Η ασφαλιστική αγορά έχει τις προϋποθέσεις να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο

1661
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανοίγοντας την 21η συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς, ενώ εστιάζοντας στην ελληνική τόνισε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία. «Έχουμε  το know-how, την εμπειρία, τους ανθρώπινους πόρους, τα κεφάλαια, την εποπτεία και ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε:

Ο κόσμος γύρω μας,  περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αντιμετωπίζουμε κρίσιμες προκλήσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και τεχνολογικό επίπεδο. Προκλήσεις που εμφανίζονται και μεταλλάσσονται με ανησυχητική ταχύτητα.

Ο κόσμος μας, ως ασφαλές και υγιές περιβάλλον στο οποίο πρέπει να ζει και να αναπτύσσεται κανείς, αντιμετωπίζει πολλαπλές αλληλοσυνδεόμενες  προκλήσεις· τις διεθνείς σχέσεις, την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές, τις κοινωνικές αναταραχές και τις αντιδράσεις στα νέα κοινωνικά πρότυπα. Και τέλος, την επίμονη αργή ανάπτυξη σε μεγάλα τμήματα του αναπτυγμένου κόσμου, με αποτέλεσμα ένα περιβάλλον χρηματοπιστωτικής αγοράς που δεν έχουμε ξαναδεί, και εδώ αναφέρομαι στα αρνητικά επιτόκια. Ειδικότερα, η οικονομική  βαρύτητα έχει ανασταλεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Σε αυτόν τον κόσμο, η ασφαλιστική & αντασφαλιστική αγορά πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθήσει να είναι σχετική, δηλαδή να παρέχει στους ανθρώπους την ασφάλεια που χρειάζονται για να ζήσουν και να εργαστούν. Αυτή είναι η αποστολή μας.

Θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ασφαλιστικός και αντασφαλιστικός  κλάδος:

1) τεχνολογία:  σε έναν γρήγορο κόσμο, οι πελάτες απαιτούν ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη, γρήγορη, φθηνή και διαφανή. Οι παραδοσιακοί ασφαλιστές  & αντασφαλιστές πρέπει να προσαρμοστούν  γρήγορα στις δαπάνες και την επικοινωνία, ενώ οι παραδοσιακοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους. Φοβάμαι ότι ακόμα λειτουργούμε με παλιούς και ακριβούς τρόπους. Όλοι μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μικρότερα περιθώρια.

2 Big Data και Analytics είναι το κλειδί για την προσέγγιση των σωστών ατόμων, με το σωστό προϊόν, την κατάλληλη στιγμή, με τον σωστό τρόπο. Και δεδομένου ότι τα big data συγκεντρώνονται από οργανισμούς που δεν ασκούν την ασφαλιστική δραστηριότητα, το ερώτημα που προκύπτει είναι όχι εάν αλλά πότε θα εισέλθουν στην αγορά μας και με ποιον τρόπο μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά μαζί τους ή/και να αντιδράσουμε.

3) Κανονιστικές ρυθμίσεις και εποπτεία: Solvency II, ΔΠΧΑ 17, ΔΠΧΑ 9, GDPR, IDD & PRIIPS και πλήθος άλλων  κανονισμών επιδιώκουν την προστασία του καταναλωτή, καθιστώντας την ασφάλιση πιο δαπανηρή και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου χαμηλότερη για τους επενδυτές.  Ναι, το κεφάλαιο είναι άφθονο σε ασφάλιση και αντασφάλιση, αλλά οι αποδόσεις πέφτουν.

Ενώ κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει κατά της ανάγκης για κατάλληλες κανονιστικές ρυθμίσεις και πρότυπα, η συνεχιζόμενη μονόδρομη μετάβαση σε περισσότερες ρυθμίσεις θα καταστήσει τη αδύναμη τη θέση των παραδοσιακών ασφαλιστικών εταιρειών. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κενό  στη φύση, αυτή η θέση μπορεί να καλυφθεί από αμφισβητήσιμες και μη ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Εμείς, οι ασφαλιστές, και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναζητήσουμε μία μέση οδό.

4) Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως το χαμηλό των μακροπρόθεσμα αρνητικών επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται  ήδη εδώ, την αντεστραμμένη δημογραφική πυραμίδα, την κλιματική αλλαγή, τους κυβερνοκινδύνους.

 Όλα αυτά σε συνδυασμό φαίνεται να μοιάζουν με την απόλυτη καταιγίδα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν την τέλεια ευκαιρία, καθώς οι υπηρεσίες μας είναι περισσότερο απαραίτητες για την κοινωνία. Οπότε, πώς φαίνονται οι αγορές μας;

Αντιμετωπίζοντας όλα αυτά στην πατρίδα μας την Ευρώπη, έχουμε μια ασφαλιστική αγορά που είναι η 3η μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, με GWP €1,213 billion ή $1,469 billion και μερίδιο αγοράς 29, 6%.

Τα τελευταία στοιχεία του 2017 δείχνουν έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης 4,7%.

Κλείνοντας, λίγα λόγια για την ελληνική ασφαλιστική αγορά:

Το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο είναι μόνο €368 τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τα €2.030 -παραμένει πολύ χαμηλό.

Το 2018 δείχνει ότι η αγορά μας αυξάνεται κατά 2% και το 1ο εξάμηνο του 2019 λίγο καλύτερα κατά 3,9%. Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πάνω από την αύξηση του ΑΕγχΠ της χώρας, το οποίο βελτιώνεται επίσης.

Όσον αφορά την Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ένα ακόμη μήνυμα: ο Ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος έχει προσαρμοστεί πλήρως και συμμορφωθεί με τη Solvency II,  και αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Η αγορά μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία: Έχουμε  το know-how, την εμπειρία, τους ανθρώπινους πόρους, τα κεφάλαια, την εποπτεία και ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Μητάρακη,

Σας καλωσορίζουμε εδώ σήμερα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η νέα κυβέρνηση θεωρεί την ιδιωτική ασφάλιση ως σημαντικό εταίρο της κοινωνικής ασφάλισης σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα των 3 πυλώνων και η υγεία, καθώς και η προστασία της περιουσίας και  οι φυσικές καταστροφές.

Έχουμε καταγράψει με ενθουσιασμό τις δηλώσεις της  κυβέρνησης για παροχή κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι επικίνδυνο να είμαστε οι λιγότερο ασφαλισμένοι σε συντάξεις, υγεία και σεισμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε ανασφάλιστοι.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που είναι ήδη ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα (14,5 δις σε επενδύσεις) μπορεί και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Είμαστε εδώ, πρόθυμοι, έτοιμοι και ικανοί να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την πολιτεία αναζητώντας ένα δρόμο προς τα εμπρός, που θα βοηθήσει τόσο την οικονομία όσο και τον καθημερινό άνθρωπο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας.

Προηγούμενο άρθροΕξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κανονιστική Συμμόρφωση από το ΕΠΕΦΑ του ΕΚΠΑ
Επόμενο άρθροGenerali: o καλύτερος ασφαλιστικός όμιλος παγκοσμίως, σύμφωνα με το Forbes