Άρθρα

Η σημασία του mentoring

Tου Κάρολου Μαρκουίζου*

Ξεκινώντας πριν από 26 χρόνια την εργασία μου ως ασφαλιστής ήταν αδύνατο να φανταστώ τις εμπειρίες που θα συσσώρευα σ’ αυτό το επάγγελμα, που τελικά αγαπάω. Ένας από τους πολλούς σταθμούς σε αυτή την καταπληκτική ζωή ήταν το MDRT. Η πρώτη επαφή το 1999. πιο ενεργά με το ξεκίνημα συμμετοχής στα ετήσια συνέδρια το 2014, χάρη στον φίλο μου Κυριάκο Χατζηστεφάνου. αποκορύφωμα τα δύο τελευταία χρόνια, εκπροσωπώντας ως Country Chair την Ελλάδα στο MDRT, και το μέλλον άγνωστο αλλά και τόσο προκλητικό!

Έτσι μπήκε στη ζωή μου το mentoring, το οποίο μου έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβω την αξία τού να παίρνω και να δίνω γνώσεις, με ανοιχτό μυαλό και ενδιαφέρον για τους συναδέλφους μου. Είχα την τύχη να βρεθώ και στις δύο πλευρές του mentoring: υπήρξα mentee, αυτός που δέχεται mentoring, αλλά και mentor, αυτός που το προσφέρει. Αυτό που έμαθα, από έναν “ΦΑΡΟ” της ασφαλιστικής βιομηχανίας, τον κο Tony Gordon, είναι ότι το mentoring «είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας ασφαλιστής σε έναν συνάδελφό του». Είναι το χέρι του στο ώμο σας που μπορεί να σας στηρίξει τη δύσκολη στιγμή σας.

Είχα αρκετούς μέντορες στην επαγγελματική μου ζωή όλα αυτά τα χρόνια και από καθέναν από αυτούς πήρα και κράτησα απίστευτες γνώσεις και εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μου. Μέσα από το mentoring είχα τη δυνατότητα να δω νέες διαστάσεις όσον αφορά το επάγγελμά μου, όσον αφορά την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων κατά τη διαδικασία της πώλησης, την ενδυνάμωση τη στιγμή πραγματικά που τη χρειαζόμουν, την καθοδήγηση για το πώς τα μεγάλα όνειρα που είχα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα βήμα-βήμα. Τέλος, μου έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψω ότι η εργασία μας είναι τόσο σημαντική για τους συνανθρώπους μας όσο και η ζωή μας.

Θα χρησιμοποιήσω εδώ ένα παράδειγμα για να σας δείξω πώς αντιλαμβάνομαι το mentoring. Πολλοί γνωρίζουμε έναν από τους μεγαλύτερους ίσως μπασκετμπολίστες που έχουν υπάρξει, τον Μάικλ Τζόρνταν. Στην καριέρα του είχε πολλούς προπονητές, οι οποίοι τον καθοδήγησαν. Σκεφτείτε… Θα μπορούσε κάποιος από τους προπονητές του να τον κερδίσει μέσα στο γήπεδο; Σίγουρα όχι. Τι τους χρειαζόταν τότε; Ήταν για εκείνες τις στιγμές που ήταν έτοιμος να καταφέρει κάτι μεγάλο και αυτοί του δείχνανε πώς θα μπορούσε να βρει τη λύση, πώς θα μπορούσε να προπονηθεί περισσότερο και να προσπαθήσει και τελικά πώς να τα καταφέρει αποφεύγοντας τις όποιες κακοτοπιές. Αυτό είναι το mentoring.

Όλα αυτά, αλλά κι ακόμα πολύ περισσότερα προνόμια που έλαβα από τους μέντορές μου με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι θέλω και εγώ αυτή τη γνώση να τη μεταφέρω στους συναδέλφους μου. Και έτσι ξεκίνησα κάτι που σίγουρα ήταν από την αρχή προδιαγεγραμμένο να γίνει. Στην αρχή με έξι συναδέλφους συναντιόμασταν κάθε δύο βδομάδες για δύο ώρες και με συγκεκριμένο πλάνο αναπτύσσαμε θέματα τα οποία ενδιέφεραν όλους. Αυτή την πρώτη εμπειρία δεν θα την ξεχάσω ποτέ και πραγματικά τους ευχαριστώ όλους, γιατί μαζί τους ανακάλυψα πολλά πράγματα που αγαπάω. Σας ευχαριστώ! Η συνέχεια ήταν λες και είχε σχεδιαστεί από κάποιον που ήξερε το μέλλον και εγώ απλώς εκτελούσα τις εντολές του.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν χαρούμενες στιγμές για τις οποίες ένιωσα βαθιά ικανοποίηση, αλλά και δύσκολες στιγμές που μου έμαθαν τόσα πολλά. Έχω σκεφτεί αρκετές φορές ότι, αν ξεκινούσα ξανά από την αρχή, θα επέλεγα το ίδιο επάγγελμα και το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν να είμαι πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες και πιο δοτικός στους διπλανούς μου.

Πρόσφατα μία mentee μου είπε: «Πόσο τυχερή είμαι που μπορώ και ακούω τώρα, στο ξεκίνημά μου, τόσο ενθαρρυντικές ιδέες και ταυτόχρονα να σε βλέπω να κρατάς τόσο ψηλά την αξία σου σαν άνθρωπος». Πιστέψτε με: αυτό το άκουσμα αξίζει πολύ περισσότερο από πολλές προμήθειες. Γιατί ακριβώς αυτές οι εμπειρίες βοηθούν ακόμα κι εμένα στην εργασία μου, γιατί επιστρέφω πάντοτε στα βασικά του επαγγέλματος και μερικές φορές με βάζουν ξανά στο μονοπάτι της διαδικασίας της πώλησης.

Σας προτείνω να κοιτάξετε δίπλα σας. Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, αλλά υπάρχουν και άλλοι που χρειάζονται τη βοήθειά σας και αυτός -ξέρω τώρα πια- είναι ένας τρόπος να δείξουμε στην κοινωνία ότι «η ασφάλιση είναι ο καλύτερος κοινωνικός συνεταιρισμός», όπως λέει ένας καλός συνάδελφός μου.

* Ο κ. Κάρολος Μαρκουίζος εργάζεται στην ασφαλιστική αγορά από το 1994. Είναι περήφανος μπαμπάς της Ναταλίας, που ετοιμάζεται για τις σπουδές της στο Λονδίνο, ακολουθώντας το μεγάλο της όνειρο να γίνει σχεδιάστρια μόδας.  Είναι μέλος του ΠΣΑΣ, εθελοντής εκπαιδευτής στο ΣΕΝ/Junior Achievement, ambassador στην Ελλάδα και Ευρώπη για το Money Master Kids και μέλος του MDRT 17 χρόνια. Εθελοντής στην Επιτροπή Επικοινωνίας Ελλάδος τα τελευταία 6 χρόνια, εκ των οποίων τα 2 τελευταία εκπροσωπεί την Ελλάδα στο MDRT ως country chair. 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας