Η Europ Assistance (“EA”) ανακοίνωσε τα διεθνή ευρήματα της 20ής επετειακής έκδοσης του Holiday Barometer. Η έρευνα διεξήχθη από την Ipsos, παγκόσμια εταιρεία έρευνας αγοράς, μεταξύ 14.000 ανθρώπων, σε 14 χώρες και τρεις ηπείρους. Παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις και η έκδοση του 2021 περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στάσης απέναντι στα ταξίδια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 20 Μαΐου 2021.

Η κα Francine Abgrall, Group Head of Travel του Ομίλου Europ Assistance, σχολίασε: «Στηρίζουμε χορηγικά το βαρόμετρο διακοπών της Ipsos εδώ και δύο δεκαετίες και πιστεύουμε ότι η φετινή έκδοση είναι η πιο σημαντική. Καθώς βλέπουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας σε μια δεύτερη καλοκαιρινή περίοδο ταξιδιού, υπάρχει χώρος για αισιοδοξία. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένουν αύξηση των καλοκαιρινών ταξιδιών, στους αριθμούς του 2019. Σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων βλέπουν τα ταξίδια να επιστρέφουν σε φυσιολογική συχνότητα τα επόμενα τρία χρόνια. Το φετινό Holiday Barometer δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι στην προοπτική να δουν και να αγκαλιάσουν ξανά τις οικογένειές τους (58%) και να επιστρέψουν στις απλές δραστηριότητες, όπως η έξοδος σε ένα εστιατόριο (40%)».

Βασικά συμπεράσματα του Holiday Barometer

• Συνολικά, το 57% των Ευρωπαίων αναμένουν να ταξιδέψουν κατά τη συνήθη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, δηλαδή σημειώνεται μείωση 6% από το 2019. Συνυπολογίζοντας τη μείωση, περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν από ό,τι οι Αμερικανοί (50%), οι Κινέζοι (53%) ή οι Ταϊλανδοί (44%). Ορισμένες χώρες βλέπουν διψήφια πτώση στα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά σχέδια, όπως η Γερμανία (-21 βαθμοί), το Ηνωμένο Βασίλειο (-14 βαθμοί) και το Βέλγιο (-12 βαθμοί). Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούν αύξηση της επιθυμίας ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας (+6 βαθμοί) και της Πολωνίας (+5 βαθμοί).

Οι Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός τους έχει πληγεί περισσότερο από τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Συνολικά, στην Ευρώπη οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί μειώθηκαν πάνω από 20% από το 2019, αλλά στην Αμερική μόνο 2%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (-30%), στη Γαλλία (-26%), στη Γερμανία (-25%) και στην Αυστρία (-21%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα, από την έρευνα του 2019, στην οποία οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί παρέμειναν οι ίδιοι.

Οι Βρετανοί, οι Βέλγοι και οι Αμερικανοί “οδηγούν” την έρευνα ως προς την ταξιδιωτική αισιοδοξία, με τους περισσότερους να βλέπουν τα ταξίδια να επιστρέφουν στο φυσιολογικό το 2022 ή το 2023. Οι Τσέχοι, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι, αντίθετα, ηγούνται της έρευνας όταν πρόκειται για όσους πιστεύουν ότι τα ταξίδια δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο φυσιολογικό.

Μελλοντικός ταξιδιωτικός σχεδιασμός

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στη θάλασσα. Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί ξεπερνούν σε προτίμηση όλες τις περιοχές, κερδίζοντας το 58% των ερωτηθέντων. Τα ταξίδια στην ύπαιθρο (26%) και τα βουνά (24%) κέρδισαν τέσσερις βαθμούς από το 2019.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προτιμούν για τις διακοπές τους τη χώρα καταγωγής τους (47%). Για όσους ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, οι κορυφαίοι προορισμοί είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες ιστορικά ήταν οι τρεις πρώτοι προορισμοί σε όλες τις προηγούμενες έρευνες.

Ορισμένες χώρες που παραδοσιακά προηγούνται ως προς το ταξίδι στο εξωτερικό είδαν μεγάλες αυξήσεις στον πληθυσμό που παρέμεινε εντός των συνόρων για καλοκαιρινές διακοπές, σε σύγκριση με το 2019. Οι Βέλγοι που παρέμειναν στο Βέλγιο αυξήθηκαν 17 μονάδες έως και 32%, οι Ελβετοί κατά 15 βαθμούς και οι Άγγλοι κατά 16 βαθμούς.

Οι Ευρωπαίοι, ενώ ηγούνται της έρευνας ως προς την επιθυμία να ταξιδέψουν, υστερούν όταν πρόκειται να κάνουν κράτηση για ταξίδια διακοπών. Μόνο το 35% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων έκαναν κράτηση για οποιοδήποτε μέρος των θερινών ταξιδιών τους, σε σύγκριση με το 47% των Αμερικανών, το 37% των Κινέζων και το 50% των Ταϊλανδών. Οι Ιταλοί έχουν κάνει τις λιγότερες κρατήσεις για ταξίδια διακοπών (23%), ενώ οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου προηγούνται στην Ευρώπη με 56%.

Εκτιμήσεις επηρεασμένες από την πανδημία

  • Οι περιορισμοί που προκλήθηκαν από την πανδημία τον τελευταίο χρόνο επηρέασαν τις συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Ιταλούς, τους Πολωνούς, τους Γάλλους και τους Αυστριακούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι τους έλειψε πολύ η επαφή με τους συγγενείς τους (58% τους λείπει πολύ), το να μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς (52%), να απολαμβάνοντας καθημερινές δραστηριότητες όπως η έξοδος σε εστιατόριο (40%), και να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα τους (39%).
  • Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στην ταξιδιωτική ασφάλιση λόγω της πανδημίας. Πάνω από το 45% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι θα αυξήσουν την ταξιδιωτική τους ασφάλιση ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19.
  • Τα εμβόλια δεν αποτελούν εμπόδιο, καθώς το 81% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν για να ταξιδέψουν ξανά.

Τέλος, οι ερωτηθέντες σκέφτονται έντονα να συμπεριλάβουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να σέβονται το περιβάλλον:

  • 89% των Ευρωπαίων σκέφτονται να χρησιμοποιούν μπουκάλι ταξιδιού αντί για πλαστικά μίας χρήσης (το 57% το κάνει ήδη και το 32% είναι διατεθειμένο να το κάνει).
  • 88% είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, για να αποφεύγουν τη σπατάλη τοπικών πόρων.
  • Ίδιος αριθμός ταξιδιωτών είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την τοπική οικονομία τρώγοντας και ψωνίζοντας σε μέρη που ανήκουν στους ντόπιους (87%) και μένοντας σε τοπικά καταλύματα (85%).

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροH Insurance Europe για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές
Επόμενο άρθροΣυγκρότηση & Ανάλυση του Xαρτοφυλακίου Ασφαλίσεων Υγείας (Μέρος Β’)