Το ιστορικό έργο ανακαίνισης του κτηρίου Procuratie Vecchie ξεκινάει στην Piazza San Marco της Βενετίας

  • Εγκρίθηκε το έργο της David Chipperfield Architects

  • Το έργο αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου της Generali για την περιοχή Marciana, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους Giardini Reali

Το σχέδιο για την ανακαίνιση του Procuratie Vecchie στην Piazza San Marco της Βενετίας ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο David Chipperfield Milan από την Generali το 2017.

Έχοντας πλέον λάβει άδεια τον Ιανουάριο του 2019 από την Εποπτεύουσα Αρχή Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου του Δήμου Βενετίας και Laguna, το έργο έλαβε άδεια κατασκευής από τον Δήμο.

Για πρώτη φορά σε 500 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος του Procuratie Vecchie θα είναι προσιτό στο κοινό. Το ιστορικό κτήριο θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας, μιας πρωτοβουλίας που δημιούργησε η Generali για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κοινοτήτων στις χώρες όπου έχει παρουσία ο Όμιλος.

Το έργο ορίζεται από μια σειρά παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητά του. Αυτές περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, την αναδιοργάνωση της προσπελασιμότητας και της χρηστικότητας του κτηρίου με τη συμπερίληψη νέων κλιμακοστασίων και την ανανεωμένη κεντρική είσοδο στον τρίτο όροφο με πρόσβαση στις υπερυψωμένες αυλές.

Η παρέμβαση που προωθεί η Generali θα ενισχύσει τον τρίτο όροφο, ώστε να συμπεριλάβει εκθεσιακούς χώρους ανοιχτούς στο κοινό που θα συνδέονται με το Ίδρυμα για την Ασφάλεια του Ανθρώπου(Human Safety Net), χώρους εργασίας και αίθουσα συνεδριάσεων.

Το Procuratie Vecchie, το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος ολόκληρης της βόρειας πλευράς της Piazza San Marco, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bartolomeo Bon και αργότερα από τον Jacopo Sansovino στο πρώτο μισό του δέκατου έκτου αιώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος reabilatio urbis που δρομολογήθηκε από τον Δόγη Andrea Gritti.

Το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου David Chipperfield Architects Milan όχι μόνο θα διευκολύνει την εισροή του κοινού χάρη στην ενίσχυση της εσωτερικής κυκλοφορίας, αλλά και θα αποκαταστήσει την ακεραιότητα του κτηρίου καθ’ όλη την αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού έργου στο σύνολό του, αλλά και συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν υποβαθμιστεί. Το έργο θα επανασυνδέσει τους εσωτερικούς χώρους του Procuratie Vecchie και θα προσδώσει σαφήνεια στο κτήριο.

Τα έργα αποκατάστασης θα ανακτήσουν τα πρωτότυπα βενετσιάνικα υλικά και την παραδοσιακή κατασκευή που θα γίνει από εξειδικευμένες εταιρείες και τοπικούς τεχνίτες σε όλη την έκταση των εργασιών. Τα δάπεδα, για παράδειγμα, θα είναι σε βενετσιάνικο terrazzo και pastellone.

Ο πρόεδρος της Generali, Gabriele Galateri di Genola, και ο GCEO, Philippe Donnet, εξηγούν:

Η αποκατάσταση και η ανακαίνιση του Procuratie Vecchie θα επαναφέρει στο αρχικό του μεγαλείο ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Βενετίας, γνωστά σε όλο τον κόσμο. Ένα μέρος που συνδέεται στενά με την ιστορία της Generali, η οποία μοιράζεται το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου ως σύμβολο και το οποίο για πρώτη φορά εδώ και 500 χρόνια θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέσω της πρωτοβουλίας The Human Safety Net. Το έργο που σήμερα ξεκινά εντάσσεται στο ευρύτερο όραμά μας για την αποκατάσταση ολόκληρης της περιοχής Marciana, που προωθήσαμε με υπερηφάνεια και πάθος, και θα φέρει νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για την πόλη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλες τις αρχές με τις οποίες συζητήσαμε τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα την Επικράτεια και τον Δήμο της Βενετίας, επειδή υποστήριξαν την έναρξη αυτού του έργου.