Ερώτηση Κατσαφάδου στο Στουρνάρα για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια

246

Την ταλαιπωρία που υφίστανται και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ επισημαίνει ο βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της ΝΔ, κ. Κώστας Κατσαφάδος, στην ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Επικαλούμενος την αδυναμία των ασφαλισμένων να χρησιμοποιήσουν τις παροχές υγείας για τις οποίες πλήρωναν και αναφερόμενος στον Νόμο 3867/2010 που προέβλεπε την αποζημίωση των ασφαλισμένων στο 70% του κεφαλαίου τους, ο κ. Κατσαφάδος ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών, εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή του Ν.3867/2010 για όλους τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την αναγγελία, και η καταβολή αποζημιώσεων σε αυτούς, έστω και με τη μορφή διακανονισμού. 

Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο και την κατάρρευση της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που κατέβαλαν εισφορές, ασφάλιστρα και είχαν επενδύσει τα χρήματά τους, βρίσκονται σε απόγνωση. 
Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παροχές υγείας, για τις οποίες πλήρωναν και οι οποίες προβλέπονταν στα συμβόλαιά τους, ενώ δεν μπορούν να κάνουν χρήση και των χρημάτων τους. 
Ο νόμος 3867/2010 προέβλεπε την αποζημίωση των ασφαλισμένων στο 70% του κεφαλαίου τους. 
Ο αρμόδιος επόπτης οριοθέτησε ως καταληκτική ημερομηνία για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων την 4η Οκτωβρίου 2013, μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής. 
Μόνο που στην πρόσκλησή του αναφέρει ότι δεν καλούνται και δεν αναγγέλλονται οι δικαιούχοι, για τους οποίους δεν έχει επέλθει ασφαλιστική περίπτωση έως την ημέρα που ανακλήθηκε η άδεια της εταιρείας, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009. 
Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις χιλιάδων ασφαλισμένων είναι κυριολεκτικά στον ”αέρα”. 
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων στην εταιρεία ήταν 250.000 περίπου. 
Στην περίπτωση όμως της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε, δικαιούχοι δεν μπορεί να είναι μόνο αυτοί που τα συμβόλαια τους έληξαν αλλά όλοι οι ασφαλισμένοι σε αυτήν. 
Είναι σαφές ότι θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Ν. 3867/2010, που η ίδια θέσπισε. 
Θα πρέπει να υπάρξει αναγγελία και αποζημίωση, έστω και με διακανονισμό, που θα προβλέπει την καταβολή δόσεων για όλους τους ασφαλισμένους.

Κατόπιν των ανωτέρω 
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή του Ν.3867/2010 για όλους τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την αναγγελία και η καταβολή αποζημιώσεων σε αυτούς, του 70% του κεφαλαίου τους, έστω και με τη μορφή διακανονισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής 
Κώστας Κατσαφάδος 
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.»

 

 

Προηγούμενο άρθροΠρώτη στην παγκόσμια κατάταξη η Marsh & McLennan Companies
Επόμενο άρθροΑνανέωση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Περαιώς από τη Linakis Digital