Άρθρα

Η χρησιμότητα της ασφάλισης κτηρίων

| Της Θεοδώρας Γουργούλη* |

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, με δραματικές συνέπειες. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι πυρκαγιές στην Ηλεία, στην Εύβοια, στην Πάρνηθα, στο Μάτι… Ωστόσο, μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες. Τι κάνουμε γι’ αυτό;

H Ελλάδα κατέχει την 6η θέση ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, αν και κατέχει μόλις το 0,02% της επιφάνειας της Γης. Απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της ευρωπαϊκής. Έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα περισσότερα κτήρια της χώρας κατασκευάστηκαν ως το 1990, δηλαδή σε εποχή που ίσχυαν παλαιοί αντισεισμικοί κανονισμοί. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες κατασκευές ανταποκρίθηκαν θετικά στον σεισμό του 1981, αλλά και στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Αυτό σημαίνει ότι οι εργολάβοι της δεκαετίας του 1960, που ήταν της φιλοσοφίας «το μπετόν έχει φιλότιμο» δεν έκαναν πρόχειρες και “ασυνείδητες” κατασκευές, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Έτσι, η Αττική άνηκε στη ζώνη 1, χαμηλής σεισμικότητας.

Σήμερα, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. Η Αττική πέρασε από το 1995 στη ζώνη 2, δηλαδή της μέτριας σεισμικότητας, και δεν αποκλείεται μετά τον πρόσφατο σεισμό να περάσει στη ζώνη 3, της αυξημένης σεισμικότητας. Ωστόσο, λίγες είναι οι οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1995!

Στη χώρα μας το ποσοστό ιδιοκατοίκησης το 2021 ανερχόταν στο 74,6%. Όμως, μόλις 1 στα 10 σπίτια είναι ασφαλισμένο!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, με δραματικές συνέπειες στο επίπεδο διαβίωσής μας. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι πυρκαγιές στην Ηλεία, στην Εύβοια, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στην Κινέττα, στον Νέο Βουτζά, στη Ραφήνα, στο Μάτι. Από το 2007, στη Ζαχάρω της Ηλείας, όπου καταστράφηκαν 20 χωριά και οικισμοί ολοσχερώς, φτάνουμε να μετράμε το 2018, στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, καταστροφικές ζημιές 2.253 κατοικιών, από τις οποίες μόνο οι 728 ήταν ασφαλισμένες.

Δυστυχώς, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνά το 15% και οφείλεται, κυρίως, στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κατά του σεισμού που ισχύει για όσες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Επίσης, δεν ξεπερνά το 20% το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι ασφαλισμένες.

Τι κάνουμε γι’ αυτό;

Το κράτος αγνοεί συστηματικά την έλλειψη ασφάλισης και την ανάγκη για υποχρεωτικότητα, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο πολίτης περιμένει τα πάντα από το κράτος. Ένα κράτος που τα τελευταία πολλά χρόνια προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Ένα σύστημα που φοβάται να μιλήσει για την ιδιωτική ασφάλιση, για να μη χαρακτηριστεί ως αντιλαϊκό!

Η αλήθεια είναι μία, οφείλουμε να τη δούμε κατάματα και εμείς οι ασφαλιστές να γίνουμε κοινωνοί της: η ασφάλιση βοηθά κατ’ εξοχήν τον μικρό και τον μεσαίο ιδιοκτήτη ακινήτου. Μια ζωή οικονομίες γίνεται στάχτη σε λίγα λεπτά από φωτιά, από πλημμύρα, από σεισμό.

Πόσο θα στοίχιζε άραγε η ασφάλισή του;

Ένα μέσο σπίτι 80 τ.μ. κοστίζει γύρω στα €150 τον χρόνο! Η αξιοπρέπεια του μικρού και του μεσαίου πολίτη, ο οποίος δεν έχει τα χρήματα να χτίσει πάνω στα ερείπια και, αν χρειαστεί, θα πρέπει να αρκεστεί στα πενιχρά επιδόματα, τα οποία σαφώς δεν του ξαναχτίζουν το σπίτι.

Στον αντίποδα, αν το κράτος είχε κινηθεί προς την «υποχρεωτική» ασφάλιση κτηρίων, το ασφάλιστρο θα μπορούσε να είχε πέσει στο μισό, δηλαδή €75 τον χρόνο! Δε θα υπήρχαν επιδόματα, τα οποία προκύπτουν από τη φορολογία των πολιτών, και μόνο οι πραγματικά μη έχοντες θα έχαιραν της προστασίας του κράτους. Όσο για τους έχοντες, αυτοί μπορούν και να μην ασφαλιστούν, γιατί «ΕΧΟΥΝ» και τον τρόπο και το μέσο για να ανακάμψουν. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι ιδίως οι έχοντες είναι ασφαλισμένοι, γιατί γνωρίζουν την αξία του χρήματος καλύτερα από όλους.

Κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, από την οποία κινδυνεύουν και τα κτήρια. Μία σωστή σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα έφερνε το βέλτιστο αποτέλεσμα και στην προστασία των ακινήτων.

Εμείς, οι Διαμεσολαβητές, είμαστε εδώ, με γνώση, με πάθος και με ήθος, να ζητάμε από την Πολιτεία να δώσει κίνητρα στον πολίτη και από τον πολίτη να μένει αξιοπρεπής, μετακυλώντας τον κίνδυνο από τους ώμους του στην ιδιωτική ασφάλιση, μέσω εξειδικευμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών – πρακτόρων.

Η χρησιμότητα της ασφάλισης κτηρίων

*Η κα Θεοδώρα Γουργούλη δραστηριοποιείται 30 χρόνια στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, ως ασφαλιστικός & επενδυτικός σύμβουλος, και συνεργάζεται από την αρχή με την Interamerican.
Κατέχει το 4ο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά προϊόντα μεταξύ όλων των δικτύων πωλήσεων της Interamerican.
Είναι 14 χρόνια μέλος του MDRT και για το έτος 2014 Court of the Table.
Είναι μέλος του Ε.Ι.Α.Σ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών) και Financial Planner από το 2002. Έχει παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σεμινάρια Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού, το 2010, Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής, το 2011, και Financial Planning και Συμβουλευτικής Πωλήσεων, το 2019.
Το 2014, βραβεύτηκε από τον Π.Σ.Α.Σ. ως 1η ασφαλιστική σύμβουλος από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο Ζωής, Υγείας και Επενδύσεων.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Σ. από το 2019 έως τον Απρίλιο 2022.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιοδοτικός σχεδιασμός για γυναίκες


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας