Για πρώτη φορά υπουργός της Κυβέρνησης στη συνάντηση της Ύδρας

4753
Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, στο βήμα του 21ου Insurance & Reinsurance Meeting.

Στην 21η συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών οι συμμετέχοντες αποχαιρέτησαν τη συνήθεια του Σεπτεμβρίου, καθώς η επόμενη συνάντηση μαθαίνουμε ότι προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020, και για ακόμα μια φορά αποχαιρέτησαν –προσωρινά;– και την Ύδρα, καθώς η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετοιμάζει κάτι περισσότερο κοσμικό, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί σε επίπεδο location το Μόντε Κάρλο και το Μπάντεν Μπάντεν.

Το 21ο Insurance & Reinsurance Meeting (25 – 27 Σεπτεμβρίου) στην Ύδρα είχε μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα, με ένα μόνο session για τους συνέδρους, και μια πρωτιά: ήταν η πρώτη φορά που στη διοργάνωση παραβρέθηκε και εκφώνησε ομιλία μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να συνεργάζομαι με τον κλάδο. Με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Ήρθα εδώ για να ακούσω την αγορά, όχι μόνο για να πω τις σκέψεις μου», δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, από το βήμα του συνεδρίου.

Η τοποθέτησή του, ωστόσο, δεν επεφύλασσε εκπλήξεις για όσους την παρακολούθησαν, καθώς ο Υπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησής του ως προς τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Κοινωνική ασφάλιση σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά το σύστημα που έχουμε σήμερα φτιάχτηκε το 1930, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση και θα νομοθετήσει στο προσεχές διάστημα, αφορούν και στους τρεις πυλώνες, με μείωση των εισφορών και κάποιες ακόμα αλλαγές που θα δρομολογηθούν μετά την έκδοση σχετικών εκκρεμών αποφάσεων του ΣτΕ (1ος πυλώνας), επαναδιαμόρφωση του συστήματος επικουρικών συντάξεων (2ος πυλώνας) και θέσπιση φοροαπαλλαγών (3ος πυλώνας).

Η ομάδα των ειδικών που επεξεργάζεται τις αλλαγές και στην οποία εκπροσωπείται και η ασφαλιστική αγορά θα παραδώσει το πόρισμά της στις 4 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης να μη δημιουργήσουν φορολογικές διακρίσεις εις βάρος των ομαδικών ασφαλιστηρίων, ότι η έναρξη του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα έχει ημερομηνία έναρξης την 1/1/2020, θα αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους και θα προβλέπει προσωπικό κουμπαρά, πολλά περιθώρια ελεύθερων επιλογών ως προς τις καταβολές, τις επενδυτικές πολιτικές και τον διαχειριστή.

Τι ζήτησε ο υπουργός από την αγορά

Από τον ασφαλιστικό κλάδο η κυβέρνηση περιμένει να συμμετάσχει στις διαδικασίες προετοιμασίας του νέου νομοθετικού πλαισίου, να δημιουργήσει νέα προϊόντα, να προετοιμαστεί εγκαίρως για τη συμμετοχή της στο νέο σύστημα, αλλά και να επενδύσει στην εκπαίδευση των πολιτών για την κατανόηση του νέου συστήματος.

Αυτά τα τελευταία τα επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ που παρίσταντο στην Ύδρα.

Εκτός από το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στη συζήτηση του υπουργού με τους CEO των ασφαλιστικών εταιρειών αναφέρθηκε και το θέμα της ασφάλισης σεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστές εξέφρασαν ενστάσεις για το σχέδιο του κ. Μηταράκη, που ενέπλεκε τους Δήμους σε μια πιθανή πρόταση, οι οποίες φαίνεται να προβλημάτισαν τον υπουργό. Μια εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να σχεδιαστεί ίσως στη βάση των Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ αισιοδοξία στους ασφαλιστές εμπνέει και η πεποίθηση που έχουν σχηματίσει, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδιαφέρεται για το θέμα.

Προηγούμενο άρθροMy Health Assistance: Νέα ψηφιακή υπηρεσία για τους ασφαλισμένους της Generali
Επόμενο άρθροΝέα δράση του ΣΕΜΑ για τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης