Διαμεσολαβούντες

Eξειδικευμένη συμβουλευτική προσέγγιση στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις

Η σωστή διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων καθίσταται όλο και πιο αναγκαία στο σημερινό σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον. Εξίσου αναγκαία και σημαντική καθίσταται και η εξειδικευμένη συμβουλευτική προσέγγιση.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά το ετήσιο συνέδριο της IFA Academy, που πραγματοποιήθηκε, στις 9 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο του Money Show, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Στη διάρκειά του, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Managing Director της HDI Global SE Hellas, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ και Μέλος του Risk Committee του ΣΕΒ, κ. Νότης Βαγιακάκος, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά – Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναφέρθηκαν στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των επιχειρηματικών ασφαλίσεων, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για εκπαίδευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και όπως είπε στην κατεύθυνση αυτή το ΕΕΑ εγκαινιάζει συνεχείς εκπαιδεύσεις, πάνω σε θέματα που οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές θα προτείνουν.

Ο κ. Ν. Βαγιακάκος, η εταιρεία του οποίου ήταν χορηγός του Συνεδρίου, τόνισε ότι οι κίνδυνοι αλλάζουν και οι επιχειρηματίες πρέπει να εκπαιδεύονται, ώστε να τους αναγνωρίζουν και να προστατεύονται ανάλογα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι πολύ σημαντικός, αφού αυτοί καλούνται να εκπαιδεύσουν τους επιχειρηματίες για την αναγκαιότητα της διαχείρισης των κινδύνων και να αναδείξουν τα οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις τους από τη σωστή ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι, όμως, όλοι οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι ασφαλίσιμοι;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μ. Νεκτάριο ένα πολύ μικρό ποσοστό των επιχειρηματικών κινδύνων μπορούν να ασφαλιστούν. «Τους υπόλοιπους κινδύνους πρέπει με τα κατάλληλα εργαλεία να μάθετε να τους αναγνωρίζετε και να προτείνετε εναλλακτικούς τρόπους προστασίας. Ξεχάστε τις πρόχειρες προσεγγίσεις του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος, τονίζοντας ότι αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις είναι βαθιά γνώση περί της διαχείρισης κινδύνων.  Ήδη, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά,διδάσκεται τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο το Enterprise Risk Μanagement και δίδεται η δυνατότητα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

«Διανύουμε το πιο σύνθετο περιβάλλον ρίσκου και νέων κινδύνων για τις επιχειρήσεις. Πολλοί νέοι κίνδυνοι –emergingrisks– έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι εξελίξεις στην αγορά των επιχειρηματικών ασφαλίσεων είναι ταχύτατες. Οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη ασφαλιστικούς συμβούλους εξειδικευμένους στη διαχείριση των νέων αυτών δεδομένων. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία αύξησης της παραγωγικότητας για τους συμβούλους που θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Π. Λελεδάκης, παρουσιάζοντας στη συνέχεια το ασφαλιστικό software διαχείρισης κινδύνων της IFA Academy, και τα οφέλη που θα προκύψουν για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που θα το χρησιμοποιήσει.

Το λογισμικό αυτό, όπως είπε, παράγει αυτόματη μελέτη των κινδύνων της  επιχείρησης, βασισμένο στη σύγχρονη επιστήμη του risk management, βοηθώντας τον διαμεσολαβητή να κάνει σωστή διαχείριση των κινδύνων για τον πελάτη του, αλλά και σωστή διαχείριση της δικής του παραγωγής, ώστε να εξασφαλίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ασχοληθεί με νέα παραγωγή.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας