Η ασφαλιστική αγορά βρίσκει τη φωνή της στο Costa Navarino

1688
sarrigeorgiou navarino

Δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα ξεκινήσει τελικά ο διάλογος με την Πολιτεία επί της συγκεκριμένης πρότασης – πλαισίου της ασφαλιστικής αγοράς, για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών από φυσικές καταστροφές (βλ. σεισμό). Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν θα παραμείνει απαθής, σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία.

Στο φετινό Συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών δίνουν το “παρών” 17 επικεφαλής ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι κ.κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Πάνος Δημητρίου, Κυριάκος Αποστολίδης, Γιάννης Καντώρος, Θεόδωρος Κοκκάλας, Μαριάννα Πολιτοπούλου, Φιλίππα Μιχάλη, Γιάννης Λαπατάς, Ερρίκος Μοάτσος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Giouseppe Zorgno, Δημήτρης Ζορμπάς, Νότης Βαγιακάκος, Μάνος Κάλλης, Δημήτρης Χριστοδουλιάς, Κώστας Γιαννιώτης, Ανδρέας Ρούβας, και ένας πρώην, ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης.

Οι παρουσίες είναι ενδεικτικές του κλίματος αναδιαμόρφωσης του τοπίου, των πολιτικών, της στρατηγικής των εταιρειών.

Ο κ. Μαζαράκης αποχαιρέτισε την ελληνική ασφαλιστική αγορά που τον ανέδειξε, προτρέποντας τους συναδέλφους του να συνεχίσουν στον δρόμο που ο ίδιος επέλεξε, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του: «Πείτε με επιχειρήματα την άποψή σας. Αν θέλουμε πραγματικά να αυξηθεί η ασφαλιστική διείσδυση, πρέπει να οργανωθούμε και να δουλέψουμε για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Πρέπει να έχει φωνή και να απαντά η ασφαλιστική αγορά, και με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για το ασφαλιστικό».

Το αν ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τα σχέδια του προκατόχου του μένει να το δούμε στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Δ/νων Σύμβουλος της Eurolife ERB και για τρίτη φορά Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, δεν δίστασε να απαντήσει, τολμηρά και απενοχοποιημένα, στις πρόσφατες “κατηγορίες” που διατυπώθηκαν εις βάρος της ιδιωτικής ασφάλισης. “Κατηγορίες” που θολώνουν και διαστρεβλώνουν την εικόνα μιας ολόκληρης αγοράς.

Τι είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου;

«Ναι, η AIG έγινε, αλλά το “ατύχημα” δεν προήλθε από τον ασφαλιστικό της βραχίονα. Το αμερικανικό κράτος στήριξε την εταιρεία τότε, με αποτέλεσμα σήμερα η AIG να παραμένει ακμάζουσα στην αγορά, ενώ και το κράτος βγήκε κερδισμένο από την εμπλοκή του».

Και για την ΑΣΠΙΣ δεν “φοβήθηκε” να τοποθετηθεί ο κ. Σαρρηγεωργίου: «Μετά από χρόνια ανεπάρκειας των εποπτικών μηχανισμών, συνέβη η υπόθεση της ΑΣΠΙΣ. Και η ίδια η ασφαλιστική αγορά επλήγη σημαντικά από αυτήν, αλλά επιβίωσε, ώστε να αποδίδει σήμερα κέρδος στους πελάτες – ασφαλισμένους».

Αν τα λόγια αυτά είναι ενδεικτικά προθέσεων για πράξεις, ίσως στο Costa Navarino αυτές τις δύο ημέρες προδιαγράφεται ο τρόπος με τον οποίο τα ανώτατα στελέχη της αγοράς θα ξεπεράσουν την εγγενή φοβία και την επιφυλακτικότητά τους, διεκδικώντας από την Πολιτεία αναγνώριση του ρόλου τους και της προσφοράς τους.

Αυτό ναι, είναι κάτι που θα αφορά και θα επηρεάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Αμαλία Ρουχωτά

Προηγούμενο άρθροΕκπαιδευτική ημερίδα για την IDD πραγματοποιεί το ΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πίστη: Silver Award για τον Ασφαλιστικό Γονέα στα Mobile Excellence Awards