Συνεντεύξεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στην πρώτη γραμμή μάχης για τα συμφέροντα της διαμεσολάβησης

Η δράση πάντοτε δημιουργεί αντίδραση.

Ο φυσικός αυτός κανόνας δεν αποτρέπει τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, από το να δρα και να υπεραμύνεται των συμφερόντων του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, στην οποία κι αυτός ως φυσικό πρόσωπο ανήκει.

Μοιραία, οι εξελίξεις των πραγμάτων αλλά και το ότι οι πρωταγωνιστές στα κοινά ασφαλιστικά δρώμενα δεν είναι πολλοί…, θέτουν σε ιδιαίτερα συχνή έκθεση και το ΕΕΑ και τον Πρόεδρό του!

Δεν αποφεύγει ούτε φοβάται την έκθεση ο πρόθυμα ανταποκρινόμενος στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στον Δ. Ρουχωτά

Ενημερωθήκαμε από ανακοίνωση του ΕΕΑ ότι οι 4 συστημικές τράπεζες θα δώσουν το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ για τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και εσείς θα το διαθέσετε στον κλάδο. Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη;

Γ.Χ.: Από το 2019 ξεκίνησε η συζήτηση με τις τράπεζες, με αφορμή την ολοκλήρωση της καταγραφής των Τραπεζικών Υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε ειδικό μητρώο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Με το μητρώο αυτό ελέγχεται, ενημερώνεται, καταγράφεται η πιστοποίησή του και γενικά ακολουθείται ίδια διαδικασία ελέγχου όπως σε κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Εκείνη την περίοδο, ζητήσαμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να εισπράττεται ένα συγκεκριμένο ποσό για όλη την εργασία που αφορά τους τραπεζικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, καθώς το θεωρούμε αναλογικό της υποστήριξης που παρέχει το Επιμελητήριο σε αυτό το μητρώο. Κι αυτό, διότι αφορά ένα μεγάλο όγκο εργαζομένων, καθώς δηλώνονται όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι που ασκούν ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Επειδή με την ΕΕΤ δεν συμφωνήσαμε, καθώς δεν απάντησε στο αίτημά μας, ακολούθησαν συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη, και με παρέμβασή του έγινε κατανοητό ότι είτε θα καταλήγαμε, όπως και έγινε, σε συμφωνία μεταξύ ΕΕΑ και Τραπεζών, είτε θα προωθείτο νομοθετική διάταξη, την οποία να σας πω ότι συνεχίζουμε να τη διεκδικούμε.

Στο πλαίσιο αυτό και σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, κ. Γ. Χατζηνικολάου, επιτεύχθηκε η συμφωνία: να καταβάλλει, δηλαδή, η κάθε τράπεζα το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ για κάθε έτος και κατόπιν αιτήματος του ΕΕΑ συμφωνήθηκε να υπάρξει πέραν τους τρέχοντος έτους και αναδρομική πληρωμή ίδιου ποσού και για το 2020. Αυτό είναι μια αναγνώριση της εργασίας που παρέχει το ΕΕΑ σε όλες τις περιπτώσεις τραπεζικών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Το ποσό αυτό ανακοινώσατε ότι θα δοθεί σε δράσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Τι σκέπτεστε;

Γ.Χ.: Πράγματι, αυτές οι 80 χιλιάδες ευρώ, που θα εισπραχθούν για τη διετία 2020-2021, λάβαμε την απόφαση να διατεθούν στον κλάδο και στη στήριξη δράσεων των Σωματείων (ΠΣΣΑΣ, ΣΕΜΑ, ΠΟΑΔ, ΠΣΑΣ) της ΕΑΔΕ, ενώ θα στηρίξουμε και την εξέλιξη του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Με χαροποιεί το γεγονός ότι η απόφασή μας έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους του κλάδου.

Με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζετε να συζητάτε; Έχετε διεκδικήσεις;

Γ.Χ.: Είναι βέβαιο ότι έχουμε ανοικτά θέματα, με κυρίαρχο αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δεν θα πρέπει να συγχέουμε την υποχρέωση καταβολής τους για τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΕΑ στους τραπεζοασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και την πρόσφατη συμφωνία ετήσιας πληρωμής, με τα άλλα θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Να θυμίσω ότι έχουμε διαδηλώσει σε 24 πόλεις της Ελλάδας, έχουμε διαμαρτυρηθεί και συγκεντρωθεί έξω από την ΤτΕ, έχουμε στείλει υπομνήματα και έχουμε κάνει πολλές ακόμα ενέργειες γι’ αυτό το θέμα. Συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες είναι ένα κανάλι διανομής ασφαλιστικών προϊόντων που λειτουργεί με αθέμιτο τρόπο απέναντί μας. Αξιοποιεί τη σχέση που έχει με πελάτες (μπλοκ επιταγών, δανειακές υποχρεώσεις, κ.ά.) και μπορεί να τους πιέζει και για ασφαλιστικές συνεργασίες. Αυτή είναι μια σύγκρουση που κρατά χρόνια και το Επιμελητήριο και εγώ προσωπικά προσπαθούμε μαζί με τα Σωματεία να μπει τέλος στις αθέμιτες μεθόδους. Είναι μια μάχη που θα τη συνεχίσουμε και δεν θα κάνουμε πίσω παρά μόνο όταν την κερδίσουμε.

Επειδή έχουμε δίκιο, ζητήσαμε τη συμβολή της Κυβέρνησης επ’ αυτού και παράλληλα έχουμε εκθέσει το θέμα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιμένουμε σε αυτόν τον δρόμο, εξετάζουμε το θέμα των καταγγελιών που χρειάζονται και διεκδικούμε ορθούς κανόνες ανταγωνισμού.

Τι έχετε σχεδιάσει στρατηγικά, την τρέχουσα περίοδο, για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση;

Γ.Χ.: Να πω ότι όταν σκεπτόμαστε ως ΕΕΑ για τη διαμεσολάβηση δεν περιοριζόμαστε στα μέλη μας, που είναι περισσότερα από το 40% του συνόλου της χώρας, αλλά για όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η στάση μας αυτή πηγάζει από την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα 59 Επιμελητήρια της χώρας και τα τοπικά Σωματεία, τα οποία έχουν ανάλογη με εμάς ευθύνη για τα μέλη τους. Όταν ως ΕΕΑ θεσμικά διεκδικούμε κάτι για τον κλάδο ή εισηγούμαστε θέματα στους αρμόδιους κυβερνητικούς ή άλλους εκπροσώπους φορέων, σκεπτόμαστε το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου μας. Και με τη σειρά μας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις και τα Επιμελητήρια και τα Σωματεία. Έχουμε μαζί τους μια αμφίδρομα καλή σχέση. Ειδικά με τα Σωματεία βρισκόμαστε κοντά τους, τα στηρίζουμε στις εκδηλώσεις τους και είμαστε αρωγοί σε ό,τι ζητήσουν, ό,τι διεκδικήσουν, ό,τι προσπαθήσουν υπέρ της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στην πρώτη γραμμή μάχης για τα συμφέροντα της διαμεσολάβησης

Αμιγώς ως ΕΕΑ πού δώσατε και συνεχίζετε να δίνετε βάρος;

Γ.Χ.: Σε καθετί που αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει “μάχη” του κλάδου που να μην είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ακόμα και πρόσφατα, η νομοθετική ρύθμιση της επαναφοράς της υπεύθυνης δήλωσης για τα «δικαστικά πιστοποιητικά» ήλθε μετά από παραστάσεις μας στους αρμόδιους υπουργούς. Και παλαιότερα, επιγραμματικά αναφέρω: την ένταξη του κλάδου στις πληττόμενες δραστηριότητες, την είσπραξη των 800 ευρώ, την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή, και την επιδότηση ενοικίου. Για πρώτη φορά ο κλάδος στην Περιφέρεια Αττικής εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ακολούθησαν και άλλες περιφέρειες και ανοίχτηκαν πόρτες για μια καλύτερη συνέχεια.

Φθάσαμε στις Βρυξέλες, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του κράτους για τον κλάδο μας.

Σήμερα ζητάμε τη φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων, για να στηριχθούν οι πολίτες και να αξιοποιήσουν την ιδιωτική ασφάλιση. Διεκδικούμε να απελευθερωθεί από τον ΦΠΑ η συνεργασία μεσιτών – πρακτόρων, και πολλά άλλα. Επίσης, είμαστε το πρώτο απόλυτα ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο, θα στηρίξουμε την εκκίνηση – ίδρυση του ΤΕΑ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με επιδότηση του 50% των 70 χιλιάδων ευρώ και όσο ακόμα χρειαστεί για να επιτευχθεί, ενώ παράλληλα εξελίσσουμε την εκπαίδευση. Είναι πολλά ακόμα και αυτά που πέρασαν από το επίπεδο του σχεδιασμού και άμεσα θα προχωρήσουν. 

Στην εκπαίδευση έχετε αναπτύξει δραστηριότητα κάθετη, ως ΕΕΑ;

Γ.Χ.: Πράγματι, πιστεύουμε στην επιμορφωτική “ενίσχυση” των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Πραγματοποιούμε σεμινάρια επιμορφωτικά, σχεδιάζουμε προγράμματα εκπαιδευτικά, και έχουμε καταγράψει το μεγάλο ενδιαφέρον του κλάδου από όλη την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς εκπαίδευσης και φυσικά με το ΕΙΑΣ.

Θα συνεχίσουμε πιστεύοντας ότι η διά βίου μάθηση είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της εξέλιξης. Να τονίσω πως υπάρχει και μια ακόμα κορυφαία παροχή που σχετίζεται με την αναβάθμιση των γνώσεων και ταυτόχρονα της παρουσίας του επαγγελματία στην αγορά. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν από το ΕΕΑ και αφορά τη δημιουργία eshop ή site, στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μέλη του ΕΕΑ.   

Τι μήνυμα απευθύνετε στον κλάδο;

Γ.Χ.: Να αποκτήσουν όλοι οι επαγγελματίες τη βεβαιότητα, ότι δεν θα υπάρξει διεκδίκηση που δεν θα είμαστε ως ΕΕΑ παρόντες. Δεν θα υπάρξει “μάχη” που θα κάνουμε πίσω. Θα είμαστε πλάι σε κάθε επαγγελματία, σε κάθε Σωματείο, σε κάθε δίκαιο αίτημα. Επιδιώκουμε την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό της αγοράς. Έχουμε ενότητα και αυτή είναι η βάση κάθε επιτυχίας τους έως σήμερα. Είναι ο σύμμαχός τους στην πορεία αναβάθμισης του κλάδου. Είμαστε όλοι μαζί. Η ενότητα είναι αυτή που θα οδηγήσει το «πλήθος» στην εξέλιξη, στην πρόοδο, στην επόμενη ημέρα.

Κάποιοι λένε ότι ως ΕΕΑ είστε πιο κοντά στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε σχέση με τους υπόλοιπους και λειτουργείτε σαν Επιμελητήριο των Ασφαλιστών. Τι απαντάτε;

Γ.X.: Η μέχρι σήμερα στάση μας, να είμαστε πρωτοπόροι σε κάθε διεκδίκηση που σχετίζεται με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δίνει την εντύπωση ότι είμαστε Επιμελητήριο Ασφαλιστών. Δεν διεκδικούμε αυτόν τον τίτλο καθώς, όπως στεκόμαστε στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στεκόμαστε και σε όλους τους άλλους κλάδους που εκπροσωπούμε.

Ισότιμα διεκδικούμε για όλους.

Αν δείτε τις δραστηριότητες του ΕΕΑ, τις διεκδικήσεις για την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους θα κατανοήσετε το εύρος της δράσης μας. Με τους ασφαλιστές, η εικόνα που εμφανίζεται με το ΕΕΑ να αναπτύσσει πανελλαδική δράση, όπως έγινε με την επαναπιστοποίηση, τα σεμινάρια και άλλα, οφείλεται στην πανελλαδική συσπείρωση που επιδεικνύουμε ως κλάδος –ανήκω και εγώ σε αυτόν–, στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε και στην αγαστή συνεργασία που έχουμε με όλα τα Επιμελητήρια και τα Σωματεία σε όλη τη χώρα, αλλά και στη φιλική μας σε αυτά συνδρομή σε ό,τι, όπου και όταν χρειάζεται. 


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας