Εκδηλώσεις

Fraud Prevention Forum 2013: “Stronger, together!”

Μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να μην εκπροσωπήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε στο Fraud Prevention Forum 2013, ωστόσο, δεν έλειψαν οι αναφορές στην ασφαλιστική απάτη. Μάλιστα, όσα αναφέρθηκαν γενικότερα για την απάτη “ακουμπούσαν” σε προβληματισμούς του ασφαλιστικού κλάδου και παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη οι εταιρείες να υιοθετήσουν πολιτικές για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση τέτοιου είδους φαινομένων.

Το Fraud Prevention Forum 2013 πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, με διοργανωτές το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (HACFE), το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών και το ελληνικό τμήμα του Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA). 

Αν και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς χώρους, τα πρωτεία σε παρουσία κράτησαν και φέτος οι τραπεζικοί.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς των Προέδρων των τριών Ινστιτούτων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, κ.κ. Παναγιώτη Γεωργίου, Γεώργιου Καλορίτη και Γιάννη Λευκάκη, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν: ο Πρόεδρος και CEO του Διεθνούς Ινστιτούτου κατά της Απάτης, κ. James D. Ratley, ο οποίος στην ομιλία του, με τίτλο «η Νοοτροπία ενός Απατεώνα», παρουσίασε μια σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους που είχαν συλληφθεί για απάτη˙ ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ), κ. Gerald D. Cox, o οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των εσωτερικών ελεγκτών στην πρόληψη και την ανίχνευση της απάτης και της διαφθοράς˙ ο Πρόεδρος της ISACA, κ. Gregory T. Grocholski, ο οποίος μίλησε για την ανθρώπινη φύση και το ρόλο που παίζουν τα πληροφοριακά συστήματα στην απάτη˙ η κα Λήδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, η οποία παρουσίασε τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ορισμένες από τις διαπιστώσεις του Forum ήταν οι εξής:

  • Τα φαινόμενα απάτης αυξάνονται όσο αυξάνεται η κρίση.
  • Οι ευκαιριακές απάτες κοστίζουν πλέον εξίσου ακριβά με τις απάτες που προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνούν παγκοσμίως τα $40 δις.
  • Οι “ευκαιριακοί” απατεώνες είναι άνθρωποι εγωιστές, δεν νοιάζονται για τους άλλους και έχουν ισχυρή την αίσθηση ότι είναι πολύ έξυπνοι και δεν πρόκειται να συλληφθούν. Τις περισσότερες φορές δεν μετανοούν και σίγουρα, αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα το ξανακάνουν.
  • Οι ποινές που επιβάλλονται σε αυτού του είδους τις πράξεις συνήθως δεν είναι ικανές να τους αποτρέψουν, πολύ περισσότερο αφού, όπως τόνισε ο κ. Radley, «έχουμε δημιουργήσει μία κοινωνία η οποία θέλει να παίρνει άμεση ικανοποίηση».
  • Οι αυστηρότερες ποινές αλλά και η συνεργασία της κοινωνίας και των φορέων εναντίον τους είναι η μόνη λύση, για να σταματήσουν, και εκεί θα πρέπει όλοι να στοχεύσουν –η επιλογή του moto του forum, Stronger, together!”, δεν ήταν καθόλου τυχαία.
  • Η εμφάνιση αντιδεοντολογικών συμπεριφορών ή πρακτικών απάτης έχει αρχίσει να προκαλεί αυξημένη ανησυχία στα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των εταιρειών, τα οποία πιέζονται για μείωση του κόστους και καλύτερα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών και των υπεύθυνων των πληροφοριακών συστημάτων, στην κατεύθυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της πάταξης των φαινομένων απάτης. Εξίσου σημαντικό ρόλο καλούνται να αναλάβουν οι συμβουλευτικές εταιρείες και οι εταιρείες λογισμικού, όπως οι Deloitte, EY, KPMG, IBM, Symantec, εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν στο forum για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.

 Η ασφαλιστική απάτη

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Fraud Prevention Forum 2013 ήταν και η ασφαλιστική απάτη. Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα παρουσίασε στην ομιλία της η κα Δέσποινα Ξενάκη, Partner της Deloitte, στη δεύτερη παράλληλη ενότητα του συνεδρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Ξενάκη προσέγγισε θεωρητικά την έννοια της πρόληψης της απάτης, αναφέρθηκε στις πρακτικές μεθόδους με τις οποίες αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και να ενσωματωθεί στην καθημερινή λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και στο κατά πόσο η ελληνική ασφαλιστική αγορά αξιοποιεί τις συγκεκριμένες μεθόδους.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte, τόσο διεθνώς όσο και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Από τις εταιρείες που συμμετείχαν το 47% ήταν εγχώριες και το 53% πολυεθνικές. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 51% αυτών των εταιρειών απάντησε ότι ακολουθεί πολιτικές και οδηγίες κατά της απάτης, ενώ το 65% ότι έχει ορίσει και υπεύθυνο απάτης. Την ίδια στιγμή, το 82% έχει ανιχνεύσει φαινόμενα απάτης, αλλά δεν μπορεί να τα τεκμηριώσει. Ωστόσο, καθώς οι απώλειες λόγω απάτης αγγίζουν μόλις το 5% του τζίρου των ασφαλιστικών εταιρειών, πολλές είναι εκείνες που θεωρούν ότι δεν αξίζει μια επένδυση σε συστήματα, μέτρα, διαδικασίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα τις βοηθούσαν να ανιχνεύσουν και να προλάβουν φαινόμενα απάτης.

Αυτό που επεσήμανε η κα Ξενάκη είναι ότι σημαντικό αίτιο για την εμφάνιση κρουσμάτων απάτης είναι η ευκαιρία. Αν υπάρχουν διαδικασίες και εργαλεία δεν δίδεται η ευκαιρία. Στην κατεύθυνση της πρόληψης, ανίχνευσης και αποτροπής πολύ σημαντική, όπως τόνισε, είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (υπάλληλοι, διαμεσολαβούντες, ασφαλισμένοι), ενώ εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση των κινδύνων απάτης, η διαρκής αξιολόγησή τους, η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να διακρίνει τέτοια φαινόμενα, η καταγγελία τέτοιων φαινομένων (whistle blowing), η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.

Περισσότερα για το θέμα, στο επόμενο τεύχος της «Α.Α.».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας