Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.ά.) την περίοδο 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Η κακοκαιρία Daniel ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Λιβύη. Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Ελλάδα.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο Πέλαγος. Τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο κορυφώθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να φθάνουν τα 720.000 στρέμματα1.

Η πλήρης έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ζημιές από τον Daniel

Τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία ήταν μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια, σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), καθώς και οι δυο κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Στο διάγραμμα2 που ακολουθεί καταγράφονται τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι) των 10 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η πλήρης έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ζημιές από τον Daniel

Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν και στην Αττική. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως νωρίς το βράδυ (21:30) της Τετάρτης 06/09 σημειώθηκε στην Αίγινα με 136 mm, ενώ το ύψος βροχόπτωσης στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) έφτασε τα 55 mm. Στον χάρτη3 που ακολουθεί αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων στις 6 Σεπτεμβρίου όπως καταγράφηκαν από 84 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Η πλήρης έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ζημιές από τον Daniel

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητα). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις .

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 97% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας4. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 7.426 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε €372 εκατ. Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €364 εκατ.), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €7,7 εκατ.), 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €43 χιλ.) και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση €61,5 χιλ.).

Α. Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα σε όλες τις κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν €18,1 δισ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην Π. Ε. Λάρισας (ασφαλισμένη αξία €8,4 δισ.).

Εξ΄ αιτίας των βροχοπτώσεων της περιόδου 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 5.138 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των €364 εκατομμυρίων, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα €70.885.

Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος (23,1% του συνόλου) των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην Π. Ε. Μαγνησίας, ενώ σε ποσό πρώτης εκτίμησης στην Π. Ε. Λάρισας (40,7% του συνόλου).

Β. Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις στην έρευνα 2.278 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα €7.736.080, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα €3.396.

Γ. Ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής

Ως προς τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 6 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα €42.750, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα €7.125.

Δ. Ασφαλίσεις μεταφερομένων εμπορευμάτων

Ως προς τις ασφαλίσεις μεταφερομένων εμπορευμάτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 4 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα €61.500, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα €15.375.

Η πλήρης έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ζημιές από τον Daniel

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της ΕΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΕΕ: Πάνω από €372 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την κακοκαιρία Daniel


  1. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2922 ↩︎
  2. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2924 ↩︎
  3. https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2918 ↩︎
  4. Δηλαδή το άθροισμα των κλάδων 8. Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως, 9. Λοιπών ζημιών αγαθών και 16. Διαφόρων
    χρηματικών απωλειών. ↩︎

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΤτΕ: Αναρτήθηκαν οι κατάλογοι υποψηφίων για τις εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΕργασιακή Ποιότητα Ζωής