Διεθνή

Η Allianz δίνει όλες τις απαντήσεις για το παγκόσμιο Εμπόριο το 2019

Πόλεμος ή ειρήνη, όσον αφορά το εμπόριο; Τι επιφυλάσσει ο χρόνος που έρχεται για τις παγκόσμιες εξαγωγές – εισαγωγές; Η Allianz Research λύνει την εξίσωση, ενώ λέμε αντίο στο 2018 …

Εάν μια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει το 2018, η λέξη «ταραχώδες» θα ήταν αρκετά καλή.
Οι φόβοι για το ότι οι οικονομικοί κολοσσοί ΗΠΑ και η Κίνα μπαίνουν σε εμπορικό πόλεμο κρατούσαν τους επενδυτές και τους ηγέτες των επιχειρήσεων σε επαγρύπνηση για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των G20, οι δυο συμφώνησαν σε μια εκεχειρία 90 ημερών. Αλλά κάποιες εξελίξεις μετά από αυτό επανέφεραν τις αμφιβολίες για το εάν η ειρήνη θα διαρκέσει τόσο πολύ καιρό.

Υπάρχουν λοιπόν λόγοι να φοβόμαστε για το παγκόσμιο εμπόριο το 2019; Ή μήπως μπορούμε να αφήσουμε πίσω τους φόβους του 2018 με το πρώτο φώς της νέας χρονιάς; Στην τελευταία της έκθεση για το παγκόσμιο εμπόριο, η Allianz Research ρίχνει μια ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα της για το επόμενο έτος …

Φρένο ή γκάζι;

Φρένο, αλλά λίγο.
Το επόμενο έτος, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί λίγο. Συνυπολογίστε τις χαμηλότερες επενδύσεις λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων στις Η.Π.Α. και τη μειωμένη δυναμική στις αναδυόμενες αγορές και εμφανίζεται μια μάλλον καθαρή εικόνα για το εμπόριο.

Σε απλούς αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του όγκου των αγαθών και των υπηρεσιών που θα διαπραγματεύονται παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί στο 3,6% από το 3,8% που εκτιμάται για το 2018. Σε αξία, η ανάπτυξη του εμπορίου θα μειωθεί στο 6,3% από 7,2%.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ρητορική του προστατευτισμού δεν θα μετατραπεί σε έναν πλήρη παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο: η αμερικανική διοίκηση θεωρείται πιο ρεαλιστική, η Κίνα περνάει είναι προσεκτική ως προς τα αντίποινα για τα αμερικανικά μέτρα και οι νέες μεταρρυθμίσεις και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου αντισταθμίζουν κάπως την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επιχειρηματική Δραστηριότητα δείχνει μια θετική τάση για το παγκόσμιο εμπόριο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Ποιος θα εισαγάγει;

Μπορεί η σχέση τους να είναι μία κρύο μία ζέστη αλλά οι ΗΠΑ και η Κίνα θα παραμείνουν οι κορυφαίοι προορισμοί για τους εξαγωγείς το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Allianz Research, οι ΗΠΑ θα εισάγουν αγαθά και υπηρεσίες αξίας 193 δισ. Δολαρίων περισσότερο από ότι το 2019, ενώ η Κίνα πιθανότατα θα αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 161 δισ. Δολάρια.

Ούτε η Ευρωζώνη όμως δεν θα γίνει ξαφνικά ολιγαρκής.
Η βελτίωση των αγορών εργασίας και η ανθεκτικότητα των επενδύσεων και της κατανάλωσης θα κρατήσει τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες σε υγιή επίπεδα στην περιοχή.

“Αναμένουμε από την Ευρωζώνη να αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 260 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, με κύριο οδηγό σε αυτό τη Γερμανία”, λέει ο Ludovic Subran, Global Head of Macroeconomic Research της Allianz.

Υπάρχουν πολλά που περιμένει η Ευρωζώνη το επόμενο έτος. Η αύξηση των μισθών φαίνεται να φτάνει στο 2,4% από 2,2% το 2018, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 7,9% από 8,2%.
Στην κορυφή της λίστας προορισμών εξαγωγής είναι και η Ινδία και η Ιαπωνία.

Ποιος θα εξάγει;

Και πάλι, η Κίνα και οι ΗΠΑ, με αυτή τη σειρά. Η Κίνα θα εξάγει περισσότερα από 146 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις εξαγωγές τους κατά 134 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας θα λειτουργήσει ως βασικός μοχλός, ενώ στην Κίνα αναμένεται έντονη ανάπτυξη στην εξαγωγή προϊόντων τηλεπικοινωνιών.
Η Ινδία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες θα είναι επίσης κορυφαίοι εξαγωγείς.

Τι θα είναι σε ζήτηση;

Περισσότερες υπηρεσίες λιγότερο εμπορεύματα.
Το 2019 θα σημειώσει αύξηση 365 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αξία των υπηρεσιών που διαπραγματεύονται παγκοσμίως.

Ο κατασκευαστικός τομέας αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένος στις υπηρεσίες, δαπανά περισσότερα για την έρευνα και την ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, την υποστήριξη πελατών καθώς και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η ψηφιοποίηση – αυτή η τάση που σαρώνει τον κόσμο σε όλους τους κλάδους – θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης των υπηρεσιών, καθώς η άνοδος της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες αγορές γεννά νέες ανάγκες των καταναλωτών.

Ένας άλλος μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο κλάδος των ηλεκτρονικών και των ηλεκτρικών προϊόντων. Προϊόντα αξίας 337 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να είναι αντικείμενο εμπορίου το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, των ηλεκτρικών συσκευών και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Τι θα χάσει σε ζήτηση;

Οι βιομηχανίες μετάλλων και αυτοκινητοβιομηχανίες ενδεχομένως να θέλουν να είναι πιο συντηρητικοί στις εορταστικές εκδηλώσεις του νέου έτους. Αντιμέτωποι με σημαντικές προστατευτικές απειλές, οι δύο αυτοί τομείς θα μπορούσαν να δουν το εμπόριο να χαμηλώνει ταχύτητες το 2019. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικότερα, χάνει πολύ εάν οι Η.Π.Α. επιμείνουν στην απειλή τους για 25% επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε;

Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη τις ανησυχίες για τον προστατευτισμό, υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το 2019.

Πρώτα απ ‘όλα, το εμπόριο θα είναι μια δαπανηρή υπόθεση. Τα υψηλότερα τιμολόγια, ο μεγαλύτερος χρόνος για τελωνειακές εκκαθαρίσεις λόγω της αβεβαιότητας και οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα καταστήσουν δαπανηρή τη χρηματοδότηση του εμπορίου. Προσθέστε σε αυτό το συνάλλαγμα, τους πολιτικούς κινδύνους και τους κινδύνους πληρωμών και το εκτιμώμενο κενό χρηματοδότησης του εμπορίου ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι αδιανόητο.

Δεύτερον, η εκτροπή του εμπορίου θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους νικητές και ηττημένους. Φοβούμενοι τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, οι εταιρείες ενδέχεται να στραφούν στις τοπικές αγορές και σε ασφαλέστερες εμπορικές οδούς. Οι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτή την «επανασύνδεση» είναι οι ασιατικοί κόμβοι προμηθειών.

Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Με τις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις, οι κυρώσεις και η κανονιστική δράση σε σημαντικούς τομείς θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον προστατευτισμό.

Για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του εμπορίου το επόμενο έτος, μπορείτε να δείτε την Έκθεση Allianz Global Trade

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας