Εταιρείες

Φωκίων Καραβίας: «Το 2017 η Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της»

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Eurobank Ergasias SA έλαβε χώρα σήμερα, 10 Ιουλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τον Δ/ντα Σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία, να υπογραμμίζει ότι το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας «ένα πρώτο μεγάλο ευχαριστώ» στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Νίκο Καραμούζη (αποφάσισε να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Μάρτιο του 2019) «για τις πολύτιμες υπηρεσίες που επί σειρά ετών προσέφερε και προσφέρει στον όμιλο της Eurobank», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Νίκος Καραμούζης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διαδρομή και στη φυσιογνωμία του οργανισμού, ενώ πολλά από τα στελέχη της σημερινής διοικητικής ομάδας και εγώ προσωπικά ωριμάσαμε επαγγελματικά δίπλα του. Μπορώ να βεβαιώσω ότι η συνεργασία μαζί του, είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε, πάντοτε με κριτήριο την πρόοδο της Τράπεζας, ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Καραβίας τόνισε ότι κατά την παρελθούσα χρονιά η Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της. «Αποδείχτηκε έτσι ότι, όταν εξωτερικοί παράγοντες δεν δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες, η Τράπεζα διαθέτει την ορθή στρατηγική, το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αίρει τους κινδύνους  της αναχρηματοδήτησης για σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας στη χώρα χρόνο και χώρο ώστε να βάλει την ανάπτυξη στο επίκεντρο». Ωστόσο, όπως παρατήρησε, η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

«Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη για φέτος, η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2% του ΑΕΠ στηρίζεται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, αποκτά εκ των πραγμάτων προτεραιότητα η εκπλήρωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «παρά τις πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο ρυθμός με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται και προωθεί επενδύσεις χρήζει βελτίωσης και επιτάχυνσης. Και επειδή το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει περιοριστικό για πολλά χρόνια ακόμη, η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε θετικές εκπλήξεις σε άλλους τομείς, όπως:

 • Τη συγκέντρωση σε ένα μόνον κρατικό φορέα όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού ύψους, που θα αποτελούσε κίνητρο και ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, αντί της σημερινής εικόνας των πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει αποτελεσματικά την ύπαρξη διαδικασίας fast track για τις ξένες επενδύσεις.
 • την ταχεία προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,
 • την ολοκλήρωση βασικών για την επενδυτική δραστηριότητα έργων, όπως το Κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης και, από τα πιο σημαντικά,
 • την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης».
Κέρδη 186 εκατ. το 2017 για τη Eurobank

Το 2017, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 186 εκατομμύρια, «χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτα αποτελέσματα και δραστηριότητες που αποεπενδύσαμε», όπως σημείωσε ο Δ/νων Σύμβουλος στην ομιλία του, ο οποίος ανέφερε σχετικά και μεταξύ άλλων:

«Τα βασικά προ-προβλέψεων κέρδη έφτασαν τα 837 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα παρέμεινε σε επίπεδα κάτω του 50%, στο 47,5%. Η σταθερή κερδοφορία μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε με οργανικό τρόπο τα κεφάλαιά μας. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,8% του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος του 2017 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (total CAD) στο 17,9%, από τους υψηλότερους στον κλάδο. Στη βάση αυτών των στοιχείων διενεργήθηκαν τα stress tests της ΕΚΤ που, όπως είναι γνωστό, είχαν θετική έκβαση για τη Eurobank, καθώς δεν προέκυψε ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ούτε υποβολής κεφαλαιακού πλάνου. Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνον το αποτέλεσμα των stress test, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε.

Πρώτον, τη διετία 2016-17, η Τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με οργανικό τρόπο προσθέτοντας 220 και 450 μβ στα βασικά και συνολικά κεφάλαια, αντίστοιχα.

Συγχρόνως αποπληρώσαμε τις προνομιούχες μετοχές ύψους €950 εκ. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε χωρίς να προσφύγουμε σε νέα ΑΜΚ. Το καταφέραμε, όμως.

Δεύτερον, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017. Η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε στην ενίσχυση του core PPI, κατά 32% και 6%, περίπου, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, που αποτέλεσε σημαντική επιτυχία.

Τρίτον, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επίδοσή μας στη μείωση του αποθέματος ΝΡΕ. Στο πεδίο αυτό είμαστε στην πρώτη θέση στον κλάδο τόσο ως προς το αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς την ποιότητα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει.

Τέλος, το ίδιο διάστημα 2016-17, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που κατέτειναν στην εξάλειψη της κρατικής βοήθειας, η οποία μας βάραινε από την κορύφωση της κρίσης (…)».

Άνω των €2 δισ. οι εκταμιεύσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καραβίας, «οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν €300 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος – σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και το EIF, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), το International Finance Corporation (IFC).

Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους έχει για εμάς χαρακτήρα στρατηγικής επιλογής σε όλα τα πεδία. Από την αρχή της κρίσης, η Eurobank επισήμανε ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η στρατηγική συμφωνία μας με τη Santander, δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες-μέλη του Exportgate.gr να ενταχθούν στο Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, στο οποίο η Eurobank συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, και υποστηρίζεται από διεθνείς Τράπεζες, όπως οι Banco Santander, Nordea, Rabobank, Crédit Agricole, KBC, κ.ά. καλύπτοντας σχεδόν 30 χώρες και ένα ευρύτατο φάσμα αγορών και κλάδων».

 Στρατηγικός συνεργάτης η Eurolife

Υπογραμμίζοντας ότι η Eurobank έχει δεσμευτεί να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της για όλες τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, ο κ. Καραβίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «διευρύναμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη τη Eurolife, ενώ στους  χώρους του Private Banking, Asset Management και χρηματιστηριακών συναλλαγών, για άλλη μια χρονιά, η Eurobank παρέμεινε στην κορυφή του κλάδου».

 130 εκατ. καθαρά κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες

Ουσιαστική συνεισφορά στα αποτελέσματα της Τράπεζας είχαν οι διεθνείς δραστηριότητες, με καθαρά κέρδη €130 εκατ., όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εστιάζουμε στις αγορές με στρατηγική παρουσία όπως η Κύπρος, όπου οι επιδόσεις της Eurobank Cyprus είναι οι κορυφαίες στο τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, η Βουλγαρία, όπου η Ρostbank είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες. Αλλά και η Σερβία, όπου συμπληρώσαμε 15 χρόνια  δραστηριότητας και η Eurobank Private Bank Luxembourg που αποτελεί τον wealth management βραχίονα του Ομίλου διεθνώς».

Η τεχνολογική πρωτοπορία απόλυτη προτεραιότητα

«Χτίζοντας το μέλλον της Τράπεζας, θέτουμε την τεχνολογία ως στρατηγικό άξονα της Eurobank και επενδύουμε σημαντικά κάθε χρόνο και σε βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, δηλώνοντας πως με βάση τις εξελίξεις της τραπεζικής διεθνώς, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογική πρωτοπορία συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για την Τράπεζα». Συνεχίζοντας απαρίθμησε τις πρωτοποριακές υπηρεσίες της Τράπεζας, κάνοντας ειδική αναφορά στο v-banking για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια υπηρεσία μέσω της οποίας «ο επιχειρηματίας μπορεί να εκτελέσει το σύνολο των τραπεζικών εργασιών και να συνεργαστεί με τον τραπεζικό μας εκπρόσωπο on-line, σε ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον από το γραφείο του». Η εκτεταμένη διαφημιστική εκστρατεία που συνοδεύει την έναρξη αυτής της πρωτοποριακής υπηρεσίας για τους επιχειρηματίες «αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδουμε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε όφελος των πελατών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Νικόλαος Καραμούζης:
«Εύχομαι και προτείνω, ο επόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. της
Eurobank να είναι Έλληνας»

karamouzis

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στις συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι «βελτιώνονται σταθερά, το ύψος των NPEs περιορίζεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, η πρόσβαση στις αγορές διευρύνεται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται, και η οργανική κερδοφορία αποκαθίσταται. Αλλά, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας που διαταράσσουν τα υφιστάμενα τραπεζικά πρότυπα».

H επιτυχής αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Eurobank, «προϋποθέτει το ριζικό και συνολικό μετασχηματισμό των σχέσεων με την πελατεία και του τρόπου εξυπηρέτησής της, των τραπεζικών εργασιών και των λειτουργικών τραπεζικών προτύπων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισής τους, σημαντικές επενδύσεις, μετακίνηση πόρων και επανιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, ως συστατικά στοιχεία ανταγωνιστικής επιβίωσης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα».

Τα μεγάλα ζητήματα

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι:

 1. το σημαντικό ύψος των NPEs,
 2. το υψηλό κόστος λειτουργίας,
 3. η συμπίεση των μεικτών εσόδων,
 4. η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA,
 5. ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς και τις αγορές,
 6. το νέο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο,
 7. οι καταιγιστικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ιδιαίτερα οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, της κεντροποίησης και της ρομποτικής στις τραπεζικές εργασίες, την εξυπηρέτηση της πελατείας και τις λειτουργίες,
 8. η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, και
 9. ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με βάση τον σχεδιασμό του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τις τράπεζες.

«Να θυμόμαστε πάντα ότι, η διαχρονική δύναμη, το μονιμότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας τράπεζας, είναι τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, η φήμη, η ασφάλεια και το κύρος του οργανισμού, η ποιότητα, η πίστη και η κινητοποίηση του προσωπικού, η  πελατοκεντρική κουλτούρα, τα αποτελεσματικά πρότυπα λειτουργίας και διαχείρισης κινδύνων, η ποιότητα εξυπηρέτησης της πελατείας, η εμπιστοσύνη, εκτίμηση και ο σεβασμός της πελατείας και των αγορών, η αναγνώριση της κοινωνίας για τη συμβολή και το έργο της, η σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, το ήθος των διοικούντων», τόνισε ο κ. Καραμούζης προσθέτοντας:

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής τραπεζικός οργανισμός

 • με τους πελάτες δυσαρεστημένους,
 • το προσωπικό απογοητευμένο και παθητικό,
 • την ηγεσία χωρίς όραμα και στρατηγική,
 • με την κοινωνία απέναντι, καχύποπτη για τις προθέσεις μας.
 • Δεν νοείται επιτυχής τραπεζικός οργανισμός σήμερα, χωρίς σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση ευθύνης και διαφάνειας και χωρίς αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων».
Η ευθύνη και η αποστολή των ΔΣ των τραπεζών

Αναφερόμενος ειδικά στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών ο κ. Καραμούζης τόνισε:

«Στο σύγχρονο περιβάλλον, ουσιαστικές προϋποθέσεις  διασφάλισης, όχι μόνο των συμφερόντων των μετόχων, αλλά κυρίως των καταθετών και της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας του κλάδου και της οικονομίας αποτελούν:

 • η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των μελών του Δ.Σ. στη λήψη των αποφάσεών τους,
 • η εφαρμογή σύγχρονων αρχών διαφάνειας, λογοδοσίας, αποφυγής σύγκρουσης καθηκόντων και συμφερόντων και ασυμβίβαστων ρόλων,
 • η διαμόρφωση συνετής κουλτούρας διαχείρισης κινδύνων,
 • και η δημιουργία ισχυρών εσωτερικών προληπτικών γραμμών άμυνας στη διαχείριση των κινδύνων.

Οι τράπεζες έχουν τη μεγάλη ευθύνη και την κεντρική αποστολή της ασφαλούς διαχείρισης της κοινωνικής αποταμίευσης που τους εμπιστεύτηκαν οι πελάτες τους, καθώς και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της οικονομίας, των επενδύσεων και της πελατείας.

Οι τράπεζες μετασχηματίζουν τη ρευστότητα σε χρηματοδότηση, την αποταμίευση σε επενδύσεις και ως εκ τούτου, συνδιαμορφώνουν καθημερινά την οικονομική πορεία, προοπτική και ευημερία της κάθε χώρας και των πολιτών της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις των Δ.Σ. πρέπει να λαμβάνονται πάντα με σχέδιο, υπεύθυνα, με διαφάνεια, σύνεση και τήρηση των βέλτιστων κανόνων λειτουργίας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της πελατείας και τη στήριξη της οικονομίας.

Στόχος είναι η διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων, μετόχων, εργαζομένων, καταθετών, εποπτικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και η επίτευξη διαχρονικής χρηματοοικονομικής ευρωστίας, ικανοποιητικών αποδόσεων, αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και θωράκισης του οργανισμού, έναντι πιθανών αβεβαιοτήτων και απρόσμενων διακυμάνσεων των αγορών και των οικονομικών μεγεθών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τυχόν τραπεζική αποτυχία, δεν θα ζημιώσει μόνο τους μετόχους, αλλά και τους καταθέτες και τελικά και τους φορολογούμενους, με βάση τη νέα σύγχρονη, εγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει υιοθετηθεί και στην Ελλάδα (bailin)».

Ξένοι επισκέπτες στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες στελεχώνονται κυρίως από ξένα στελέχη είπε:

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εφαρμόσει στην Ελλάδα, βέλτιστες πρακτικές και κώδικες Εταιρικής Διακυβέρνησης, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της οποίας έχουν αναμφίβολα βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Όμως, το παραπάνω πλαίσιο έχει κάποιες ουσιαστικές και συγκεκριμένες περιοριστικές διατάξεις, που δεν συναντάς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε αντίστοιχες νομοθεσίες.

Αποτέλεσμα, τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών να στελεχώνονται τα τελευταία χρόνια κυρίως από ξένους επισκέπτες, ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, άξια, έμπειρα και κατηρτισμένα στελέχη αλλά με περιορισμένη γνώση του τοπικού περιβάλλοντος, της πελατείας και των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2015, εισήχθησαν διατάξεις που καθορίζουν ένα εξαιρετικά μονοδιάστατο εύρος προϋπηρεσίας, δεξιοτήτων και εμπειριών, ως προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος αποδεκτό υποψήφιο μέλος του Δ.Σ. σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Απαιτείται μόνο πολυετής προηγούμενη τραπεζική ή χρηματοπιστωτική εμπειρία και προηγούμενη συμμετοχή μόνο σε Δ.Σ. χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κυρίως του εξωτερικού.

Ουσιαστικά, αποκλείστηκε δια νόμου η συμμετοχή σε Δ.Σ. ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σημαντικού αριθμού ικανών Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων κύρους, διότι δεν έχουν τραπεζική εμπειρία, όπως για παράδειγμα, διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες, με ισχυρό και πλούσιο βιογραφικό και σημαντική προϋπηρεσία σε ευρύ φάσμα οικονομικών, νομικών, ελεγκτικών, ερευνητικών και μη χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή ικανών μη τραπεζικών προσωπικοτήτων στα Δ.Σ., σε συνδυασμό με τα σημερινά άξια τεχνοκρατικά στελέχη που συμμετέχουν ήδη στα Δ.Σ. των τραπεζών, εμπλουτίζουν το Δ.Σ. και διαμορφώνουν ένα αποτελεσματικό και ισορροπημένο μείγμα προσωπικοτήτων στο Δ.Σ., με διευρυμένο εύρος, γνώσεων, ειδικοτήτων και εμπειριών.

Αυτή είναι εξάλλου και η πρακτική που ακολουθείται στα εγκυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε διακριτική μεταχείριση κατά των Ελλήνων πολιτών, αποκλείοντας συλλήβδην όλους τους υποψηφίους που είχαν οποιαδήποτε σχέση κατά  την τελευταία δεκαετία με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι των επιτροπών του Δ.Σ., απαιτείται να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας μόνο σε πιστωτικό ίδρυμα εξωτερικού και δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό με προκαθορισμένη εξειδίκευση και εμπειρία.

Ο Πρόεδρος δε της Τράπεζας δεν επιτρέπεται να προεδρεύει επιτροπών Δ.Σ, ούτε της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, που είναι μια από τις βασικές του αρμοδιότητες σε άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ελπίζω, η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το ΤΧΣ, να προχωρήσει σύντομα στην αναθεώρηση του σχετικού νόμου, για την εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών, στο συγκεκριμένο θέμα και να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τις ισχύουσες διεθνώς βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), λαμβάνοντας υπόψη και τις προδιαγραφές του Fit & Proper που καθορίζει ο SSM για τα μέλη Δ.Σ. τραπεζών.

Εύχομαι και προτείνω, ο επόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank να είναι Έλληνας, καθώς και τα επόμενα μέλη του Δ.Σ. που τυχόν θα εκλεγούν.

Όλοι γνωρίζουμε ότι, υπάρχουν πολλοί Έλληνες ικανοί, άξιοι, δημιουργικοί, έμπειροι και με ήθος συμπολίτες μας που διαπρέπουν σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, είπε ο κ. Καραμούζης «φοβάμαι, όμως, πως θα μας αφήσει πίσω της, όχι μόνο σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά κυρίως τον κίνδυνο επικράτησης παρακμιακών κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση ακραίων, συγκρουσιακών, διχαστικών και απλοποιημένων προσεγγίσεων σε σύνθετα προβλήματα, άγονων διαχωριστικών γραμμών και αναχρονιστικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, νοσηρών κοινωνικών και προσωπικών συμπεριφορών και επιθέσεων, ένα τοξικό περιβάλλον, που καλλιεργεί τη διχόνοια και το φόβο, αποδυναμώνει και νοθεύει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, την ποιότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, το δυναμισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή,

το σεβασμό δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, τις αρχές και αξίες, που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη, ανοικτή και ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.

Όλα δε αυτά σε μια στιγμή που η χώρα οφείλει να διανύσει μεγάλη απόσταση σε ακανθώδες έδαφος για να ολοκληρώσει την εξυγίανσή της, σε μια Ευρώπη που αμφισβητείται καθημερινά η συνοχή της και οι θεμελιώδεις αξίες της».

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας