Η ηθική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι ασφαλιστικές

999
texniti noimosyni

Αποθηκευμένη στα ράφια επιστημονικής φαντασίας μέχρι πριν λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-ΑΙ) έχει πλέον ξεφύγει από την σφαίρα του φανταστικού και έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας.

  • Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου;

  • Πιο σημαντικό ακόμα, πώς μπορεί η ασφαλιστική βιομηχανία να δημιουργήσει ένα σταθερό ηθικό πλαίσιο για να διασφαλίσει ότι αυτό το ισχυρό εργαλείο χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν όλο και περισσότερο τις ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές.

Στο newsletter του Ομίλου AXA, διαβάσαμε και αναδημοσιεύσουμε τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις επί του θέματος, της Cécile Wendling, Επικεφαλής Ομάδας Προοπτικής Διερεύνησης στην AXA, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την AI και εκπρόσωπο της AXA στο συμβούλιο της Impact AI.

 

Ποιος θα είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον ασφαλιστικό κλάδο;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την ασφάλιση με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες και βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών. Πάρτε το παράδειγμα ζημιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταστροφής.

Σε μια εποχή που ένα παραδοσιακό τηλεφωνικό κέντρο μπορεί να είναι κλειστό ή απασχολημένο, μπορούμε τώρα να φανταστούμε ότι οι πελάτες θα μπορούν να  έρχονται σε επαφή με ένα chat bot ή voice bot για να λάβουν οδηγίες σχετικά με τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ζημιάς.

Μια άλλη βεβαιότητα είναι ότι η AI θα μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε εσωτερικά. Οι αλγόριθμοι θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε καλύτερα και να επιτύχουμε ένα υψηλότερο επίπεδο επιχειρησιακής αριστείας.

Το τρίτο σημείο αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή για την ασφαλιστική επιχείρηση: αφορά την ασφάλιση ΑΙ. Σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο γεμάτο με λύσεις που βασίζονται σε AI, πρέπει να είμαστε σε θέση να ασφαλίζουμε τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα αυτόνομα λεωφορεία και κάθε είδους οργανισμό Business 4.0.

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη αφορά όχι μόνο τη βιομηχανία μας, αλλά επεκτείνεται και πέρα ​​από αυτήν. Όπως και σε άλλες βιομηχανίες, δεν μεταβάλλει ουσιαστικά την αποστολή μας ως ασφαλιστή, αλλά μας καλεί να σκεφτούμε διαφορετικά για τις δραστηριότητές μας.

Τι σημαίνουν οι έννοιες της ηθικής και της υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην AXA;

Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την τεχνολογία χωρίς να αναρωτηθούμε τι αντίκτυπο θα έχει στην κοινωνία και στον πλανήτη. Όταν μιλάμε για υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, θέτουμε μερικά βασικά ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι αξίες μας;
  • Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας για νέα προϊόντα και αποφάσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη;
  • Με λίγα λόγια, πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι από τη φάση του σχεδιασμού, καθώς αναπτύσσουμε έξυπνα συστήματα και εργαλεία εταιρικής διακυβέρνησης;

Αλλά προσοχή, η πρόθεση δεν είναι να περιορίσουμε τις ενέργειες –αντίθετα! Αντί για αυτό, ο στόχος είναι να καθοριστούν αρχές πάνω στις οποίες θα βασίζεται η δράση. Όταν θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στη φάση του σχεδιασμού, μπορούμε να αποφύγουμε εμπόδια και καθυστερήσεις.

Σήμερα, πολλές εταιρείες δημοσιεύουν «χάρτες δράσης», αλλά δεν ακολουθούν με πραγματικά μέτρα. Προχωράμε με την αντίθετη προσέγγιση: αυτήν που βασίζεται στη δράση. Στην AXA, η υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μείζον στοιχείο της στρατηγικής μας για την κοινωνική ευθύνη και μας έχει ήδη οδηγήσει σε πολλές πρωτοβουλίες.

Το Ταμείο Έρευνας της AXA χρηματοδοτεί ερευνητικές εργασίες για την προώθηση της υπεύθυνης AI. Διασφαλίζουμε ότι οι δικοί μας επιστήμονες, που ασχολούνται με τα δεδομένα, αναπτύσσουν ή συμβάλλουν στη δημιουργία εργαλείων για υπεύθυνη AI.

Επιπλέον, συμμετέχουμε στην ευρύτερη συζήτηση για αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, εγώ είμαι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή νοημοσύνη. Η δουλειά μου σε αυτή την ομάδα στοχεύει στην εξασφάλιση της δημιουργίας ισχυρών αρχών για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει λάβει η Ομάδα της AXA για την εφαρμογή δεοντολογικών αρχών στους αλγόριθμους;

Η υλοποίηση υπεύθυνης AI σημαίνει πρώτα την τοποθέτηση των θεμελιωδών και ουσιαστικών δομικών υλικών (“τουβλάκια”). Μερικά από αυτά τα “τουβλάκια” είναι τεχνικά. Επί της ουσίας συνίστανται στο: «αυτός ο αλγόριθμος πρέπει να συμμορφώνεται με αυτές τις τιμές».

Περιλαμβάνει όμως και “τουβλάκια” διακυβέρνησης, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ο ρόλος της AXA είναι να καθορίσει αυτά τα “τουβλάκια” και να τα βάλει στη θέση τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αναλαμβάνοντας αυτές τις δεσμεύσεις, μπορούμε να εμπνεύσουμε και άλλους παίκτες να μας ακολουθήσουν. Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Αυτός είναι ο σκοπός του Impact AI, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με καθεστώς σύνδεσης 1901, του οποίου η AXA είναι ιδρυτικό μέλος. Προεδρεύω του Διοικητικού Συμβουλίου ως υπεύθυνη ειδικός της AI. Μαζί με άλλες ομάδες εταιρειών που επίσης προβληματίζονται για την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη και το πώς να εφαρμόσουν τις σωστές διαδικασίες και εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτά τα “τουβλάκια” μέσα από μια ανοιχτή βιβλιοθήκη, στην οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση από οποιονδήποτε οργανισμό επιδιώκει να τα εφαρμόσει.

Η ανταλλαγή ανοιχτών εργαλείων και η ενθάρρυνση και άλλων να κάνουν το ίδιο, μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο. Με το Impact AI, πιστεύουμε ότι, ενεργώντας από κοινού, θα ενισχύσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να θέτουμε σε εφαρμογή βιώσιμες δεσμεύσεις μακροπρόθεσμα.

Πρέπει να είμαστε ταπεινοί όσον αφορά την τεχνολογία γενικά και την τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα: ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και πολύπλοκος. Αφενός, επειδή οι ερευνητές δεν έχουν όλες τις απαντήσεις και, από την άλλη, επειδή είναι ένα θέμα που μας φέρνει σε επαφή με ερωτήματα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Κάθε μοντέλο έχει τα όριά του, οπότε όλοι θα πρέπει να μάθουμε μαζί και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις πτυχές των νέων τεχνολογιών που προκύπτουν.

Δεν θα χρειαστούμε μεμονωμένες λύσεις, αλλά μια κοινότητα που θα μαθαίνει από κοινού και θα μοιράζεται. Αυτός είναι ο στόχος της δέσμευσής μας στο πλαίσιο του Impact AI, το οποίο θα μας επιτρέψει να διατυπώσουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της υπεύθυνης και ηθικής τεχνητής νοημοσύνης.

Προηγούμενο άρθροΠροσφυγή στη Δικαιοσύνη δρομολογεί ο ΣΕΜΑ για διατάξεις του ν. 4583/2018
Επόμενο άρθροΠοιος αμφισβητεί τον ρόλο των Σωματείων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης;