Ι.Ο.ΑΣ.: 15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα – Αποτελέσματα

1040

Για 15η χρονιά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με τη δυναμική παρουσία των στελεχών και των εθελοντών του, διοργάνωσε και φέτος το καλοκαίρι τη δράση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, στo κέντρο διασκέδασης Gaz Summer Style Club στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη συνεργασία της Τροχαίας Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδαίων, την υποστήριξη του Περιφερειακού Τμήματος Χαλκίδας «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», της Ομάδας Διάσωσης Εύβοιας S.A.R.-312, της Diageo Hellas AE και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια & τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του καύσωνα η βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση και η συμμετοχή από οδηγούς και θαμώνες του νυχτερινού κέντρου ήταν εντυπωσιακή.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων, και κυρίως των νέων για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να τους ενθαρρύνουν να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι την παρέα του.

Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», περισσότεροι από 500 οδηγοί και θαμώνες ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης και από τους εκατοντάδες οδηγούς που συμμετείχαν ενεργά και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγοί ηλικίας 17-35 ετών, το 84% ήταν άνδρες και το 16% γυναίκες. Επίσης από τους συμμετέχοντες το 83,5% οδηγούσαν αυτοκίνητο ενώ μόλις το 16,5% ήταν οδηγοί δικύκλων.

To 67%, η πλειοψηφία δηλαδή όσων έλαβαν μέρος στη «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ τηρώντας τη δέσμευση τους, ενώ το 33% βρέθηκαν να το έχουν ξεπεράσει (0,25+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα  και 0,1+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα  για τους νέους οδηγούς αντίστοιχα).

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 20% εξ’αυτών όχι απλώς κράτησαν την υπόσχεσή τους, αλλά είχαν εντελώς μηδενικά αποτελέσματα στο φιλικό αλκοτέστ, που σημαίνει ότι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές του Ι.Ο.ΑΣ. να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες από τους ανθρώπους και τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και επιπλέον να προμηθευτούν σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και αναμνηστικά δώρα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της «Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονική έρευνα για το αλκοόλ και την οδήγηση.

Για μία ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα της εκδήλωσης είναι ελπιδοφόρα καθώς δείχνουν ότι οι νέοι υιοθετούν πιο υγιείς και υπεύθυνες συμπεριφορές κατά την οδήγηση, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, υιοθετώντας συνειδητά πρακτικές όπως να μην πίνουν αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσουν ή να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά την έξοδό τους για διασκέδαση, επιλέγοντας άλλους τρόπους μετακίνησης.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δυναμική παρουσία των εθελοντών του Ινστιτούτου και την εποικοδομητική συνεργασία με όλους του φορείς και Οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της δράσης. Στην πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» παρευρέθηκε ο κ. Michael Woodford, Πρόεδρος και CEO του Ιδρύματος Safer Roads Foundation (SRF) του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνούς κύρους προσωπικότητα με πλούσιο έργο και παρεμβάσεις σε θέματα της Οδικής Ασφάλειας ανά τον κόσμο, που επισκέπτεται τη χώρα μας αυτή την περίοδο για θέματα ενίσχυσης της Οδικής Ασφάλειας.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστεί «όλους τους φορείς που μας στήριξαν τη δράση, το Gaz Summer Style Club για τη φιλοξενία στο χώρο του, τις εταιρείες Άρτος και Ζύμη Αλιμπινίσης ΑΒΕΕ, Foodrinco SA και Flax, για την προσφορά των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους ως αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΗ Ευαγγελία Δάγγα της Interamerican κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Χ.Α.
Επόμενο άρθροΑσφάλιση εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας