Η Generali κατέληξε σε συμφωνία με τη Liberty Mutual για την εξαγορά της Liberty Seguros, μιας ισπανικής ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Όμιλος, σημειώνεται ότι η συναλλαγή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το “Lifetime Partner 24: Driving Growth” της Generali, ενισχύοντας το αναπτυξιακό προφίλ του Ομίλου, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις δραστηριότητες στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C) και ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η Generali θα ανέλθει στην 4η θέση στην ισπανική αγορά P&C, ενώ θα εδραιώσει τη θέση της στην Πορτογαλία στο #2. Η Generali θα εισέλθει, επίσης, στην Ιρλανδία, καταλαμβάνοντας μία θέση στο top 10 από την άποψη του μεριδίου αγοράς –μια ελκυστική ευκαιρία για περαιτέρω επέκταση του Ομίλου σε μια κερδοφόρα και ελκυστική αγορά. Οι τρεις χώρες προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης, επωφελούμενες από τη χαμηλότερη ασφαλιστική διείσδυση σε σχέση με παρόμοιες ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως επισημαίνεται, «η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες οικονομίες κλίμακας σε ολόκληρο τον Όμιλο Generali, χάρη στη μείωση του κόστους, τη βελτιστοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, τη διασταυρούμενη πώληση των προϊόντων της Generali και, επίσης, χάρη στο ισχυρό ιστορικό μας στην ενσωμάτωση επιχειρήσεων».

Η απόκτηση των ψηφιακών υπηρεσιών διάθεσης της Liberty Seguros αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη στρατηγική προσπάθεια του Ομίλου, που εστιάζει στις απευθείας πωλήσεις σε πολλές χώρες.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €2,3 δισ., συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του πλεονάζοντος κεφαλαίου, με την επιφύλαξη των συνήθων ρυθμιστικών ελέγχων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στον εποπτικό δείκτη φερεγγυότητας του Ομίλου Generali είναι περίπου -9,7 π.μ.

Η Liberty Seguros διαθέτει σταθερή κεφαλαιακή θέση, με τον Δείκτη Φερεγγυότητας να υπερβαίνει το 330% στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ο κ. Philippe Donnet, Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Generali, δήλωσε: «Χάρη στην εξαγορά της Liberty Seguros επιταχύνουμε την εφαρμογή του “Lifetime Partner 24″: Driving Growth“, εκμεταλλευόμενοι μια μοναδική ευκαιρία που θα προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη, θα ενισχύσει την ηγετική μας θέση στην Ευρώπη και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ασφαλίσεων P&C. Η Generali αποκτά μια κερδοφόρα ασφαλιστική επιχείρηση σε τρεις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές αγορές με πολύ ελκυστικά χαρακτηριστικά, που θα δημιουργήσει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους. Χάρη σε αυτή τη συναλλαγή, η Generali είναι περισσότερο από ποτέ σε θέση να γίνει ο Lifetime Partner των πελατών της σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Jaime Anchústegui Melgarejo, CEO International της Generali, δήλωσε: «Η συναλλαγή αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ παράλληλα ενισχύει το ευρωπαϊκό μας αποτύπωμα, καθώς εισερχόμαστε στην Ιρλανδία με ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ο συμπληρωματικός, κερδοφόρος και διαφοροποιημένος χαρακτήρας της δραστηριότητας θα μας επιτρέψει επίσης να επεκτείνουμε το δίκτυο των πρακτόρων και των μεσιτών μας και να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στις απευθείας πωλήσεις».

Η Liberty Seguros είναι μια εταιρεία που επικεντρώνεται κυρίως στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (P&C), επωφελούμενη από μια αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στον κλάδο αυτοκινήτων και ένα καλά διαφοροποιημένο μείγμα προϊόντων με πάνω από €1,2 δισ. ασφάλιστρα το 2022, περίπου 1.700 υπαλλήλους και 5.600 διαμεσολαβητές στις τρεις αγορές. Δραστηριοποιείται μέσω πρακτόρων, μεσιτών και απευθείας καναλιών, καθώς και μέσω συμφωνιών και συνεργασιών bancassurance.

Η καλά εδραιωμένη δραστηριότητα απευθείας ασφαλίσεων της Liberty Seguros, με δυνατότητες παροχής εξατομικευμένων προϊόντων και στις τρεις χώρες, προσθέτει επίσης εξειδικευμένη ψηφιακή τεχνογνωσία που ταιριάζει με τη στρατηγική πρωτοβουλία της Generali να αναπτύξει μια νέα ψηφιακή πολυκαναλική πλατφόρμα για απευθείας πωλήσεις στις retail ασφαλίσεις P&C, στο πλαίσιο του “Lifetime Partner 24: Driving Growth” του Ομίλου. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει αναπτύξει η Genertel για τη δημιουργία μιας πλήρως ψηφιακής προσφοράς retail ασφαλίσεων P&C, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων, παρέχοντας απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με τον πελάτη.

Η Generali γίνεται ένας από τους κύριους παίκτες στην ισπανική ασφαλιστική αγορά μετά από αυτή τη συναλλαγή, η οποία ενισχύει τη θέση του ομίλου στην ασφάλιση αυτοκινήτων και κατοικιών. Η εξαγορά εξασφαλίζει, επίσης, επιπλέον κατηγορίες πελατών για την προσφορά πολυπροϊοντικών λύσεων, χάρη στην ευρύτερη γκάμα προϊόντων της Εταιρείας, και περιλαμβάνει δυνατότητες bancassurance σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς, βελτιώνοντας περαιτέρω την πολυκαναλική προσέγγισή της. Το διευρυμένο δίκτυο πρακτόρων και μεσιτών της αναμένεται να ξεπεράσει τους 7.000 διαμεσολαβητές, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ισπανία.

Στην Πορτογαλία, η συναλλαγή θα ενισχύσει τους κλάδους αυτοκινήτων και κατοικίας, τις ασφαλίσεις εργαζομένων, καθώς και το δίκτυο διανομής της Generali. Η συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω τα στρατηγικά οφέλη που προέκυψαν από την εξαγορά της Seguradoras Unidas και της AdvanceCare το 2020, χάρη στην οποία ο Όμιλος έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην πορτογαλική αγορά P&C. Ευθυγραμμίζεται, επίσης, με τη μακροχρόνια συνεργασία διανομής που συνήψε με τον όμιλο CTT (πορτογαλικές ταχυδρομικές υπηρεσίες) το 2022.

Στην Ιρλανδία, η Generali εισέρχεται για πρώτη φορά στις retail ασφαλίσεις P&C, με μερίδιο αγοράς που την τοποθετεί στην πρώτη δεκάδα, χάρη στους μεσίτες και τα απευθείας κανάλια, σε μια σταθερή, κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη αγορά.

Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις, όπως συνήθως απαιτείται για συναλλαγές αυτού του τύπου. Η Citigroup και η Credit Suisse ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και οι Clifford Chance, Morais Leitão και Matheson ως νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροH Επιθεώρηση Χρυσολόγου βράβευσε τους Κορυφαίους Συνεργάτες της
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ΠΣΑΣ: Διοικητικός απολογισμός και δράσεις επταμήνου