Εταιρείες

Ι.Ο.ΑΣ.: Αποτελέσματα από το «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο ΣΕΑ Μεγάρων

Με κεντρικό μήνυμα «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό, πραγματοποίησε στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων την καθιερωμένη δράση ενημέρωσης των οδηγών «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια», την Παρασκευή 14/6.

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να υπενθυμίσει στους οδηγούς και να τους ενημερώσει σχετικά με τη σημασία της τεχνικής κατάστασης του οχήματος και της περιοδικής συντήρησης. Παράλληλα επισημάνθηκε σε ποια σημεία του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει οπτικός έλεγχος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα κοντινό ή μακρινό ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια της δράσης στελέχη των δύο Οργανισμών και εθελοντές, εργαζόμενοι εταιριών, πραγματοποίησαν σύντομους οπτικούς έλεγχους στα ελαστικά, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες ενώ παράλληλα έδωσαν συμβουλές για την ασφαλή φόρτωση και υπενθύμισαν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να υπάρχει μέσα στο όχημα (τρίγωνο, κιβώτιο πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα και ανακλαστικό γιλέκο). Να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να μεταφέρονται αποσκευές και να αφήνονται ελεύθερα αντικείμενα στην καμπίνα των επιβατών καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού. Οι έλεγχοι έγιναν τυχαία σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο ΣΕΑ Μεγάρων.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

  • Ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν ήταν 9,3 έτη, όταν η μέση ηλικία του στόλου στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από 17 έτη.
  • Στο 28,6 % των περιπτώσεων σημειώθηκαν παρατηρήσεις για την κατάσταση των ελαστικών, που στην πλειοψηφία τους όμως δεν ήταν σοβαρές.
  • Στο 21,4% των οχημάτων βρέθηκαν ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα που είχαν να κάνουν με καμένο λαμπτήρα ή με την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.
  • Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι, για να ταξιδέψουν έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους.
  • Στην πλειοψηφία τους οι οδηγοί είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 14,3%, όμως, αυτών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο ή κιβώτιο πρώτων βοηθειών και το 7,1% τρίγωνο ή πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητό τους.
  • Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και το 92,9% είχε περάσει ΚΤΕΟ.
  • Στο 28,6% των αυτοκινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας. Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών μόνο στον χώρο αποσκευών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν, με άμεσο και βιωματικό τρόπο, την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας τον προσομοιωτή πρόσκρουσης του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο. Επίσης, σε ειδικό σταθμό ενημέρωσης δίνονταν πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την ορθή και ασφαλή χρήση των παιδικών καθισμάτων και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι τα βρέφη/παιδιά θα πρέπει να κάθονται σε κατάλληλο παιδικό κάθισμα μέχρι να φτάσουν σε ύψος τα 150 cm όταν μεταφέρονται ως επιβάτες.

Η κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της Οδικής τους Ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε αύξηση των οδικών μετακινήσεων, και καταγράφεται διαχρονικά η μεγαλύτερη αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει ετησίως η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σκοπός μας είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών, ώστε να απολαμβάνουν τα ταξίδια τους με ασφάλεια στον δρόμο».

Η σημαντική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια προσέλκυσε τα ΜΜΕ που την κάλυψαν εκτενώς με ρεπορτάζ και εξαιρετικά σχόλια.

Την υλοποίηση της δράσης υποστήριξαν επίσης οι εταιρείες AVIN, TotalEnergies, BeSafe και FLOCAFE.

Για την ενημέρωση για ένα ασφαλές ταξίδι το Ι.Ο.ΑΣ. « Πάνος Μυλωνάς » δημιούργησε ένα podcast με χρήσιμες συμβουλές για κοντινές αλλά και μακρινές εξορμήσεις.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας