Άρθρα

Financial Planning, o πιστός μου φίλος

Η σύμφυτη ομορφιά του financial planning είναι ακριβώς το γεγονός, ότι είναι για όλους! Το financial planning είναι πια παγκόσμιο, έχοντας υπερβεί τα φυσικά, τα πολιτισμικά και τα κοινωνικά σύνορα, απ’ όπου δημιουργήθηκε.

| Της Όλγας Σαλαμούρα* |

Πριν αρκετά χρόνια, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στον χώρο, ειλικρινά δεν ήξερα τι να περιμένω. Είχα την τύχη να βρεθώ σ’ ένα εξαιρετικό επαγγελματικό περιβάλλον, με πολύπειρους και επιτυχημένους συναδέλφους, που δουλεύοντας μαζί τους σαν πρωτάκι προσπαθούσα να μάθω διαβάζοντας, ακούγοντας, παρατηρώντας. να μιμηθώ ίσως κάποιες φορές και να καταλάβω πώς γίνεται… «να πουλήσεις»!

Ναι, αυτή ήταν η έκφραση και η τάση της εποχής, ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι, και σε κάποιες περιπτώσεις, δυστυχώς, ακούγεται ακόμη. Μετά την απογοήτευση που με κυρίευσε όταν κατάλαβα ότι απλώς δεν μπορώ και δεν ξέρω πώς να το κάνω, άρχισα να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μου ταιριάζει, με κάνει καλύτερη και είναι κοντά στην προσωπικότητά μου. Ήταν τότε που ήρθε στην επαγγελματική μου καθημερινότητα το financial planning.

Νομίζω, ήταν αυτό που λέμε “breakthrough” στα… Ελληνικά ή “έρωτας με την πρώτη ματιά”! Αυτό που για αρκετούς έμοιαζε θεωρία πολύπλοκη, για μένα ήταν το αυτονόητο. Κοινή λογική. Ήταν η σωτηρία μου, αλλιώς δεν θα παρέμενα και δεν θα επιβίωνα στον χώρο. Ήταν κάτι που μέσα μου το ήξερα, το ένιωθα, αλλά δεν μπορούσα να το μετουσιώσω σε πράξη και να το βάλω σε μια σειρά. Ήταν ο φάρος που έριξε φως στη δουλειά μου.
Μελοδραματικό; Ίσως, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Ήταν αυτό το κάτι που έψαχνα να κρατηθώ, για να μείνω στον χώρο και να εξελιχθώ.

Tι είναι, όμως, τελικά το financial planning; Πανάκεια; Για εμένα ναι και ως επαγγελματία σύμβουλο, μονόδρομος. Ήρθε την εποχή που το παρωχημένο μοντέλο του περιπλανώμενου ασφαλιστή «πωλητή» είχε αρχίσει να ξεθωριάζει και να μην μπορεί να βρει πια χώρο σε μια κακοποιημένη αγορά, που διψούσε για επαγγελματισμό και καθοδήγηση από συμβούλους που νοιάζονται και δεν κάνουν πώληση, αλλά ξέρουν ν’ ακούν και να μιλούν λιγότερο, να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να λειτουργούν με βάση μια μεθοδολογία, με αρχή, μέση και τέλος.

Πώς είναι δυνατόν –σκεπτόμουν– να κάνεις αυτή τη δουλειά, εάν δεν έχεις μάθει ν’ αφουγκράζεσαι, εάν δεν ρωτάς αυτά που πρέπει, εάν δεν βλέπεις πέρα από το προφανές, εάν δεν εργαστείς για να οικοδομήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη; Έμαθα πως οι στόχοι, οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων χρειάζονται σχέδιο για να γίνουν πραγματικότητα και να υλοποιηθούν.

Αγάπησα το financial planning, γιατί κατάλαβα πως μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, να συναισθάνομαι και παράλληλα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου, μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, να είμαι σε θέση να μπορώ να προσφέρω λύσεις στον πελάτη μου. Με τη δύναμη και την καθοδήγηση μιας στιβαρής μεθοδολογίας με συγκεκριμένα βήματα, που έχουν σκοπό την ολιστική προσέγγιση του πελάτη, κάνοντάς τον να κατανοήσει, μεταξύ άλλων, πού έχει πρόβλημα και ότι πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Έμαθα πώς η οικονομική συμβουλή είναι πολύ περισσότερα από το να παίρνει κάποιος οικονομικές αποφάσεις για τη ζωή του. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχους. Δεν είναι καν σε θέση να εφαρμόσουν έναν οικονομικό σχεδιασμό, που θα τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν αυτούς τους στόχους, και δυσκολεύονται να οραματιστούν το μέλλον.

Αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους έρχεται να βοηθήσει το financial planning, κάνοντάς τους, πρώτα απ’ όλα, να νιώσουν ότι αυτοί είναι το κέντρο του κόσμου. Τους βοηθά να κάνουν πράγματα πριν να είναι πολύ αργά, να δουν τη μεγάλη εικόνα, να θέσουν μετρήσιμους στόχους και να χαρτογραφήσουν το μέλλον τους και να δουν, με τη βοήθεια του financial planner, τις πραγματικές τους ανάγκες κατά προτεραιότητα και επανεξετάζοντας, όποτε χρειάζεται, τον σχεδιασμό για την κάλυψή τους.

To μέλλον είναι αβέβαιο. Όσο και να προσπαθούμε δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τι επιφυλάσσει για τον καθένα μας. Το financial planning σαν στρατηγική για την επίτευξη όλων όσων θέλουμε να καταφέρουμε στη ζωή μας, είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά, προκειμένου να διαμορφώσουμε το αύριο με οικονομική σταθερότητα και εξασφάλιση για εμάς και τους πελάτες μας.
Το financial planning δεν είναι προϊόν ούτε προβολή του εαυτού μας, του γραφείου μας ή της εταιρείας μας και ο financial planner δεν δείχνει απλά διαφορετικός. Είναι!

Πληροφορίαι εντός, που θα λέγαμε σε κάποια άλλη εποχή… Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Financial Planners (HFPA), www.hfpa.gr, για περισσότερα όμορφα πράγματα για τη δουλειά μας!

Financial Planning, o πιστός μου φίλος

*H κα Όλγα Σαλαμούρα είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι στον χώρο από το 1997 και εκπαιδεύτηκε από το ξεκίνημά της ως financial planner.
Κάτοχος LUTCF, πιστοποιημένη από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Eficert με SQF 3, ιδρυτικό μέλος της HFPA και μέλος του Δ.Σ. Από το 2004 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη σύμβουλος.
Mε συνεχή επιμόρφωση, εργάζεται με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση και κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, σύμφωνα με τις αρχές του financial planning.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας