| Του Κώστα Καστανάκη* |

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι σημαντική και απαραίτητη η Ασφάλιση απασχολεί τόσο τους συνανθρώπους μας όσο και εμάς τους Financial Planners, και αποτελεί το θεμέλιο της εργασίας και της προσφοράς μας.

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε ποιος είναι ο πρακτικός σκοπός της Ασφάλισης. Με λίγες λέξεις, ο άμεσος στόχος της Ασφάλισης είναι η κάλυψη των οικονομικών συνεπειών των γεγονότων που θα συμβούν στη ζωή ενός ατόμου.

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα και οι οικονομικές συνέπειές τους;

  • Μακροζωία: Αυτό που ευχόμαστε όλοι μας. Να κυλήσουν όλα μια χαρά στη ζωή μας και να ζήσουμε για αρκετά χρόνια. Η οικονομική συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός ικανοποιητικού κεφαλαίου που θα καλύψει τα έξοδα των μη παραγωγικών χρονών, αυτά της συνταξιοδότησης.
  • Ασθένεια ή ατύχημα στη διάρκεια του εργασιακού βίου: Αυτό το γεγονός θα στερήσει, από λίγο έως πολύ, το εισόδημα που διατηρεί το επίπεδο της διαβίωσής μας, προσωπικής ή οικογενειακής.
  • Απώλεια ζωής: Ίδιες με τις παραπάνω οι συνέπειες, αλλά σίγουρα σε εντονότερο βαθμό. Όσο περισσότερες οι υποχρεώσεις του ατόμου που φεύγει, τόσο εντονότερο το κενό που μένει πίσω.
  • Σπουδές παιδιών και έκτακτα ή προγραμματισμένα έξοδα για «καλό σκοπό»: Είναι φανερή σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη δημιουργίας ενός ποσού για την επίτευξη του οικονομικού στόχου.
  • Δημιουργία περιουσιακών στοιχείων: Το ευχάριστο και επιθυμητό αυτό επίτευγμα κινδυνεύει από τυχαία γεγονότα (φωτιά, φυσικές καταστροφές, ευθύνη κ.λπ.), που μπορεί να καταστρέψουν ολικά ή μερικά την περιουσία ενός ατόμου, μιας οικογένειας ή μιας επιχείρησης.

Είναι φανερό ότι η Ασφάλιση έρχεται να δώσει απάντηση και λύσεις σε όλα τα παραπάνω. Αρκεί να έχει γίνει σωστά όλη η διαδικασία του Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού (Financial Planning) από τον εξειδικευμένο Σύμβουλο με τη συνεργασία του ενδιαφερόμενου.

Είναι ουσιαστική η ασφάλιση;

Η απόκτηση της ασφάλισης είναι ουσιαστική, καθώς διασφαλίζει ότι είστε οικονομικά ασφαλείς, για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε είδος προβλήματος στη ζωή, και αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικονομικού προγραμματισμού. 

Λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη η ύπαρξη ασφάλισης

● Οικονομική ασφάλεια

Ανεξάρτητα από το πόσα κερδίζετε ή πόσα έχετε αποταμιεύσει, η οικονομική σας θέση μπορεί να υποβαθμιστεί από ένα απροσδόκητο γεγονός, μέσα σε μια στιγμή. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος, για να γίνετε οικονομικά ασφαλείς, είναι να καλύψετε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και τα περιουσιακά σας στοιχεία με ασφάλιση. Μπορείτε να αγοράσετε ή να ανανεώσετε την ασφάλισή σας σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σας σύμβουλο, έτσι ώστε, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, να μπορείτε λάβετε οικονομική υποστήριξη – αποζημίωση.

● Πλήρης προστασία για εσάς, την οικογένειά σας και την επιχείρησή σας

Το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχετε είναι η οικογένειά σας, η οποία εξαρτάται από εσάς για οικονομική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτόν, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι, τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας, είστε απόλυτα ασφαλείς, για να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την επιχείρησή σας. Η ασφάλιση προσφέρει την οικονομική κάλυψη σε περίπτωση ζημίας από οποιαδήποτε αιτία.

● Μεταφορά Κινδύνου

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο λειτουργεί με βάση την «αρχή της μεταφοράς του οικονομικού κινδύνου από τον ασφαλισμένο στην ασφαλιστική εταιρεία». Ως ασφαλισμένος, πληρώνετε ασφάλιστρα για να λάβετε αποζημίωση από την εταιρεία, σε περίπτωση που συμβεί ένα απρόβλεπτο γεγονός. Με αυτόν τον τρόπο, η ασφάλιση μειώνει την οικονομική επιβάρυνση που πέφτει στους ώμους σας.

● Όχι άλλο άγχος ή ένταση σε δύσκολες στιγμές

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να δει το μέλλον ή να προκαθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα. Οποιαδήποτε απρόβλεπτη τραγωδία μπορεί να σας επιβαρύνει σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Έτσι, εάν έχετε ασφάλεια, για να φροντίσετε τα αποτελέσματα γεγονότων, όπως η ασθένεια, ο τραυματισμός, η μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και ο θάνατος, σώζετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από την ένταση και το άγχος. Με την ασφάλιση, κάθε οικονομικό άγχος θα αντιμετωπιστεί και μπορείτε να εστιάσετε στην ανάρρωσή σας.

● Ηρεμία Μυαλού

Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ηρεμία σας. Ωστόσο, όταν έχετε ασφάλιση, ξέρετε ότι είστε ασφαλισμένοι έναντι τυχόν απρόβλεπτων γεγονότων στη ζωή, και αυτό σας δίνει απόλυτη ηρεμία. Η ασφάλιση, δηλαδή, σάς προσφέρει όχι μόνον οικονομική ασφάλεια αλλά και ηρεμία μυαλού.

Οι παραπάνω σκέψεις, μια “back to basics” ανάλυση της ιδέας της Ασφάλισης, ίσως ακούγονται ξεπερασμένες, μιας και έχουν ειπωθεί πολλές φορές, με διαφορετικούς τρόπους. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατο να αγνοηθούν και να μην αποτελούν συνεχώς τη βάση της Ασφάλισης και όσων αυτή εξασφαλίζει και παρέχει στους συνανθρώπους μας.

Γιατί είναι σημαντική και απαραίτητη η Ασφάλιση;

*Ο κ. Κώστας Καστανάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1965. Είναι Ασφαλιστικός και Επενδυτικός Σύμβουλος από το 1989, σε συνεργασία με την Interamerican. Έχει πιστοποίηση L.U.T.C.E. Personal Insurance και διατέλεσε Moderator. Ως Financial Planner ξεκίνησε το 2000 και διαθέτει την πιστοποίηση SQF 4 της Eficert, καθώς και πιστοποιήσεις από την achmea academy και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Είναι, εκτός των άλλων, μέλος της HFPA, ισόβιο μέλος του MDRT και πρώην area chairman Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Έχει διακριθεί πολλές φορές για τα αποτελέσματά του και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός σε εποχές Πληθωρισμού


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το “Interamerican Graduate Traineeship Program”
Επόμενο άρθροΑσφαλιστικές εταιρείες: ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής