Η Covid 19 επισπεύδει τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας

629

Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε δραματικά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για πολλές εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής επιστήμης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παροχή νέων θεραπειών και φαρμάκων, χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η Allianz Partners* παρουσίασε την έκδοση «COVID-19: Πώς επιτάχυνε το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης», που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης “The World in 2040”. Η νέα έκθεση, η οποία ανατέθηκε στον μελλοντολόγο Ray Hammond, διερευνά την άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της υγειονομικής περίθαλψης και των ιατρικών τάσεων που περιγράφονταν στην αρχική έκθεση, μόλις πριν από τρία χρόνια.

Οι τεράστιες δυνατότητες των τεχνολογιών mRNA

Η πανδημία πυροδότησε μία, τεραστίων διαστάσεων, συλλογική προσπάθεια της παγκόσμιας υγειονομικής και επιστημονικής κοινότητας, για την ανάπτυξη ενός εμβολίου το συντομότερο δυνατό, τα αποτελέσματα της οποίας μεταμορφώνουν την ιατρική επιστήμη. Ο κόσμος βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα αρκετών δυνητικά σημαντικών ανακαλύψεων, κυρίως χάρη στη συνεχιζόμενη έρευνα σε εμβόλια υψηλής τεχνολογίας, βασισμένα σε γονίδια, τα οποία θα μπορούσαν πλέον να ωφελήσουν ασθενείς με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και μολυσματικές ασθένειες.

Η πιο σημαντική πρόοδος στην ιατρική επιστήμη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν η ταχεία εφαρμογή, ανάπτυξη και εξάπλωση των γενετικών τεχνολογιών mRNA. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν χορηγηθεί περισσότερες από οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει μία ή περισσότερες δόσεις εμβολίου –περίπου το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για την παραγωγή των εμβολίων mRNA Covid-19 χρησιμοποιούνται τώρα για την ανάπτυξη περαιτέρω θεραπειών. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Yale ασχολούνται επί του παρόντος με ένα εμβόλιο για την ελονοσία, ενώ ο καρδιακός ιστός που καταστρέφεται κατά τη διάρκεια καρδιακών προσβολών αναγεννάται τώρα με επιτυχία σε δοκιμές σε ζώα από ερευνητές στο Kings College του Λονδίνου. Η Moderna έχει ξεκινήσει δοκιμή για ένα εμβόλιο κατά του HIV. Οι κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων και θεραπειών έχουν επίσης επανασχεδιαστεί και επιταχυνθεί, χωρίς να συνεπάγονται πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των συμμετεχόντων στις δοκιμές.

Η Covid-19 έχει τρομερό κόστος σε ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, οι ιατρικές καινοτομίες που προέκυψαν από την πανδημία μπορεί να σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων τα επόμενα χρόνια.

Απομακρυσμένη παροχή υγειονομικής περίθαλψης

Η αρχική έκθεση Future Health, Care and Wellbeingτου Ray Hammond προέβλεπε ότι η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται εξ αποστάσεως έως το 2040, με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Η τηλεϊατρική ήταν μια αναδυόμενη τάση το 2019 και οι καταναλωτές που χρειάζονταν άμεσες ιατρικές συμβουλές απευθύνονταν σε γιατρούς εικονικά, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στα smartphones τους. Η αρχική έκθεση προέβλεπε ότι ακόμη και αν το 20% των ασθενών χρησιμοποιούσε τις νέες τεχνολογίες για να επιδιώξει ενεργά την ευημερία του τα επόμενα δέκα χρόνια, η επιβάρυνση των ιατρείων και των νοσοκομείων θα μειωνόταν σημαντικά.

Η Covid-19 επιτάχυνε δραματικά αυτή την πρακτική, καθώς η χρήση της τηλεϊατρικής, των εικονικών θαλάμων και της τεχνολογίας υγείας έχει γίνει κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο, για την εξ αποστάσεως θεραπεία των ασθενών και τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής υγείας μείωσε σημαντικά την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των γιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι τάσεις αυτές ήρθαν για να μείνουν. 

Για παράδειγμα, οι μη σοβαρά ασθενούντες, που νοσηλεύονται στο σπίτι τους σε έναν εικονικό θάλαμο, είναι εφοδιασμένοι με μια σειρά από αισθητήρες επί του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οξύμετρων στα ακροδάχτυλα, που μετρούν το επίπεδο οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα τους. Άλλοι αισθητήρες ανιχνεύουν και καταγράφουν τους σφυγμούς, τη θερμοκρασία του σώματος, τα πρότυπα ύπνου, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα αναπνοής και την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιούν ασύρματο στηθοσκόπιο, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ακούνε την απόδοση των πνευμόνων από απόσταση. Για τα μωρά, υπάρχουν ακόμη και έξυπνες κάλτσες που παρακολουθούν τα ζωτικά σημεία.

Επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας υγείας

Η αρχική έκθεση προέβλεπε ότι, σύντομα, οι ενημερωμένοι ασθενείς θα παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα καλίου και άλλους βασικούς δείκτες υγείας με μοντέρνες φορητές συσκευές, χωρίς την ανάγκη για δυσκίνητο εξοπλισμό ή επεμβατικές εξετάσεις αίματος. Η Covid-19 επιτάχυνε σημαντικά αυτή την πρακτική και πλέον οι τεχνολογικές δυνατότητες στην υγειονομική περίθαλψη είναι εκτεταμένες.

Σήμερα, η τεχνολογία υγείας υπερβαίνει κατά πολύ το παραδοσιακό έξυπνο ρολόι, με συσκευές που προσφέρουν στους καταναλωτές και τους γιατρούς εικονικά στιγμιότυπα των ζωτικών σημείων ενός ασθενούς. Καθώς ο εικονικός θάλαμος αναπτύσσεται και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν τις παθήσεις τους στο σπίτι, νέοι αισθητήρες και οθόνες παρέχουν πλέον πρόσθετες πληροφορίες για την υγεία και την ευημερία των ασθενών στους γιατρούς. Αυτοί οι ασύρματοι αισθητήρες περιλαμβάνουν χαλάκια που μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στο βάδισμα ενός ασθενούς, κάμερες για την παρατήρησή του, αισθητήρες κίνησης, αισθητήρες ηλεκτρικών πριζών και διακοπτών, αισθητήρες πόρτας, αισθητήρες υγρασίας και αισθητήρες θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Στο εγγύς μέλλον, η παρακολούθηση των ασθενών στους εικονικούς θαλάμους που εισήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια θα γίνει λιγότερο χρονοβόρα, καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα αναλάβουν τον ρόλο της παρακολούθησης των ασθενών 24 ώρες το 24ωρο.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η κα Paula Covey, Chief Marketing Officer Health, της Allianz Partners, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε την έκδοση “COVID-19: World In 2040”, που αποτελεί συνέχεια της σειράς μας “World In 2040”. Σε αυτήν αναδεικνύεται η επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη, την επιστήμη και την τεχνολογία με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που αναμενόταν μόλις πριν από τρία χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, ο μεγαλύτερος κινητήριος παράγοντας πίσω από αυτή τη δραστική επιτάχυνση ήταν η πανδημία Covid-19. Η τεράστια συλλογική προσπάθεια της παγκόσμιας ιατρικής επιστημονικής κοινότητας, η οποία ενώθηκε για να αναπτύξει εμβόλια και θεραπείες το συντομότερο δυνατό, ήταν πρωτοφανής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι ανακαλύψεις που έκαναν –ιδιαίτερα σε σχέση με τις τεχνολογίες mRNA– μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς άλλους τομείς ασθενειών. Αυτό είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη θετική προοπτική μετά από μερικά δύσκολα χρόνια για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όπως πάντα, η Allianz Partners αξιοποιεί τα ευρήματα αυτής της έκθεσης για να ενημερώσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της, ώστε να διασφαλίσει ότι οι προσφορές μας είναι κατάλληλες, πελατοκεντρικές και προσανατολισμένες στο μέλλον».

Σχετικά με την έκθεση ο κ. Ray Hammond δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της Covid-19, το μέλλον ήρθε ξαφνικά πολύ πιο κοντά, ιδίως όσον αφορά την ιατρική επιστήμη και τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας. Πολλές από τις προβλέψεις μου για το 2019 έχουν ήδη επαληθευτεί, οπότε αυτή η έκθεση, η οποία μου ανατέθηκε από την Allianz Partners, είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Το κόστος της πανδημίας σε ζωές ήταν εξαιρετικά μεγάλο και θα θρηνούμε ζωές που χάθηκαν για τις επόμενες δεκαετίες. Υπάρχει, ωστόσο, μια πολύ θετική εξέλιξη από αυτή τη ζοφερή περίοδο της ιστορίας μας: οι μετασχηματισμοί στην επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη. Η έρευνα για τις καρδιακές προσβολές, τις φονικές ασθένειες και άλλες παθήσεις ελπίζουμε ότι θα σώσει πολλές ζωές τα επόμενα χρόνια».

Εδώ η έκθεση της Allianz Partners, COVID-19: How it accelerated the Future of Healthcare report.

*Η Allianz Partners είναι παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βοήθειας και ασφάλισης B2B2C, παρέχοντας παγκόσμια προστασία και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας και των συναφών υπηρεσιών. Η έκθεση “COVID-19: How it accelerated the Future of Healthcare report” εξετάζει τον  αντίκτυπο της πανδημίας στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτού του είδους οι γνώσεις είναι σημαντικές όταν πρόκειται να διασφαλιστεί ότι μια πρόταση ασφάλισης υγείας είναι κατάλληλη για τις ανάγκες των πελατών, σήμερα και στο μέλλον. 


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΠΣΑΣ: Πρόσληψη διοικητικής γραμματέως μερικής απασχόλησης
Επόμενο άρθροInterasco ΑΕΓΑ: Νέα Επιθεωρήτρια Πωλήσεων η κα Γ. Ασθενοπούλου