Κύπρος

Οι Κύπριοι ασφαλιστές εννοούν αυτά που λένε…

«Όταν ο Κόσμος αλλάζει… εμείς Προσαρμοζόμαστε!» ήταν ο τίτλος του φετινού Ασφαλιστικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΙΚ) στις 7 Νοεμβρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Λευκωσία.

Ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και με ενθουσιασμό στην ευγενική πρόσκληση του Ινστιτούτου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το 15ο Συνέδριό του. Οι πλέον των 35 χρόνων δεσμοί μας με την κυπριακή ασφαλιστική αγορά, οι μνήμες και τα βιώματά μας από την ελληνοκυπριακή συνεργασία στους χώρους της ασφαλιστικής βιομηχανίας προσθέτουν στο δημοσιογραφικό μας ενδιαφέρον και συναισθηματική συγκίνηση, για τους ανθρώπους που βλέπουμε σε τέτοιες συναντήσεις, αλλά και για εκείνους που λείπουν πλέον από αυτές.

Η εκδήλωση του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου της Κύπρου μας έκανε φέτος να ζηλέψουμε. Η κυπριακή ασφαλιστική αγορά μπορεί να μην έχει το εύρος και το βάθος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όμως, έχει μία ενότητα φορέων και ανθρώπων που δεν έχει η ελληνική. Μία ενότητα και μία ομοιογένεια.

Πολύ θα θέλαμε και το δικό μας Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών –και το τονίσαμε αυτό στον παριστάμενο Γενικό Διευθυντή του, κ. Νίκο Σωφρονάνα είχε την ευκαιρία να επιδείξει μια παρόμοια εκδήλωση.

 Περισσότεροι από 545 οι Σύνεδροι

Το Συνέδριο, το οποίο είχε την υποστήριξη και συμμετοχή όλων των Ασφαλιστικών Εταιρειών,  συμμετείχαν περισσότεροι από 545 Σύνεδροι από Κύπρο και εξωτερικό και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη.

O Πρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Χαράλαμπος Χαμπουρής, απηύθυνε έναν χαιρετισμό μεστό και πολύ χαρακτηριστικό του πώς αντιλαμβάνονται και βιώνουν οι Κύπριοι ασφαλιστές το έργο που επωμίζονται. «Οι προκλήσεις είναι ευκαιρίες», σημείωσε και παραδέχτηκε ότι οι ασφαλιστές επιτελούν λειτούργημα. Η… κορώνα του ήταν πειστική: «Νιώθω ευλογία για το ότι ανήκουμε σ’ αυτή την οικογένεια».

Οι χαιρετισμοί ήταν, όπως πάντοτε, πολλοί.

Χαιρέτισε το Συνέδριο ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, κ. Νίκος Κουλλαπής. Αν και το καθεστώς εποπτείας αλλάζει στην Κύπρο και μία νέα Αρχή διαδέχεται την παρούσα, ο κ. Κουλλαπής προσπάθησε να πείσει ότι το έργο και οι αρχές, ίσως και η στρατηγική, θα συνεχιστούν.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Ανδρέας Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κ. Κυριάκος Ανδρέου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου, κ. Στέφανος Χατζηστυλλής, η Δρ Olga Kandinskaia, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος MSc in Management with Specialization in Insurance του CIIM, ενώ τον χαιρετισμό της Δρ. Katharina Hohn, Προέδρου του Εficert (European Financial Certification Organisation), εκφώνησε ο κ. Σώτος Κυριακίδης, Μέλος του ΔΣ του eficert.

Ενδιαφέρουσες οι ενότητες του Συνεδρίου

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Ερευνών Αγοράς, ανοικτές συζητήσεις και εξειδικευμένα επίκαιρα θέματα επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τον Ασφαλιστικό Τομέα, με τη συμμετοχή Διευθυντικών Στελεχών της Ασφαλιστικής Αγοράς και διακεκριμένων Ομιλητών από Κύπρο και εξωτερικό.

Η εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου στον ασφαλιστικό τομέα ήταν το θέμα της πρώτης ενότητας του Συνεδρίου.

Οι κυρίες Μυρτώ Χαμπάκη, Partner, Advisory Services, Experto Crede Consultants, και Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επικεντρώθηκαν στην IDD και τον GDPR, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα των Ερευνών Αγοράς 2019, τις οποίες παρουσίασε ο κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος Cypronetwork. Οι Έρευνες Αγοράς 2019 περιλαμβάνουν τις απόψεις του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τον Ασφαλιστικό Τομέα. Από τα ευρήματα των ερευνών διεφάνη ότι η αξιοπιστία των Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ότι η εικόνα κάθε Ασφαλιστικής Εταιρείας επηρεάζεται από τη συμπεριφορά, τις γνώσεις και τις πρακτικές των Δικτύων Πωλήσεών τους.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για το πώς η χρήση της πληροφορίας και των δεδομένων αλλάζει το μοντέλο των ασφαλιστικών εργασιών. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Δρ. Θεοδόσης Μουρούζης, Managing Partner at Electi Consulting ltd, Δ/ντής Προγράμματος του MSc στην Επιχειρηματική Ευφυΐα και Ανάλυσης Δεδομένων, στο CIIM, Ανδρέας Χατζηιωάννου, Γενικός Δ/ντής Virtual IT, Αναστάσιος Αβρανάς, Managing Partner Interfima. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δρ Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε, κατά την ταπεινή μας πάντοτε άποψη, το μεγάλο κενό που διαπιστώσαμε στις γνώσεις των κατά τα άλλα πολύ έγκριτων και καταρτισμένων ομιλητών ως προς το αντικείμενο αλλά και τις ικανότητες των ασφαλιστών, να παρακολουθούν και όχι απλώς να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες και τα δεδομένα…

Οι ομιλητές της 3ης ενότητας εστίασαν στους κλάδους που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και πώς πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Η κα Ελίνα Παπασπυροπούλου, Facultative Manager ΑΟΝ, Reinsurance Solutions, μίλησε για τους Κυβερνοκινδύνους.

Ο κ. Ιωάννης Θεοδοσίου, Δ/νων Σύμβουλος Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ (Κύπρος), για την Υπασφάλιση στον Κλάδο Ασφαλίσεων Περιουσίας στην Κύπρο μέσα από Στατιστικά Στοιχεία.

Ο κ. Γιάννης Κακαβίτσας, Δ/ντής Συμβατικών Αντασφαλίσεων στην Carpenter Turner, για το πώς οι Κλιματικές Αλλαγές επηρεάζουν τις Ασφαλίσεις.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Σκαβάρας, Business Development Director MedΝet Greece, επικεντρώθηκε στον Ρόλο και τις Προοπτικές της ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας, μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, με θέμα «Όταν o Κόσμος αλλάζει… εμείς Προσαρμοζόμαστε!», και συντονιστή τον Δρ. Ανδρέα Κρητιώτη, Πρόεδρο ΔΣ της Ancoria Bank. Συμμετείχαν οι κ.κ. Άρτεμις Παντελίδου, Γενική Δ/ντρια EuroLife, Ευάγγελος Αναστασιάδης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος & Πρώτος Εκτελεστικός Δ/ντής Altius Insurance, Ανδριανή Καλλιμάχου, Γενική Δ/ντρια CNP Cyprialife, Κυριάκος Αποστολίδης, Γενικός Δ/ντής MetLife, και Χρίστος Χριστοδούλου, Πρώτος Εκτελεστικός Δ/ντής Trust Insurance.

Η 1η Παράλληλη Ανοικτή Συζήτηση είχε ως θέμα το πώς η σωστή προσαρμογή του Κλάδου Ασφαλίσεων Ζωής στο νέο περιβάλλον θα επιφέρει την Ανάπτυξή του.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Καρπασίτης, Ανεξάρτητος Σύμβουλος Ασφαλίσεων και Διαχείρισης Κινδύνων, Λέκτορας του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, και συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Γώγου, Δ/ντής Πωλήσεων CNP Cyprialife, Κούλλης Σαββίδης, Δ/ντής Πωλήσεων Universal Life, Ανδρέας Δημητρίου, Δ/ντής Πωλήσεων Prime Ιnsurance, Αβραάμ Πεκρής, Δ/ντής Πωλήσεων EuroLife.

Η 2η Παράλληλη Ανοικτή Συζήτηση ασχολήθηκε με το ποια νέα Στρατηγική θα πρέπει να εφαρμόσουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες Γενικού Κλάδου για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των Πελατών τους.

Συντονιστής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Μιλτιάδου, Ανεξάρτητος Σύµβουλος Ασφαλίσεων και ∆ιαχείρισης Κινδύνων, Λέκτορας Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, και συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Φλωρίδης, Γενικός Δ/ντής, AIG Europe S.A. (Cyprus Branch), Σωκράτης Δημητρίου, Γενικός Δ/ντής Παγκυπριακή Ασφαλιστική, Δρ Νάκης Αντωνίου, Δ/νων Σύμβουλος Υδρόγειος Ασφαλιστική, και Πόλυς Γρηγορίου, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής Altius Insurance.

Το Συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του κ. Παναγιώτη Χρυσοβέργη, πιστοποιημένου εκπαιδευτή για ΚΝΜ από τον σουηδικό οργανισμό Rekryteringsgruppen-Active Rehabilitation και τη MKO Άλλη Όψη, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, καθώς και μέλους της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο.

Απονομές διπλωμάτων – τιμητικές διακρίσεις

Στο πλαίσιο του πολύ ενδιαφέροντος Συνεδρίου, το οποίο, όπως προαναφέραμε, παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος περισσότεροι από 500 σύνεδροι, έλαβαν χώρα απονομές διπλωμάτων – τιμητικές βραβεύσεις ως εξής:

  • Certified Manager with Specialization in Insurance: Αθηνοδώρου Γιαννάκης, Γεωργίου Μύρια, Δημητρίου Εύη, Ιωάννου Χρύσανθος, Καπαρή Μαρία, Κουζάπας Γιώργος, Ματθαιάκη Μαρία, Μίτα Κατερίνα, Νικολάου Χαράλαμπος, Οδυσσέως Ευτύχιος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Παύλου Χαραλαμπία, Πογιατζή Έλενα, Χαραλάμπους Χαρά.
  • Master of Science in Management with Specialization in Insurance: Φλωρίδης Σταύρος.
  • Βραβεύσεις Μεγάλοι Χορηγοί Συνεδρίου: Aοn Greece, Carpenter Turner, Ε.Ν. Μάνος (Κύπρος) Λτδ, MedNet Greece.
  • Βραβεύσεις Χορηγοί Συνεδρίου: Matrix (Cyprus) Insurance & Reinsurance Brokers Ltd, Deloitte.
  • Ανώτατη τιμητική Διάκριση Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου: Νάταρ Βικτώρια, Κρητιώτης Ανδρέας.
Οι Κύπριοι εννοούν αυτά που λένε…

«Όταν ο κόσμος αλλάζει… εμείς προσαρμοζόμαστε». Είναι μια ισχυρή φράση-σύνθημα-κίνητρο για κάθε επαγγελματική τάξη. Οι ασφαλιστές της Κύπρου με το συγκεκριμένο συνέδριο έπεισαν ότι εννοούν τα λόγια αυτά, πέρα από τη συνθηματική διατύπωση.

Θα θέλαμε στο Συνέδριο αυτό να παρίσταντο, όπως άλλοτε συνέβαινε, περισσότεροι άνθρωποι και από την Ελλάδα. Ας υπήρχαν τουλάχιστον –και τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών– τόσοι Έλληνες ασφαλιστές, όσοι οι Κύπριοι αδελφοί μας που έρχονται τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Συνέδριο της Ύδρας, αν και αυτό δεν έχει το θεματολογικό εύρος των Συνεδρίων του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου της Κύπρου.

Πολύ θα επιθυμούσαμε η νέα γενιά των Κυπρίων ασφαλιστών, που έχει πάρει τη σκυτάλη από τους κορυφαίους εκείνους που γνωρίσαμε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, να μην ένιωθαν τόσο πολύ ξένοι και με τα πρόσωπα και με την πορεία της Ελλαδικής ασφαλιστικής αγοράς.

Δημήτρης Ρουχωτάς

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας