Διαμεσολαβούντες

Η φθήνια τρώει τον παρά

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην κερδοφορία – οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι στην ανεργία 
του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Είμαστε χαρούμενοι που τα τελευταία χρόνια διαβάζοντας τόσο τους ισολογισμούς όσο και τις ανακοινώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών διαπιστώνουμε ότι στους Γενικούς Κλάδους έχουν μια σημαντική κερδοφορία, ίσως το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που, ναι μεν έχει φέρει μείωση των αυτοκινήτων, αλλά ταυτόχρονα και μείωση των ταχυτήτων (για εξοικονόμηση καυσίμων), άρα και μείωση των ατυχημάτων. Αυτή τη χαρά, όμως, εμείς δεν τη μοιραζόμαστε με τις “μαμάδες μας” ασφαλιστικές εταιρείες, μιας και οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν ένα μέρος του τζίρου, μικρό ή μεγάλο θα το δείξει ο χρόνος, να καρπώνονται όλη τη χαρά μόνες τους. Οι πωλήσεις direct και μέσω internet και μάλιστα με μειωμένα τιμολόγια καταβροχθίζουν κάθε μέρα μέρος του κόπου και της δουλειάς μας με τηλεοπτικές διαφημίσεις που προσβάλλουν τον ασφαλιστικό θεσμό και υπονομεύουν το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς. 

Γιατί όταν ο ανταγωνισμός αναδεικνύει αυτόν που έχει τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή το φθηνότερο νοσοκομειακό πρόγραμμα, πώς θα πείσουμε τον πελάτη να ασφαλίσει την περιουσία του, τη ζωή του, την επιχείρησή του, όταν κριτήριο θα είναι αποκλειστικά το κόστος ασφάλισης και όχι η σημασία της κάλυψης για αυτόν και την οικογένειά του; Μήπως στο τέλος δούμε μια διαφήμιση που θα μας λέει ότι ο θάνατος κοστίζει λιγότερα ή περισσότερα χρήματα για την χ ή ψ εταιρεία; 

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να έρθει μία εταιρεία με έδρα της Παρθένες Νήσους και ως «παρθένα» να βγάζει πολύ μικρότερη τιμή από αυτή που διαφημίζετε και να χαλάσει όλη αυτήν την εικόνα που έχετε διαμορφώσει; Τι θα λέτε τότε; Ότι αυτή είναι κακή εταιρεία, επειδή πουλάει φθηνότερα ασφάλιστρα από αυτά που πουλάτε εσείς; Για δεκαετίες τώρα προσπαθούσαν όλες οι εταιρείες να πείσουν τους ασφαλιστές ότι δεν πρέπει η ασφάλεια να προσδιορίζεται από την τιμή και τα τελευταία χρόνια όλα αυτά τα τινάζετε στον αέρα στη λογική του εύκολου κέρδους. Μην ξεχνάτε ότι “Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ”.

Είδαμε τις προσπάθειές σας σε συνεργασία με τη ΔΕΙΑ να περάσει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ από την “πίσω πόρτα”, αφού δεν μπορούσατε να πιστέψετε ότι είχατε υποστεί μια ήττα και ότι οι ασφαλιστές κέρδισαν επιτέλους μια μάχη αξιοπρέπειας. Η νέα διαβούλευση για την είσπραξη των ασφαλιστικών εταιρειών ένα μήνα πριν τη λήξη του συμβολαίου του, όπως είναι φτιαγμένο σημαίνει είσπραξη από τις εταιρείες και θα οδηγήσει χιλιάδες διαμεσολαβούντες στην ανεργία, συμπληρώνοντας το πάζλ των ενεργειών που κλέβουν τον ιδρώτα των συναδέλφων που αγωνίστηκαν χρόνια για αυτό το σκοπό. 

Αγαπητοί εκπρόσωποι των εταιρειών,
Έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να έρθετε στο τραπέζι του διαλόγου και να δούμε όλοι μαζί, ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς. Ιστορικά είναι γνωστό ότι στη δράση υπάρχει αντίδραση. Ο άλλος δρόμος είναι η σύνθεση. Έχω την αίσθηση ότι αυτό θα αποβεί πιο αποδοτικό και κερδοφόρο και για τα δύο μέρη. 

Έχουμε κάνει προτάσεις. Ανταποκριθείτε άμεσα για το καλό της ασφαλιστικής βιομηχανίας, για το καλό της χώρας μας. Σε μια κοινωνία ανέργων και ρακένδυτων  δεν θα υπάρχει χώρος για την ασφαλιστική αγορά. Δείξτε την αγάπη σας για τη χώρα που κερδίσατε πολλά (Ελληνικές Εταιρείες) και σας φιλοξενεί (Ξένες Εταιρείες). 

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

(Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α.)

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας