Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων
*

Η αυτοεκτίμηση αφορά τη συνολική εικόνα που έχει κανείς για τον εαυτό του και την αξία του, τη γνώμη που έχει για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές του. Αποτελεί το θεμέλιο που υποστηρίζει τη σχέση που έχει κανείς με τον εαυτό του. Έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στον τρόπο που συνδεόμαστε, στη συναισθηματική μας υγεία και στη συνολική ευεξία, και επηρεάζει τα κίνητρά μας.

Το ταξίδι της αυτοεκτίμησης είναι μία μακριά, όμως, συνάμα ενδυναμωτική διαδικασία, η οποία απαιτεί συνεχή εξέλιξη και αναζήτηση νέας γνώσης, που θα χρησιμεύσει για τη βελτίωση της όποιας προβληματικής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσει κανείς τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των ανατροπών, των κρίσεων και των προκλήσεων, με τις οποίες σε κάποια στιγμή της ζωής όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση δίνουν νόημα στις εμπειρίες της ζωής που αντιμετωπίζουν. Επίσης, έχουν μία στάση ζωής, ότι αυτά με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι στο μέλλον θα συνεχίσουν να έχουν νόημα, ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με υψηλό επίπεδο ευεξίας και έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Δεδομένου ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι στατικό, το να μπορεί κανείς να ακολουθεί τη ροή, καθώς προχωρά προς την επίτευξη των προσωπικών του στόχων, και να μαθαίνει πώς να ενσωματώνει και να αγκαλιάζει την αλλαγή, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής, μπορεί να ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Χρειάζεται, βέβαια, υπομονή, καθώς απαιτείται χρόνος και εξάσκηση, για να μετακινηθεί κανείς όσον αφορά το πώς αξιολογεί τον εαυτό του και την προσωπική του αξία και να αποκτήσει στο πέρασμα του χρόνου τη νοοτροπία εκείνη που θα τον υποστηρίζει, στο πώς να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και στο πώς να επιλέγει ό,τι βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Ο καθένας έχει περιόδους που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του. εάν όμως αυτό παγιωθεί, μπορεί να τον οδηγήσει στο να αποφεύγει τις προκλήσεις και να δοκιμάζει νέα πράγματα, αλλά και σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Δεδομένου ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι στατικό, το να μπορεί κανείς να ακολουθεί τη ροή, καθώς προχωρά προς την επίτευξη των προσωπικών του στόχων, και να μαθαίνει πώς να ενσωματώνει και να αγκαλιάζει την αλλαγή, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής, μπορεί να ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας:

  • Ο εντοπισμός των δυνατών μας σημείων μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να γίνει ρωτώντας ανθρώπους που εμπιστευόμαστε τι αναγνωρίζουν ως ικανότητά μας: είτε εντοπίζοντας στιγμές που τα έχουμε καταφέρει είτε αξιολογώντας τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις μας και τα χαρακτηριστικά μας.
  • Οριοθέτηση στις σχέσεις μας με τους άλλους. Να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι τα όριά μας και πώς ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας. Επίσης, να σκεφτόμαστε πώς απαντάμε όταν οι άλλοι υπερβαίνουν τα όριά τους, κάτι με το οποίο όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι.
  • Να δείχνουμε συμπόνοια για τον εαυτό μας. Να αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στους αγώνες μας και ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που μπορεί να αισθάνονται το ίδιο. να μιλάμε στον εαυτό μας όπως θα μιλήσουμε στους αγαπημένους μας και, γενικά, να είμαστε πιο ευγενείς με τις σκέψεις και τις ενέργειες προς τον εαυτό μας.
  • Είναι σημαντικό να διατηρούμε μία ρουτίνα φροντίδας του εαυτού μας, εξατομικευμένη όσον αφορά τόσο τις φυσικές όσο και τις ψυχικές μας ανάγκες, ασχολούμενοι με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, αφιερώνοντας χρόνο για τη βελτίωση των σχέσεών μας και αναζητώντας πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που μας δυσκολεύουν.
  • Η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις δίνει τη δυνατότητα συνεισφοράς προς τους άλλους, κι αυτό αυξάνει το επίπεδο ικανοποίησης και περηφάνιας, ενώ παράλληλα είναι συχνά ευκαιρία να κινηθεί κανείς πέρα από τη ζώνη ασφάλειας που έχει δημιουργήσει και να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του (για παράδειγμα, τη δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές, που οδηγεί στην αποξένωση).
Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα

* Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching). Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες. Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών.
e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροAllianz Active4Life: Η νέα επενδυτική λύση της Allianz
Επόμενο άρθροΟδοιπορικό εκτός των Τειχών – 15η στάση: Χαιρώνεια, Νίκος Φορτάτος