελματία, για να αξιολογήσετε το σπίτι σας και να προσδιορίσετε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να γίνει πιο ανθεκτικό στους σεισμούς. Φροντίστε να στερεώσετε με ασφάλεια μεγάλα αντικείμενα, όπως τηλεοράσεις, ράφια με βιβλία, ντουλάπια και μεγάλες συσκευές που ενδέχεται να πέσουν ή να κυλήσουν λόγω της σεισμικής δόνησης. Ακόμα και μικρότερα αντικείμενα, όπως κορνίζες, καθρέπτες και κρεμαστά έργα τέχνης μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και τραυματισμούς.

  • Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους συναδέλφους σας για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση σεισμού. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ορίστε ένα μέρος όπου μπορείτε να συναντηθείτε μετά το πέρας του κινδύνου.

  • Προετοιμάστε ένα κουτί προμηθειών έκτακτης ανάγκης.

Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν διακοπή ηλεκτροδότησης για μέρες. Συγκεντρώστε τις απαραίτητες προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, φακό, πυροσβεστήρα, κουβέρτες, φάρμακα, μπαταρίες, συσκευές φόρτισης (και μια σφυρίχτρα για να μπορέσουν οι διασώστες να σας εντοπίσουν). Μην ξεχάσετε τα κατοικίδιά σας: και εκείνα θα χρειαστούν τροφή και προμήθειες.
Μιλήστε με τον ασφαλιστή σας για την ασφάλιση έναντι σεισμών. Η τυπική ασφάλεια κατοικίας δεν περιλαμβάνει κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από σεισμούς.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

  • Προστατεύστε τον εαυτό σας.

Πέστε στα γόνατα πριν σας χτυπήσει κάποιο αντικείμενο. Καλύψτε το κεφάλι και τον λαιμό με τα χέρια σας και συρθείτε μπουσουλώντας σε ένα μέρος όπου δεν κινδυνεύετε από την πτώση κάποιου αντικειμένου. Εάν είναι δυνατόν, κρατηθείτε από ένα στιβαρό κομμάτι επίπλου.

  • Αντιδράστε ανάλογα με την τοποθεσία σας.

Εάν βρίσκεστε στο κρεβάτι, παραμείνετε εκεί και καλύψτε το κεφάλι και τον λαιμό σας με ένα μαξιλάρι. Εάν βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα, σταματήστε στην άκρη του δρόμου και περιμένετε έξω από αυτό και, όσο το δυνατόν, μείνετε μακριά από κτήρια, δέντρα, υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και καλώδια. Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτήριο, μη χρησιμοποιήσετε τους ανελκυστήρες και προετοιμαστείτε για την ενεργοποίηση του συναγερμού πυρκαγιάς.

Οι σεισμοί μπορούν να συμβούν παντού. Είστε έτοιμοι;

Μετά τον σεισμό

  • Αξιολογήστε την κατάστασή σας.

Ελέγξτε εάν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό και βοηθήστε τους γύρω σας, εάν είναι δυνατόν. Να είστε προσεκτικοί, γιατί ενδέχεται να πέσουν και άλλα αντικείμενα ή συντρίμμια. Εάν βρίσκεστε σε κτήριο που έχει υποστεί ζημιές και βλέπετε έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο εξόδου, εγκαταλείψτε το κτήριο το συντομότερο δυνατόν. Εάν είστε εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα κτήριο και έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε το για να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε, επίσης, να χτυπήσετε έναν σωλήνα ή κάποια άλλη σκληρή επιφάνεια για να μπορούν να σας εντοπίσουν. Παραμείνετε όσο το δυνατόν ακίνητοι. Όταν μετακινείστε στον χώρο, σηκώνετε σκόνη και συντρίμμια που δυσχεραίνουν την αναπνοή.

  • Ακούστε τα τοπικά νέα.

Μετά το πέρας του σεισμού, ενδέχεται να υπάρξουν μετασεισμοί, γι’ αυτό συντονιστείτε στο τοπικό ραδιόφωνο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις ή την τηλεόραση για ενημερωμένες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης.

  • Να είστε προσεκτικοί με τις παροχές ρεύματος και αερίου.

Μην αγγίζετε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, εάν είναι βρεγμένος ή εάν στέκεστε σε νερό, και καλέστε την Πυροσβεστική, εάν μυρίσετε αέριο.

  • Τραβήξτε φωτογραφίες.

Τραβήξτε φωτογραφίες από τυχόν ζημιές στο σπίτι και την περιουσία σας. Αυτές οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες κατά την υποβολή της αίτησης αποζημίωσης.

Οι σεισμοί συνιστούν πάντοτε απειλή, αλλά οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προετοιμαστείτε τώρα (πριν να είναι αργά), για να είστε σε θέση να προστατεύσετε την οικογένεια και την περιουσία σας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.


* Η American Modern (https://www.amig.com) είναι μία ευρέως αναγνωρισμένη, κορυφαία ασφαλιστική, με 50 χρόνια εμπειρίας στον τομέα ασφάλισης κατοικιών. Η εταιρεία προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες για οικιστικά ακίνητα –όπως τροχόσπιτα και ιδιόκτητες κατοικίες– και για τους καταναλωτές στην αγορά ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών σκαφών, κλασικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ATVs και snowmobiles. Το 2013, η εταιρεία γιόρτασε την 75η επέτειο από την ίδρυσή της και το 5ο έτος λειτουργίας της ως θυγατρική της Munich Re.

Προηγούμενο άρθροΑσφαλιστικοί Διαμεσολαβητές: Το δυναμικό “παρών” της Περιφέρειας
Επόμενο άρθροΕπικουρικό Κεφάλαιο: Νέα στρατηγική για το μέλλον